Mina bilder och tankar för dagen

Att äntligen fatta grejen

Äntligen har jag fattat grejen!

För ett antal år sedan köpte jag en skärplatta för att tillverka passepartouter, alltså kartongramar till bilder.

Det är en tjusig maskin med två olika sorters knivar, den ena rakskärande, den andra vinklad.

Problemet var att jag aldrig fick till det. Det blev kantigt, orkakt och inte så snyggt.

Men så var det en begåvad konstnärsvän som påpekade att jag skar från fel sida. Man ska s a s skära från baksidan av kartongen.

Och vips blev det ett helt annat ljud i skällan, om liknelsen tillåts.

Nu går det som en dans! Och med swung kastar jag mig över den syrafria kartongen och gör skitsnygga skär. Inte bara till mina egna bilder utan även till andra.

Bilden medan är tagen av den begåvade fotografen Anna Lithander från Göteborg och ingår i hennes serie i vår gemensamma utställning 3+3 på Galleri Fotografi i Stockholm, Hornsgatan 42.

Vernissagen är lördag 28 september kl 12.00-18.00

Du är välkommen!

Inte bara för att se bra fotografi utan även för att beundra mina snygga passepartouter ;-)


Inlagt 2024-09-06 09:32 | Läst 377 ggr. | Permalink
Hej,
Snyggt och välgjort. Man måste ha gjort jobbet för att veta hur svårt det är. Jag har säkert skurit mer än hundra på 80-talet.
Det finns ju maskiner som gör det här och då blir det perfekt. Men ursprungligen är det ett hantverk som en ramaffär skall kunna göra.
Det hade varit kul att se ditt verktyg.
Bra gjort
Bob
Svar från per-erik åström 2024-09-06 13:01
Tack. Mitt verktyg är en lång skena med styrspår för knivarna. Inget märkvärdig, men funkar bra.
/per-erik
Jag gick en kurs i det här för ett antal år sedan och läraren sa att i hörnen använde man rakblad för att få det perfekt! Det är därför jag går väldigt nära för att se ordentligt på inramat med passepartouter! :)
B)
Svar från per-erik åström 2024-09-06 12:59
Ja, ska man vara riktigt noga så är det säkert rakblad som gäller. Det är ännu så länge överkurs för mig.
Allt Gott/per-erik
vilken kul reklam ide'

grattis

det blir en fin utställning
hälsa Anna

/inger
Svar från per-erik åström 2024-09-06 13:01
Jag ska hälsa Anna från dig!
Med vänlig hälsning/per-erik
Japp, på baksidan ska man skära. Jag använder Swann Nortons skalpeller, old school med stållinjal. Nåt att tänka på när man skär passepartouter är att hitta en kartong med hög bulk, alltså lite mjukare material att skära i. Då går det lättare och blir snyggare jämfört med det parti nära nog det plåthårda parti kartong jag beställde från Konstnärernas Centralköp häromsistens. Kolla stor tjocklek och låg gramvikt. Då är det stor bulk och lättare att skära i.
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-09-06 17:27
Tack för tipst Gunnar!
Trevlig helg/per-erik
Mycket användbara tips här!
Men hur hittar man "baksidan" av kartongen?
Fick tips av en kunnig person att göra ett hål i hörnen när man skär ut "hål" I kartong. Då har man start och slutpunkt för snittet. Kanske funkar på snedskuret också?
mombasa 2024-09-06 21:33
Ramens/ passepartoutens storlek bredd-höjd. Bildens bredd-höjd ocdh plussa på nån centimeter. Exempel. Din bild är 24cm inkluderande lite luft, passepartouten 30cm alltså 6cm över. Dra en tunn linje 3cm in på breddsidorna på passepartoutens insida. Bilden är 32cm hög inklusive lite luft. Passepartouten är 40cm. Då har du 8cm över. Sätt markering på 3cm i överkant och 5cm i underkant och se där! Fibbonacis talkedja och alla gyllene snittet-älskare är tillfredställda. Poängen är att underkanten på passepartouten ska vara lite bredare än överkanten. Och som sagt, skär från baksidan, baksidan är den sidan som du har bestämt. Och för att få snygg 45 gradare lägger du linjalen så att du skär med knivseggen riktad utåt.
Och glöm nålarna. Lycka till!
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-09-07 12:24
Hej Ylva! Baksidan vet jag inte, jag väljer den sida som ”ser bäst ut”. Och skär från motsatta sidan.
Med vänlig hälsning/per-erik