TheInvisibleJackal

Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Öland II - Arontorp

Arontorp

Parkering vid Arontorp är inte den största. Vi fann dock en plats. Nu var bara frågan eller frågorna - fanns det några Arontorpsrosor eller våradonisar? Och var i sådana fall? Vi skärskådade informationstavlan. Kliade oss i huvudena och tittade oss omkring som om en jättelik neonskylt skulle dyka upp på himlavalvet och peka - "Här är de!" Så var icke fallet. Det fanns en stig som gick genom ett fält. Den stigen tog vi och kom fram till en grusväg och sedan. Ja, sedan var det ja. Vi gick först till höger och hamnade på baksidan av en gård. Det kändes verkligen fel. Eller växte de bak gödselstacken? Skulle våra näsor leda oss rätt?

Tillbaka till grusvägen. Skulle vi följa den åt andra hållet istället? Hur långt då? Frågorna hopade sig och ett tvivel om att vi trots allt verkar vara  på rätt plats kommer vi ändå inte att finna växtplatsen för de förbaskade rosorna. Skulle vi bli tvungna att bita i det sura äpplet och tvingas ge upp? Varför fanns det inga skyltar eller något som talade om vart man skulle gå? Bäst vi stod där och arbetade upp vår frustration parat med en ilska a la Kapten Haddock, steg det några personer ut ur skogen en bit framför oss. Där var en slags stig. 

Vi följde stigen och kom fram till en äng. Där fanns inga våradonisar så vitt vi kunde se. Jaha, vi var för sent ute ändå. Mellan en trädridå skymtade vi ytterligare en äng. Vi klev över en stengärdsgård och där var de -Arontorprosorna/våradonisarna.

Har jag aldrig för ropat "HEUREKA!" gjorde jag det nu.

#2

blommor

Våradonis a k a Arontorpsros på Öland

De här blommorna liknade inget jag tidigare sett. Bladen påminde om dill. Blommorna påminde inte det minsta om rosor och därtill saknade dess stjälkar några som helst taggar. Nu lär de vara duktigt giftig, så taggar  inte av nöden. Det är dessutom inga små blommor som man riskerar av misstag att trampa ner. Nej, det här var rejäla doningar. 

#3

Arontorp

#4

Arontorp

#5

Arontorp

#6

Arontorp

#7

Arontorp

#8

Arontorp

#9

Arontorp

#10

Arontorp

#11

Arontorp

Jag vet inte hur länge vi kröp runt på alla fyra och letade vinklar och utsnitt. Till sist sa magen ifrån med ett kurrande klagande - "Nå, blir det någon kvällsmat eller inte?"

#12 

Arontorp

#13

Arontorp

Smultronvisslare

Inte bara våradonisarnas uppenbarelser fångade mitt intresse. Det gjorde även den här fjärilen.

TheInvisibleJackal

Postat 2023-08-29 12:08 | Läst 759 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Öland I - Eriksöre

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

I slutet av maj brukar vi fira min frus födelsedag. En helg vid den tiden skulle mina föräldrar också komma för att fira henne. På grund av sjukdom fick de lov att ställa in besöket  hos oss. Helt sonika stod vi inför helg som inte var uppbokad av något. Det är maj. Det är som allra vackrast i naturen. Vi hittar därför snabbt ett boende på Öland och far dit. Vi har en lördag och en god bit av en söndag på oss att återigen uppleva denna fantastiska ö. Skulle tro att det är femte året på raken som vi besöker ön.

#2

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

Med ganska kort tid på oss bestämmer vi oss för att lägga vårt krut på några få ställen. Däribland Eriksöre alvar, som ligger sida vid sida med Station Linné på södra Öland.

#3

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

Det som lockar med Eriksöre är den rika förekomsten av orkidéer. Det är inte så många arter, men förekomsten av de som finns är betydande. Det lyser orkidéer lång väg. Vid rastplatsen vid Eriksöre fanns flera utlandsregistrerade fordon med dem en turistbuss från Schweiz.

#4

blommor

Adam och Eva. Här Eva.

Det är så mycket orkidéer att man gör bäst i att gå sakta och se var man sätter sina fötter.

#5

Ängspiplärka

Ängspiplärka.

Jag fotar orkidéer och även andra blommor med min 100 - 400. Ett perfekt objektiv för detta enligt mig. Det är också väldigt behändigt när det kommer till att få bilder på annat lite längre bort, som den här ängspiplärkan i toppen av en enbuske. 

#6

blommor

Göknycklar.

Göknycklar är troligen en av de lättare orkidéerna är lära sig att känna igen. Ränderna på blomman gör den omisskännlig. 

#7

blommor

Göknycklar.

#8

blommor

Göknycklar.

#9

blommor

Sankt Pers nycklar

Vi var vid Eriksöre även förra våren. Fast då lite längre fram. Då var den rika förekomsten av Sankt Pers Nycklar något som slog mig. 

#10

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

Adam och Eva som är de av tidigt blommande orkidéerna var den orkidé som tilldrog sig mitt största intresse den här gången. Förra gången vi var här såg vi bara några enstaka emedan majoriteten redan hade blommat över.

#11

blommor

Göknycklar.

#12

blommor

Göknycklar.

Efter några timmar på alvaret var det tid att ta del av den medhavda lunchen, för att sedan leta upp vårt boende. Installera oss och sedan köra till det andra besöksmålet för vår Ölandstur. Gick allt som det skulle vi senare under eftermiddagen äntligen få stifta bekantskap med den kända rosen från Arontorp - våradonisen.

TheInvisibleJackal

Postat 2023-08-25 11:42 | Läst 810 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Norröver I - Knuthöjdsmossen

Knuthöjdsmossen

Efter att de senaste åren spenderat semestern på Öland vände vi i år blickarna norröver. Fast när  jag sitter och skriver detta lyssnar jag på Boubacar Troaré  känner jag en stark längtan tillbaka till Afrika. Det är märkligt hur musik kan skapa starka känslor. Jag blir alltid påverkad av musik. Mer än mycket annat. Jag märker att jag inte blir lika påverkad när läser en text bortsett från poesi då. Bilder kan ibland skapa något som skulle kunna liknas vid det som jag känner när jag lyssnar på musik.

Jag pratade med min fysioterapeut om våra planer innan jag åkte med tanke på min hälsporreproblematik. Rådet var att jag skulle ha bra på fötterna och undvika att gå för långa sträckor. Max fem kilometer tyckte hon, för att jag inte skulle överanstränga min fot. Ja, det skulle nog inte vara så svårt att lyda de här råden. Sedan kommer det här med verkligheten. Den först resan man gör är den längs kartan där man ger sig ut på imaginära vandringar som varken ter sig inte särskilt ansträngande eller särdeles långa. Liksom en måltid även förtärs med ögonen görs en vandring  först i föreställningarnas värld. Planer görs upp kring intressanta miljöer att fotografera. Om det är görligt att ta sig till dem kommer i senare skede.

Första anhalten för norrgående färd var det lilla samhället Hällefors med den intilliggande Knuthöjdsmossen. Efter att ha suttit ett gott antal timmar i bilen denna första resdag, begav vi oss, efter en snabb inpackning på boendet och mer fotopraktiskt ombyte, iväg till mossen. 

Vi hade både läst och fått oss berättat om denna mosse och våra förväntningar var därför därefter. Redan innan vi hunnit ta mer än ett tiotal steg hörde vi smålommarnas klagande läte. 

#2

Knuthöjdsmossen

Vilken utrustning ska man ha med sig på en sådan här resa där vi kommer att besöka lite olika platser och där det förmodligen blir en hel del gående. Oavsett vilket var valet av utrustning något som också skulle avspegla sig i packningen. Då jag vet att har en förmåga att ibland packa med mig för mycket var det den här gången där en hel del vandring i kuperad terräng, extra viktigt att försöka låta bli att ta med s k "bra-att-ha-utifall-att.."-saker i kameraryggsäcken. Av ren envishet kan jag bära på mer än jag behöver längre sträckor än vad som egentligen är trivsamt. Jag vet också följderna - mindre fotograferande och istället mer stånkande och svettande under utrustningens kilomässiga börda. 

Frågan jag ställde mig när jag började packa min kameraryggsäck var således vad brukar jag fotografera. Jag vet vad brukar fotografera för det mesta nu för tiden. Det är landskapet, skogsmarker och träd. Kanske något djur eller fågel om jag får chansen. Jag tömde hela ryggsäcken och började stoppa i saker jag som jag vet sedan tidigare att jag kommer att använda. Två kamerahus. Ett med 24 - 70 och det andra med en 100 - 400. Har kommit fram till att det passar mig bra att ha med två kamerahus. Skulle givetvis blir lättare om jag lämnade det ena hemma. Har också gjort det och upptäckt att jag saknar det ena. Filter. Trådutlösare och L-bracket. Extra batterier och minneskort. Regnskydd. Stativet så klart. Ja, det gick bli det. Med den här utrustningen kände jag att jag nog skulle klara mig i de flesta situationer samtidigt som jag inte bröt ryggen av mig i släppande av densamma.

#3

Knuthöjdsmossen

Rundsileshår.

En kort bit in på stigen kände vi något som högg efter våra vader. Det var de köttätande växterna som skulle finnas på mossen. Efter att sjungit - "Sov du lilla videung" - lugnade de ner sig och lät sig avporträtteras. 

#4

Knuthöjdsmossen

Rundsileshår.

#5

Knuthöjdsmossen

Storsileshår.

#6

Knuthöjdsmossen

Vi lämnade efter tag sileshåren för sig och började vandringen ut på mossen. Även om sileshåren var spännande var det inte för dem jag kommit till Knuthöjdsmossen. 

#7

Knuthöjdsmossen

#8

Knuthöjdsmossen

Det var för trädens skull

#9

Knuthöjdsmossen

och alla små gölar. Mycket snabbt kom jag att finna att den här mossen tilltalar mig mycket. Jag kan inte sätta fingret på vad det är. Det är något som inte riktigt låter sig fångas med ord. Kanske ett stämningsläge. Något som slår an en sträng av välbefinnande hos mig. Att vandra här på spången fyller mig med en inre frid. Långt bort är vardagens trivialiteter och monotomma upprepningar. Världen är ny.

#10

Knuthöjdsmossen

#11

Knuthöjdsmossen

Knipa

Smålommarna hördes lite då och då. Någon av dem flög emellanåt över huvudet. Huvudet nedböjt. Näbbhalvarorna åtskilda för låta det klagande lätet klinga ut över mossens alla små vatten. Ett ensamhetens klagorop.

"Artfränder

här är jag.

Se mig.

Artfränder,

hör mig.

Här är jag.

Ser ni mig inte 

artfränder?

Hörs jag inte?"

#12

Knuthöjdsmossen

Det som är rakt, skall i tid bli böjt sa alltid min morfar. Jag vet inte om det var mossens tallar han hade i åtanke då. Kanske var det dem han tänkte på ändå i egenskap av skogsvaktmästare.

#13

Knuthöjdsmossen

#14

Knuthöjdsmossen

#15

Knuthöjdsmossen

#16

Knuthöjdsmossen

Själv blir jag hänförd över dessa tallar och det kan mycket väl vara så att jag tog några bilder för mycket. Det svårt att låta bli att inte göra det. Kan ibland känna en större längtan efter att fotografera träd än fåglar, som trots allt var upprinnelsen till att jag började överhuvudtaget en gång. Att försöka på bild fånga de fåglar jag såg genom kikaren. 

#17

Knuthöjdsmossen

#18

Knuthöjdsmossen

#19

Knuthöjdsmossen

Det är märkligt det här hur min fotografiska inriktning har kommit att börja vrida sig bortifrån det som upptagit stora delar av min fritidssysselsättning sedan tidiga tonåren. Fåglarna och deras varande. Jag alltjämt intresserad av dem, men inte på samma vis längre. 

#20

Knuthöjdsmossen

#21

Knuthöjdsmossen

#22

Knuthöjdsmossen

#23

Knuthöjdsmossen

#24

Knuthöjdsmossen

#25

Knuthöjdsmossen

#26

Knuthöjdsmossen

Det har varit en lång dag och även om det är oerhört lockade att stanna en stund till har blivit dags för oss att återvända till vårt boende och förbereda oss nästa besök på mossen. Den här gången tidigt på morgonen. Dimman lockar.

TheInvisibleJackal

Postat 2022-10-13 11:12 | Läst 698 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det kryper något...

Bastardsvärmare

Sexfläckig bastardsvärmare

Hösten är kommen. Löven har börjar anta sina färger. I mina arbete med att  redigera bilder lever alltjämt sommaren kvar. Bilderna i det här inlägger härrör från en tid då jag och min fru ännu hade semester. Tror till och med att vi kanske nyss hade påbörjat den, då vi i år hade sen semester. Det var dock nära att det blev något inlägg alls.

Jag  vet inte hur ni andra brukar göra, men jag skapar ett inlägg genom att först ladda upp de bilder jag tänker ha med och sedan när jag finner tiden för det skriver jag själva texten.

Eftersom det har blivit en del fotade i sommar har jag därför laddat upp rätt många bilder till lite olika inlägg som kommer att dyka upp här framöver.

Varför var det då nära att det inte blev något alls? 

En dag när jag skulle starta min dator var den inte upplagd för att låta starta sig, den höll sig tyst och stilla. Vad jag än testade med gick det inte att starta den. Startknappen hade upphört att fungera vad det verkade som. I varje fall syntes det så.  Jag hade laddat upp en del bilder dagarna före, men många återstod att ladda upp till kommande inlägg.

Tack och lov har jag back-up på alla min RAW-filer och nästan alla gjorda bilder. Jag säger nästan. Kvar i datorn låg de senaste bilderna. De hade jag inte gjort en back-up på.  Jag har även en back-up på LR-katalogen så dessa bilder kunde jag bara exportera på nytt är jag väl skaffat en ny dator. Efter en del letade och andra ting som ska till när en ny dator ska införskaffas slog jag till.

Efter gjort diverse installationer var det dags att ladda ner LR på nytt, vilket inte var något problem. Det enda LR frågade om var den skulle uppdatera min katalog. Ja, det kanske inte är så dumt tänkte jag och klickade "OK". Det var nog dumt gjort ändå, för LR hittade inte mina bilder för vare sig  2021  eller 2022. Det fanns ingenting. Däremot kunde jag få fram mina bilder från 2015 - 2020. Det var inga problem. Jag behövde bara söka efter dem eftersom LR inte kände igen disken de låg på. De tog bara några minuter att få LR att förstå att nu ligger dessa bilder på diskar med det här namnet istället. Bilderna och bearbetningarna för 2021  och 2022 lyste dock fortfarande med sin frånvaro.

Jag kontaktade en fotokompis i klubben och frågade om han kunde hjälpa mig. Jodå, det var inga problem. Vi satt i par timmar och prövade och testade det ena och det andra, men nej vi kunde inte hitta bilderna. Jag har back-up på dessa RAW-filer så det var väl bara att importera de här två årens bilder på nytt började jag resignerat konstatera. Alla bearbetningar jag gjort fick jag därmed också betraktas som försvunna och jag skulle istället bli tvungen göra om dem. Inte så lätt precis. Inte bara med tanke på tidsaspekten med själva arbetet i sig, utan även på den frustration som kan uppstå när jag försöker göra en bild som jag tror att den såg ut första gången samtidigt som jag känner att det ändå inte är riktigt rätt bearbetning av den. Minnet av en tidigare skulle liksom kunna sätta käppar i hjulet för en ny bearbetning av samma bild. 

Djup suck alltså!

Innan jag satte igång med det här trista arbetet med att importera dessa bilder på nytt in till LR. Tog jag mig en lite fika. En rejäl bit banansockerkaka och lite granatäppelté. Satte på en live-platta från 1971 med Grand Funk Railroad på stereon. Vred upp volymen för att blåsa ut obehag, ångestkänslor och annat innan jag satte igång med det bistra arbetet.

Det var då det slog mig.

Jag kan inte vara ensam med detta problem. Det måste ha varit andra som upplevt samma sak. Var gör man då? Försökt med Adobes egna sidor hade jag redan gjort utan lycka. Jag gick då till Fotosidan och forumets sökfunktion och skrev in en söksträng. En bit ner i svaren till en person som hade samma problem stod de förlösande orden - back -up:en på LR-katalogen komprimeras till den zipfil som måste extraheras för att den ska bli läsbar. Jag visste var jag hade min back-up. Nu var det bara att extrahera den och voilá - där var alla mina bilder för 2021 och 2022  med bearbetningar och allt. Med ett leende som gick från öra till öra kände jag hjärtat ta ett glädjesprång.

#2

Fjäril

Citronfjäril

Nu åter till  det här inläggets egentliga handling.

Semestern hade börjat och på något sätt kände vi att borde göra något av det. Vädret var fint och solen värmde lagom mycket. En cykeltur skulle inte vara så dumt resonerade vi. Frågan vara bara vart? Och skulle vi ta med kamerorna? Att ta med kamerorna var självklart och strax kom vi på vart vi skulle cykla.

#3

Fjäril

Kartfjäril

En och en halv mil; ungefär, öster om Halmstad ligger den lilla gården Björkelund. En liten plats som står under Naturskyddsföreningens förvaltning. Det är ett litet fint ställe med mycket växter, en del fåglar finns att se också i området. 

Min makrointresserade äkta hälft drog sig åt blomprakten. För egen del hade jag inte direkt någon aning om vad jag ville fotografera, men det gav sig av sig självt tämligen omgående.

#4

Fjäril

Kartfjäril

Det visade sig att bland blommorna flög en hel del fjärilar och eftersom jag är svag för dessa små flygande varelser föll det sig bara helt naturligt att det var dem jag skulle fotografera.

#5

Fjäril

Troligen en vitfläckig guldvinge.

#6

Fjäril

Silverstreckad pärlemorfjäril.

#7

Insekt

Brun mulmblomfluga (är dock inte säker på det).

Det fanns inte bara fjärilar av olika slag utan det fanns även en del andra i mitt tycke intressanta insekter.

#8

Fjäril

Silverstreckad pärlemorfjäril.

#9

Insekt

Fönsterblomfluga.

Framförallt fanns det en del spännande och annorlunda flugor. Kanske inte speciellt annorlunda för en flugkonnässör. Jag kan inte direkt påstå att jag själv tidigare har lagt någon större energi på att närmare studera de flugor som snurrat omkring min person eller i dess närhet. Snarare har jag varit mer inriktad på att förpassa dessa flugor till de sälla jaktmarkerna. Hur sällsamt var det inte att bland flugorna upptäcka en tidigare oanad färg och mönsterprakt. Otroligt fascinerande. 

#10

Insekt

okänd Blomfluga.

#11

Insekt

Fönsterblomfluga och vanlig stickfluga.

#12

Insekt

Fönsterblomfluga.

#13

Insekt

Svårt att avgöra men myggan på bilden skulle kunna vara en Trädhålsmygga tillsammans med en Häggspinmal.

#14

Insekt

Häggspinnmal.

#15

Blomma

Sommarrudbeckia?

Nej, här sitter det ingen insekt. Jag blev bara fascinerad av den här rudbeckians uppenbarelse.

#16

Bastardsvärmare

Sexfläckig bastardsvärmare.

Jag vet inte hur många timmar som förflöt ibland alla fjärilar och flugor. Jag vet bara att det var en lyckad fotoutflykt. Återigen fick jag mig förevisad att det bästa är att åka till en plats med öppet sinne och låta sig fångas av stunden. Det är nog därför jag sällan lyckas hålla fast vid i förväg utvalda motiv. Det blir en slags låsning som förhindrar mig att se vad en plats har att erbjuda fullt ut. Det passar mig bättre att improvisera i stunden. Då kan jag bli hänförd och gå in i min kreativa bubbla och så kommer bilderna till mig utan jag behöver jaga efter dem. 

TheInvisibleJackal

Postat 2022-10-06 12:52 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Öland i maj VI - sista dagen

Ölandsbron

Att se Ölandsbron sträcka ut sig mot fastlandet fyller mig många gånger med en smula vemod då det betyder att Ölandsvistelsen den här gången är över. När man kommer och kör upp på bron och passerat puckeln och man ser Öland breda ut sig framför en väcks känslor som ibland kanske kan liknas vid de man hade som barn och fick lov att gå in i den stora leksaksaffären som syntes ha allt mellan himmel och jord. 

Ölandsäventyret är över för den här gången. Medan jag packar bilen tar frun hand om den sista biten städning innan vi checkar ut ur den lilla fina stuga vi hyrt några dagar.

Innan vi styr bilen över bron och vidare färd mot hem och jobb kör vi den knappa milen till Borgs ängar för ett sista besök. Vi har valt att gå upp tidigt den där resdagen för att hinna med ett morgonbesök vid Borg innan hemfärd. 

Frukosten intar vi i det gröna. Det är trevligast så.

#2

Humleblomster

Humleblomster

#3

Teveronika

Teveronika

#4

Gullviva och Orkidé

Gullviva och Sankt Pers Nycklar

#5

Orkidé

Johannesnycklar

#6

Orkidé

Sankt Pers nycklar med blomkrabbspindel

#7

Orkidé

Ängsnycklar

#8

Orkidé

Johannesnycklar

TheInvisibleJackal

Postat 2022-07-19 18:48 | Läst 875 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 13 Nästa