Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Fjärde gången eller...

Vilda djur

För fjärde kvällen på raken har jag fattat posto vid den lilla träddungen invid fältet. Den här gången skall jag icke vika från dess plats förrän vildsvinen har uppenbarat sig. Jag är ute ungefär samma tid som föregående kväll. Har samma "goa" kläder på mig. Vinden är knappt märkbar ikväll, men jag tycker mig ha en smula motvind ändå.

Precis som föregående kväll är fältet tomt på liv. Först efter en stund uppenbarar sig två harar. 

#2

Vilda djur

En fasan med fruar titta fram efter en stund. Annars är det helt tomt. Inga rådjur. Ingenting. Tiden går och jag tänker att ikväll blir det inget.

#3

Vilda djur

Då. På andra sidan fältet. Långt bort kommer vildsvinsflocken springande i gräset.

#4

Vilda djur

De stannar inte.

#5

Vilda djur

Utan fortsätter in i de skyddande buskagen för att inte visa sig mer den här kvällen i maj. Och inte heller vid något senare tillfälle. Jag har kört förbi fältet ett otal gånger efteråt och utan att se någon av dem.

Igår kväll; för att återgå till nutid, såg jag ett fordon parkerat i en änden på fältet. Personer i jägarmundering stod vid bilen. Antagligen hade man bestämt sig för att göra vildsvinens saga kort. 

Visst vildsvinen bökar upp trädgårdar och förstör säkerligen mycket åkrar, men på något sätt tycker jag att det är synd att vi människor inte kan leva sida vid sida med djuren i vår natur utan se dem som olägenheter, som måste bort om de inte passar in i vår bild av verkligheten. Vill vi verkligen ha ett tuktat parklandskap där allt är ordnat och fint, där det inte finns något som väcker anstöt? 

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-08-24 13:20 | Läst 712 ggr. | Permalink
Grisarna är smarta och suggorna mycket bra mammor, så det lär inte bli bortskjutna i första taget. Jag tycker det är OK att skatta populationen (på ett professionellt sätt) och äter gärna köttet. Jag känner både personer som jagar vildsvin och de som matar dem (för grisarnas egen skull, ej för att skjuta dem) så diskussionen kommer upp med jämna mellanrum. Den har många sidor förutom uppbökade trädgårdar t o m att vi kanske ska se vildsvinen i landet som en del av "evolutionen".
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-25 10:58
Jag tror inte heller att de blir skjutna i första taget. Att de är smarta har jag fått besked om av jägare i släkten. De är svårjagade. Vad som fungerar ena gången, fungerar inte nästa gång. Det vi brukar diskutera är hur det har kommit sig att de har spridit sig som de har de sista 10 - 15 åren. Är det resultat av rymningar från hägn, medvetna utsläpp av jägare som vill ha en ny typ av villebråd. Vilken betydelse har matningen av deras ökande antal. Troligen är alla faktor samverkande i stammens spridning. Hur som helst vi står här med ökande vildsvinsstam utan några egentliga naturliga fiender i våra dagars natur. Vargstammen är inte tillräckligt stor för att kunna ha en inverkan på populationen. Där vargar jagar vildsvin har det snarare varit tal om beteendeförändringar hos vildsvinen snarare är decimerade antal svin i något större omfattning. Jägarna vill inte heller ha en vargstam värd namnet. Eftersom det skett en rubbning av balansen i naturen ser jag inte heller någon annan lösning än bortskjutning.

Kanske ska vi se vildsvinens ökande förekomst som en del i ett rewilding projekt oavsett hur det började, Såg t ex häromdagen att visenter ska sättas i ut i Västmanland som just ett rewilding projekt. Något jag tycker är mycket lovvärt. Lyssnade i somras på ett intressant föredrag av Staffan Widstrand där han lyfte fram fyra nyckelarter när det gäller rewilding. Visenten var en av dessa nyckelarter.

Hälsningar Jörgen
Lena Holm 2023-08-25 14:34
Hej Jörgen,
en del av vildsvinen vi har nu är definitivt resultat av rymning från gårdar som började hålla vildsvin på 80-talet för att korsa med tamgrisar och få ett mera smakrikt kött mm. Jag minns besök på en sådan gård under studietiden och problemen med att hägna in vildsvinen. En kollega till mej (Carl-Gustav Thulin) är inblandad i arbete kring rewilding och har pratat mycket om visenterna. Jag har även hört Staffan, men inte hela föredraget.
Hälsningar Lena
Fina grisar! I Skåneland har vildsvinspopulationen minskat betydligt sedan vi fick några vargrevir, samma med hjortar.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-25 11:46
Tack Stefan!
Där ser man vilken betydelse vargen har.

Hälsningar Jörgen