Mina bilder och tankar för dagen

Minnen från ett torp

Bilden av det lilla torpet togs i början av 50-talet från ett flygplan på låg höjd. Det är en svartvit bild som kolorerats med färgpennor. Ovanpå bilden har jag lagt ett litet ark med kuponger, så kallade ransoneringskuponger från andra världskriget.

Bilden från Svenska Aero-bilder AB hängde på väggen i det lilla torp där jag bodde hos min mormor och morfar åren efter att min pappa hastigt insjuknade och avled i en hjärnhinneinflammation 1954.

Bilden och ransoneringskupongen är det enda jag har kvar från de åren.

När mormor och morfar gick ur tiden, inte ens fyllda 65, såldes torpet hastigt och de få möblerna, redskapen och två kor försvann ur släkten för gott.

När jag träffar människor idag och som visar upp sitt arvegods, finporslin och ärvd konst, får jag fortfarande en liten klump i magen och blir lätt försagd.

Därför är också bilden och kupongen viktiga för mig. Jag vet att flygbilder av den här sorten var vanliga 50-årspresenter vid den här tiden och företaget som flög och fotograferade gårdar och torp runtom i Sverige måste ha sålt i sina bilder i tusental. Hela deras arkiv ligger för övrigt på nätet och det går fortfarande att beställa kopior.

Men det är inte aktuellt. Jag har mina minnen fullt levande från den lilla byn Nordanåsliden utanför Örnsköldsvik där mormor och morfar bodde.

Jag minns järnspisen och hur björkveden doftade och jag kan fortfarande framkalla ylle-lukten hos Jämthunden som låg under köksbordet och som jag ofta kröp ihop hos.

Varmvatten fanns inte i någon kran, det värmdes på en kittel över spisen, i den lilla källaren förvarades syltburkarna och potatisen. Inne i den lilla ladugården fanns två kvigor och jag fick vara med när de kalvade. Toaletten var ett utedass, en liten låda högt upp på gaveln till ladugården ovanför gödselstacken. Att titta ner var en skräckupplevelse….

Jag ser på bilden och minns den lilla gårdsplanen och kommer ihåg hur världen förändrades när morfar och jag en mörk kväll i november 1957 stod där och spanade efter den sovjetiska rymdkapseln Sputnik 2. Den som färdades runt jorden med gatuhunden Laijka. Att den hund som visades upp i media efter den lyckade landningen var en annan visste jag inte. Den riktiga Laijka hade avlidit av värmen och chocken bara sekunder efter att raketen sköts iväg vid starten…

Jag ser på bilden och tänker att det naturligtvis var en fattig och torftig miljö, men så kände jag aldrig då. Det kom sen när jag började förstå att det fanns en värld utanför Nordanåsliden, en värld som såg annorlunda ut, med rika och fattiga, bildning, elände, förälskelse och stora städer i andra delar av världen.

Jag minns min morfar som en arbetsman, han var alltid sysselsatt men var också inbunden och tystlåten. Långt senare förstod jag att han under kriget hade blivit portad från arbetsplatser för att han hade sålt Norrskensflamman, en kommunistisk tidning, på jobbet och fått sparken från fabriken.

Mot slutet av sitt liv fick han en religiös upplevelse och blev bassångare i Filadelfiakören på orten.

I den lilla bokhyllan i ”salen” trängdes därför några böcker av Ivar Lo Johansson och  Willhelm Moberg med en väl tummad Bibel.

Varje söndag skulle det också vara knäpptyst när han lyssnade på högmässan i radio. TV fanns inte i Norrland förrän flera år senare.

Ransoneringskupongerna hade min av reumatism sjuka mormor sparat för ”man kan aldrig veta om det blir krig igen”.

Många gånger under livet har jag undrat över vad jag fick med mig från de tidiga åren i det där torpet. En viss sparsamhet och att inte förhäva sig kanske? Bättre lyssna först och fråga sen? Förmågan att uppskatta det enkla i tillvaron? En känsla för vad som gäller i livet och hur människor bör vara med varandra?

Och varför blev jag som jag blev…?

Färgerna på flygbilden har förvisso bleknat en aning men håller mig kvar i frågorna.

Likt ett svagt ackord, en aning felstämt, men fullt klingande även idag långt senare i livet.

 

Inlagt 2024-12-12 12:12 | Läst 282 ggr. | Permalink
Fint skrivet - och en riktigt fin förvaltning av det lilla du har kvar.
Intressant och lite gripande att ta del av dina minnen beträffande din tidiga uppväxt vid torpet. Tycker att din kolorerade färgbild ser bra ut. Själv spenderade jag samtliga somrar / sommarlov under 50-talet vid en mindre gård i Halland och som satt sina spår. Precis som du talar om hängde ett flygfoto i färg över gården i finrummet. Långt senare när jag med syskon gick igenom föräldrarnas kvarlåtenskap hittade vi flygbilden hoprullad. Till skillnad från din kolorerade bild hade vår tappat färgen och det mesta av detaljer som mark, vegetation var borta eller extremt kontrastlösa. Husen var i lite bättre skick. Jag lyckades spåra upp bilden med hjälp av att ange lokalisering samt blev erbjuden att köpa en kopia för ca. 8000 kronor. Nu blev det inte så utan jag nöjer mig med de minnen som fortfarande har färgerna kvar.

/Stephan
Fin historia, ofta de små sakerna som blir viktiga för oss och om de då dessutom är väldigt få....
/Affe
En fin berättelse och det slår mig, trots hur avlägset det kan te sig är det ändå vår tid.
Tack för att du delade dina minnen med oss.