Wettex
Wettex kom, sågs och segrade. Innan Wettex kom fick man slabba med disktrasor. De var i bästa fall av riktig skurduk, annars trasor av utslitna lakan eller handdukar.
Wettexduk. Uppges numera absorbera vatten 15 gånger sin egen vikt. Iphone SE 2020 med app Halide för RAW.
Wettexduken var ju ingen trasa utan en prydlig högteknologisk produkt. Och den var helsvensk! Civilingenjören Curt Lindquist hyllades för att ha kommit på en tillverkningsprocess som gav Wettexduken förmågan att suga upp 11 gånger mer vatten än sin egen vikt. Glaubersalt blandades med cellulosamassa, blandningen förstärktes med bomullsfibrer och sen tvättades glaubersaltet ur med kolsvavla varefter duken torkades. Den blev mikroporös och torkade upp vatten effektivt.
Produktionen startade i Norrköping 1949. Både glaubersalt och kolsvavla återanvändes, men det hände att en tung stank av kolsvavla spred sig över hela stan. Då meddelades att kolsvavla är ogiftigt. Numera kallas kolsvavla koldisulfid och räknas som giftig. Kommunen har försökt få fabriken flyttad, men företagsledningen har då kontrat med att det i så fall blir nedläggning eller flytt till låglöneland. Ägaren är sen länge tyska familjeföretaget Freudenberg.
Fabriken ser ännu ut som fabriker gjorde förr. Byggd för att hålla. Tegel. Skorstenar. Bevakad infart.
Exteriörerna är plåtade med Pentax K-1 och Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20 mm /2,8 @ f8
Den är bra att ha i köket, torkar upp bra.
/Samuel
/Stephan
Hälsningar Lena