Mina bilder och tankar för dagen

En framgång i övergången från analogt till digitalt

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg om en alternativ scanner-metod som innebär att man helt enkelt plåtar av svartvita negativ med en digitalkamera (i mitt fall med en Nikon FX och makroobjektiv). Efter lite experimenterande tycker jag att jag fått fram en hyfsad metodik i detta. 

Framförallt har det handlat om att få fram en fil i Raw-format. JPEG klarar inte av lite mer avancerad "kopiering" i den digitala världen. I alla fall klarar inte jag det.

I början av 2015 är jag inplanerad för en större utställning och jag har så smått börjat jobba med projektet.

En av de bilder som ska vara med är bilden jag tog av några fabriksarbetare en tidig morgon när de gick av sitt sista skift på massafabriken i Köpmanholmen i Västernorrland. Fabriken stängde denna morgon för gott efter nästan hundra års verksamhet.

Den där tidiga morgonen stannade några av jobbarna kvar, satte sig ner och liksom lyssnade in hur fabriken andades ut för sista gången. Det var en tidig gryning och fåglarnas kvitter ersatte sakta det döende fabriksljudet. Det var en vacker stund, om än en aning vemodig.

Negativet, efter framkallningen, var ett lättare helvete att kopiera analogt. Jag gav upp eftersom ingen efterbelysning, inget papper, ingen framkallade, lyckades trolla fram den känsla jag var ute efter. Negativet blev liggande.

Nu gjorde jag häromdagen ett nytt försök. Tog tre exponeringar -HDR, och bakade samman de digitala negativen i Photoshop, vände till positiv och drog lite i spakarna i Lightroom och Silver EFX. Resultatet ses här nedan.

Jag jämförde med den bästa analoga kopian jag tagit fram tidigare och slås av skillnaden. Den digitala kopian är så mycket bättre, alla valörer jag ville åt finns med, och själva "stämningen", gryningsljuset, och som jag minns situationen vid fotograferingen finns helt plötsligt där. På skärm kanske det inte är så märkvärdigt, nyanserna i gråskalan framträder inte helt. Men jäklar när bilden kom ut i A2-format ur skrivaren! Bingo helt enkelt.

Summa summarum: Svåra analoga svartvita negativ? Pröva med att fotografera av digitalt och gärna med HDR-teknik.

Inlagt 2014-02-27 15:34 | Läst 3731 ggr. | Permalink
Håller med! Negativ som är felexponerade och/eller felframkallade, och som är omöjliga i mörkrummet, kan ganska enkelt bli till bra bilder genom digitalisering och lite ps-arbete och sedan utskrift eller vanlig laserprint med kemiframkallning. Min erfarenhet är att det inte ens behövs någon HDR eller multipelsscanning för att få acceptabla bilder av dåliga negativ, men givetvis är det inte någon nackdel att den möjligheten finns. Därför är det så viktigt att exponera och framkalla rätt för oss som jobbar i mörkrummet. Negativen har så mycket mera att ge om de kan kopieras där utan problem.

Har en fråga. Dina digitaliserade bilder från negativ har en dov ton som mycket liknar tonen Kennet Gustafssons bilder har, där han använde nylonstrumpa under förstoringsoptiken för att få den dova tonen. Har själv arbetat en del med det i mörkrummet tidigare. Undrar om du använder någon speciell metod att få fram detta i datorn?
Svar från per-erik åström 2014-02-27 19:56
Hej, intressant att du tar upp Kenneth Gustavssons kopiering… han har säkert betytt mycket för mitt "sätt att se". Vi delade dessutom labb på Tegnergatan en gång i världen. Han var en verklig mästare på kopiering och ägnade många blad, strumpor, pjattar etc innan han blev nöjd med en bild. Ofta föreläste han pappren för att få en grå bas att kopiera in bilden på. Fast från början - 60-talet, så kopierade han jäkligt hårt och rått.

Jag dras nog generellt till en "dov" ton utan att tänka så mycket på det faktiskt. Hur jag än kalibrerar skärm och skrivare så blir det som det blir. Jag fotograferar också i sådant ljus och miljöer där ljuset är sådant. Även bilder i dagsljus brukar bli lite "dova" när jag suttit en stund vid spakarna. Så är det bara. Det såg likadant ut när jag jobbade i riktigt mörkrum också.
Någon särskild "metod" har jag alltså inte. Men HDR på analogt neg var en upptäckt jag ska jobba vidare med. Åtminstone på vissa neg.

Just nu jobber jag med ett utställningsprojekt där jag ska försöka överträffa mig själv tekniskt. Lägger ner mycket möda på att vara så noggrann som möjligt helt enkelt. Vi får se hur det går. Stalltipset är nog "dovt" ändå…

mvh/per-erik
Svar från per-erik åström 2014-02-27 20:02
Hej - tittade som hastigast lite på dina bilder. Imponerad. Mycket fint.
Gillade särskilt materialet i BESSA R2A/R4A.

mvh/per-erik
Nils Bergqvist 2014-02-28 15:07
Får tacka för att du tittade på mina bilder och gillar en del av dom! Det där med utställningar är alltid kul. Har själv haft ungefär en om året sedan 2008 med olika typer av bilder. Förra året hanns ingen med pga husrenovering, men till sommaren eller hösten ska det nog kunna bli något. Visar bilderna på mitt jobb där jag har bilder uppsatta permanent. Byts när ny utställning är klar.
Tack; du gör mig intresserad! Jag har mappvis med s-v negatiav som väntar på att upptäckas på nytt!

Värdefullt med historiska bilder, som denna! Människor på bild är bara så fint.

- hawk
Det funkar ju bra att få en dov o lite softad känsla genom att i ett separat lager lägga på gaussisk oskärpa o sen tona in så mycket man vill av det å sen slå ihop lagren. LO
Nils Bergqvist 2014-02-28 15:08
Tackar för tipset! Ska se om jag kan få till det den vägen.