Mina bilder och tankar för dagen

Vad du ser

Vad avgör den hundradels sekund du ser en möjlig bild och väljer att exponera kameran precis då?

Vilka krafter styr dig?

Vad styr ögats väg till avtryckaren?

Vad är det man egentligen ser?

Det är sådant jag ofta funderar på i efterhand när jag ser mina bilder på skärm eller papper, men aldrig i själva tagningsögomblicket. Då är det något helt annat som händer.

Det kan röra sig om ljusets spel mot en vägg, rörelsen i en gardin eller skuggan av en rörelse i en annan människas ansikte. Något jag känner igen eller anar är på väg att hända. Det är då magin med den fotografiska bilden uppstår, det är då det händer. Och det sker med blixtens hastighet.

Det tog mig tusentals bilder under många år innan jag begrep detta. Konsten att hitta fram till den där hundradelen då allt helt plötsligt stämmer och en bild blir möjlig. 

Jag fotograferar oftast människor och helst i miljö och så nära som möjligt. Bortsett från alla bilder på nära och kära har jag haft förmånen att få resa en hel del i livet, ibland till platser och miljöer utanför allfartvägarna. Det har lärt mig mycket och min samlas erfarenhet är också entydig: Alla människor har mer gemensamt än som skiljer oss åt. Vi är väldigt lika helt enkelt.

Som här.

En kväll i ett flyktingläger i Bosnien på 90-talet. En pojke stod framför en grupp vuxna och han följde noga mina förehavanden. Jag pekade på kameran, han nickade men släppte mig inte med blicken. Kanske trodde han att jag bara ville fotografera just honom, men det var inte det jag egentligen såg..

Jag såg en undrande liten människa framför vuxna människors slutna armar. 

Så här långt senare undrar jag ändå vad jag egentligen såg i den där situationen som var värt att bevara.

Kanske såg jag mig mig själv i samma ålder? Då min pappa hastigt avled och sorgen - som jag fortfarande minns den dryga 65 år senare - låg som en stum mur omkring mig och ingen vuxen kunde eller orkade förklara vad som hänt när pappa plötsligt försvann.

Kanske var det vad jag såg och kände i just den situationen när jag tog bilden.

Därav frågan; Vad är det man egentligen ser?

Inlagt 2024-08-01 11:48 | Läst 332 ggr. | Permalink
Det du har sett när du tog bilden resulterade i alla fall i en mycket mycket bra bild!
Svar från per-erik åström 2024-08-01 20:42
Tack Anders!
/per=erik
Riktigt bra bild detta.
/Affe
Svar från per-erik åström 2024-08-01 20:42
Tack!
Allt gott/pe
Vad styr ögats väg till avtryckaren? En utomordentligt bra fråga som på nåt sätt sammanfattar fotografiet i sin helhet. Något som förmodligen aldrig får ett slutgiltigt svar. Men som är varje fotografs, eller för all del,bildkonstnärs ständiga fråga. Oavsett teknik landar i en ny fråga, och så vidare. Mycket fin bild som triggar igång morgonens bildtanke, idag i morgonens springrunda med Bohusläns skärgård,som fond. Lyckan att få tänka. Tack för det, och en utomordentligt fin bild. Made my day.
/Gunnar Så
Svar från per-erik åström 2024-08-01 22:50
Tack ska du ha Gunnar.
Allt gott/per-erik
Underbar närvaro i denna bild!
Svar från per-erik åström 2024-08-02 07:32
Tack Eva!
Med vänlig hälsning/per-erik