Hägerbonanza
Augusti vid ängarna brukar betyda besök av sträckande vadare. Stora flockar med honfärgade brushanar rastar gärna här, men även andra vadare. I flocken av brushanar ovan syns överst i högra hörnet de isländska rödspovarna som har valt att stanna till några dagar vid Trönninge ängar den här tiden.
#2
Vadarflockar är alltid trevliga att fotografera. Deras ofta mycket synkrona flykt är som en dans över spegelblanka golv. En lufthavets balett.
#3
Vadare i all ära, men jag hade tagit mig till ängarna den här morgonen för att det tidigare i veckan har hållit till fem stycken ägretthägrar på området. Och med lite tur kunde kanske någon av dem vara kvar. Till en början är endast deras grå kusiner på plats, men så kommer en ägrett inflygande för landning.
#4
#5
Och landar skapligt nära.
#6
Strax kommer en till, som går ner lite längre bort.
#7
För där finns kompisarna.
#8
Eller om det är det bästa fiskestället. Trångt är det i vilket fall om saligheten.
#9
En havsörn kommer insvepande och sätter lite fart på flygmuskelaturen hos en annan bevingad gäst på ängarna.
#10
Fast istället för att sätta klorna i något går örnen ner för landning i gräset på andra sidan den öppna vattenspegling. Sitter där ett tag och blänger innan den stiger väders igen.
#11
Den isländska rödspoven fortsätter att lägga näbben i blöt.
#12
liksom brushanarna.
#13
#14
Även en grönbena vågar sig fram igen.
#15
TheInvisibleJackal
HaD/Gunte..
Det kan hända en hel del bara man tar sig tid att sitta ner några timmar.
Hälsningar Jörgen
Alla bilder är ifrån gömslet. Jag åker direkt dit och går ytterst sällan upp i fågeltornet eller den nya plattformen intill parkeringen vid gömslet. Tyvärr får jag väl säga att den här nya plattformen har inneburit att många fåglar har dragit sig längre bort och är inte längre lika lätta att hoppas på att de kanske kan komma lite närmare gömslet.
Hälsningar Jörgen
Hälsningar Lena
Den isländska rödspoven är en underart till rödspoven. Den är mindre och näbben är kortare. Den häckar precis som namnet anger på Island, Orkney och Shetlandsöarna. Under hösten kan dyka upp under vadarsträcken. Det här året har ovanligt många uppenbarat sig på ängarna och dessutom stannat ett tag på plats.
Hälsningar Jörgen
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
Ja verkligen. Det var det största antal ägretthägrar jag sett. Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig de kommande åren.
Hälsningar Jörgen
Kan bara hålla med om vadarna. Ägretthägrarna går verkligen starkt framåt. Snart att de där oftare och oftare och någon gång kommer de nära och fint.
Hälsningar Jörgen