Mina bilder och tankar för dagen

Ett nytt verktyg


Att visuellt  ta sig an den osäkra framtiden.

AI-tekniken som hot, men även som möjlighet.

Vännen och konstnären Moustafa Jano, flyktingen som kom till Karlshamn från helvetet i Aleppo för några år sedan är på god väg.

Jag lärde känna Moustafa på en flyktingförläggning i Blekinge och har följt honom genom åren.

Han har tidigare ställt ut sina bilder och collage på bl a Fotografiska i Stockholm och på Gnesta-Planket.

Nu ger han sig i kast med det nya verktyget. I hans fall AI- motorn Midjourney och en liten touch Photoshop.

Den visuella utmaningen ligger i att  gestalta en värld som inte finns….. eller gör den det?

AI-tekniken väcker många  frågor, men har ännu så länge färre svar.

Starka grejer, som det brukar heta.

Men spännande är det.

Inte minst för oss som på olika sätt gillar fotografisk bild.

Inlagt 2023-05-01 09:06 | Läst 1149 ggr. | Permalink
Den första bilden skulle gott kunna gälla som en bild från en värld som finns. Den andra skulle kunna vara ur verkligheten också om den vore iscensatt av fotografen. Jag tänker på Annie Leibovitz och han Gregson. Inte mycket verklighet där men ändå tagna i verkligheten.
Svar från per-erik åström 2023-05-01 12:29
Så tänker jag också. Vi kommer att få vänja oss vid bilder i gränslandet tror jag.
Allt gott/per-erik
Två olika men synnerligen spännande bilder. Den första har något av fiktionens stämning i sig och "känns" spontant som en AI-assisterad bild. Kanske bidrar vänstra pojkens huvud till det, man ser just huvudet snett bakifrån från två håll samtidigt. Avsiktligt eller artefakt vet inte jag. Andra bilden kunde precis lika gärna varit "verklig" även om händerna i byxfickorna motverkar känslan av att "något har hänt" här.
Att idag förutsäga AI:s hot och möjligheter tror jag är svårt, det får tiden utvisa. Det skulle dock förvåna mig om inte det hittar många tillämpningar inom teknik och medicin. Foto och annnan konst svårare att gissa.
Hälsningar/ Björn
AI-diskussionen går i en rasande fart så varje reflektion som dyker upp är nästan passé dagen efteråt. Man önskar ibland att kunna säga ” de dära AI är nog en övergående fluga”. Men det är det nog inte. Frågan är egentligen vad som diskuteras, och precis som med dynamit har AI två sidor om uttrycket tillåts.
När det gäller bild är jag inte så orolig, mycket av det som görs artificiellt går redan nu att göra i verkligheten, med hungriga skådespelare och en del Photoshoppande. Och modefotografi är sen flera år tillbaks i mycket helt artificiellt framställt.
Frågan är väl hur vi lär oss att läsa bilderna oavsett om de är på ”riktigt” eller artificiella.
Viktigt inlägg, det behövs mer sånt på FS.
(Den övre bilden har ett ljus som påminner om Disneys senaste produktioner, och sen är det ju det där med öron. Svårt för AI verkar det som. Den nedre bilden får mig lustigt nog att tänka på den australiske författaren och illustratören Shaun Tan. Han fick Alma-priset för ett antal år sedan.
Allt Gott
Gunnar S
(Jag har inte glömt bort bilden med mannen och hästen :-)