Mina bilder och tankar för dagen

2 Maj 2016

Igår lovade statsministern 5000 beredskapsjobb, s k "enkla jobb" hos myndigheterna fram till 2020. Jag tänkte en del på det eftersom det bara innebär lite drygt 1000 jobb om året.

Jag tänkte också på vad det egentligen är som är "enkla jobb". Under hela mitt 65-åriga liv har jag nämligen sett hur "enkla jobb" tagits över av datorer, bortrationaliseringar och allehanda annat. Där min yngre bror idag arbetar - på en av Sveriges större exportindustrier i Norrland, har man de senaste 15 åren halverat antalet anställda och mer än fördubblat produktionen. Han har fått vara med om en enorm förändring från tungt manuellt slit i en pappersmaskin till att sitta bakom paneler och spakar som närmast påminner om kontrollrummet på rymdstationen i Houston.

Så vad är "enkla jobb" i en tid då två personer i varsin skogsmaskin åstadkommer lika mycket på samma tid som för 75 år sedan krävde 50 man?

Är "enkla jobb" att plocka kaffekoppar från skrivbord? Är det månne att massera ryggar och nackar på tjänstemän som sitter som krumma ostbågar framför skärmarna? Eller är det att vika snibben på toalettrullarna så det ska kännas som en hotellvistelse när man behöver gå på muggen på jobbet?

Jag tänkte en del på detta igår och kom fram till att det kanske är slut på de verkligt stora samhälsreformerna. Slitet är utrotat för gott.

Men så tänkte jag på alla som väntar på uppehållstillstånd eller avvisning på våra flyktingboenden och institutioner för ensamkommande flyktingbarn. En väntan som idag kan ta mellan 2-3 år under vilken du inte har en identitet eller ens ett personnummer, än mindre ett arbete att gå till.

Inga lätta frågor, men massor av mer eller mindre kloka åsikter finns alltid, och som framförs i tid och otid. Främst av dem som vill tillbaka till ett sorts svenskt "folkhem". Ett Sverige som för alltid är förlorat.

Hur som helst, jag vaknade i natt av en dröm där den här lille killen dök upp. Han gjorde så gott han kunde med att hämta vatten till sin familj i ett flyktingläger i bergen i norra Irak i mitten av 90-talet. Jag minns att jag frågade honom "- är det tungt?", fånigt nog på svenska, innan jag tog bilden....

Inlagt 2016-05-02 10:51 | Läst 1937 ggr. | Permalink
En mycket tänkvärd text och en bild som visar skillnaden på var man är född. Kan dock inte förstå om arbetsstyrkan minskar i fabriken, När Löfven tillträdde skulle det bli mellan 11.000 - 25.000 nya jobb inom skogsindustrin. Om det var i fabriken eller ute i skogen framkom inte vad jag kan minnas. Kanske blir det enklare jobb som röjning av all ungskog som det finns mycket gott om. Eller var det något han bara Saaa..
Sten
Svar från per-erik åström 2016-05-02 12:47
Jag tror det var något han bara saaa....;-). Tack för din kommentar/per-erik
Hej Per-Erik!
:)
Mycket kraftfull bild på vattenbärande barnen.
Fin svärta och känsla i bilden.
Bilden är i stuk med vad jag sett hänga på Fotografiska Museumet i Stockholm.
De har en "Vårsalong" där för alla som vill söka, den här bilden
eller om du har flera i samma serie kan ha bra chans få komma med där skulle jag tro.
mvh/Dieter
Svar från per-erik åström 2016-05-02 15:26
Tack, det var snällt skrivet. Jag var med på första höstsalongen på Fotografiska med fyra bilder 2014 och tycker det räcker, men jag kommer att ha en bild på deras F-Concept permanent framöver.
mvh/per-erik
Dom 50000 enkla jobben är nog inte tänkta för etniska svenskar. Det kanske hade varit klädsamt om Löfven hade sagt som det är - men det tycks vara svårt för en politiker.
Nu sitter man i rävsaxen med kravet på en rimlig integration för dom enorma mängder människor som man har tagit emot, och det kommer naturligtvis att sluta illa - ekvationen går inte ihop.
Om man för tjugo år sedan, och framåt, hade fört en vettig politik och tagit emot så många som man rimligen kan integrera in i det svenska samhället, så hade vi inte haft detta för alla parter miserabla läge. Men dom som varnade då och talade om volymer fick heta rasister. Nu är sådan rasism regeringspolitik - tänk så det kan gå. Saken är alltså enkel, och det var den redan för tjugo år sedan. Hur många nya medborgare kan ett samhälle ta emot? Exakt så många som man kan ta hand om på ett värdigt sätt, och som man sedan kan integrera.
Svar från per-erik åström 2016-05-02 15:38
Bra frågor Peter. Jag tänker ofta på detta eftersom vi har haft "flyktingvågor" förr. För några har det gått bra, för andra inte.
De som kom under kriget i forna Jugoslavien på 90-talet har det gått bra för i Sverige, några har återvänt, andra har blivit svenskar och jobbar/studerar/betalar skatt.
Jag läste också någonstans att iranska ungdomar i Sverige toppar betygen i skolorna och går nu in på arbetsmarknaden med full kraft.
Jag tror språket är nyckeln och förstår inte varför det inte finns svenskkurser på flyktingförläggningarna. Många från Syrien har dessutom gedigna examina och yrkeserfarenheter. Inte alla, men tillräckligt många.
Till saken hör också att ca 50 000 personer flyttar ifrån Sverige årligen. Det är alltifrån "hemvändare" till infödda pensionärer som flyttar ut permanent till sol, värme och lägre skatter. Men naturligtvis är det bekymmersamt när jag idag läste att vi under det kommande året avser att avvisa ca 50 000 asylsökande. Räknat på antalet arbetsdagar under ett år handlar det om ca 200 personer varje dag.... ett fullastat flygplan alltså.

mvh/per-erik
syntax 2016-05-02 18:44
Jag håller helt med Per-Erik - språket är nyckeln. Om det kommer en kolsvart person som ser ut som en masajkrigare från Afrika, och när han öppnar munnen kommer det ut en perfekt svenska - då slår genast en omkopplare till i mitt huvud, och jag tänker; svensk!
Dom svåra problem som vi har hamnat i, och som jag antyder ovan, hade kunnat undvikas. Jag bodde under det sena 1960- och det tidiga 1970-talet tillsammans med en tjej som var lärare i Svenska för invandrare. Jag har alltså haft god insyn, och jag såg problematiken segla upp. Ingen har velat göra något som skulle kunna uppfattas som restriktivt - och nu sitter vi riktigt "i pisset". Såg nyss på Rapport att man vill låsa in personer som inte har asylskäl i nedlagda fängelser i väntan på utvisning! Jag vågar inte tänka på vad jag hade blivit kallad bara för några år sedan om jag hade föreslagit någonting sådant??
Svar från per-erik åström 2016-05-02 19:47
Såg samma inslag...tänkte samma sak...
/per-erik
Fin bild Per-Erik
När det gäller sysselsättning så tror jag att det kommer att bli tuffare för alla.
Företagen rationaliserar och automatiserar, eller flyttar enklare tillverkning till länder med lägre löner.
Så de enklare jobben kommer inte att bli fler.
Även inom kommunal och statlig verksamhet skär man ned "onödiga" tjänster.
Svar från per-erik åström 2016-05-03 06:42
Tack Bengt.
/per-erik