Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Wettex

Wettex kom, sågs och segrade. Innan Wettex kom fick man slabba med disktrasor. De var i bästa fall av riktig skurduk, annars trasor av utslitna lakan eller handdukar.

Wettexduk. Uppges numera absorbera vatten 15 gånger sin egen vikt. Iphone SE 2020 med app Halide för RAW.

Wettexduken var ju ingen trasa utan en prydlig högteknologisk produkt. Och den var helsvensk! Civilingenjören Curt Lindquist hyllades för att ha kommit på en tillverkningsprocess som gav Wettexduken förmågan att suga upp 11 gånger mer vatten än sin egen vikt. Glaubersalt blandades med cellulosamassa, blandningen förstärktes med bomullsfibrer och sen tvättades glaubersaltet ur med kolsvavla varefter duken torkades. Den blev mikroporös och torkade upp vatten effektivt.

Produktionen startade i Norrköping 1949. Både glaubersalt och kolsvavla återanvändes, men det hände att en tung stank av kolsvavla spred sig över hela stan. Då meddelades att kolsvavla är ogiftigt. Numera kallas kolsvavla koldisulfid och räknas som giftig. Kommunen har försökt få fabriken flyttad, men företagsledningen har då kontrat med att det i så fall blir nedläggning eller flytt till låglöneland. Ägaren är sen länge tyska familjeföretaget Freudenberg.

Fabriken ser ännu ut som fabriker gjorde förr. Byggd för att hålla. Tegel. Skorstenar. Bevakad infart.

Exteriörerna är plåtade med Pentax K-1 och Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20 mm /2,8 @ f8

 

Inlagt 2024-07-25 10:05 | Läst 501 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, ser att jag och Wettexduken är så gott som jämngamla ;)
Den är bra att ha i köket, torkar upp bra.
Svar från Måns H 2024-07-25 21:56
Tack Margareta, visst är den bra!
Det var intressant, något för min kamera, känner jag spontant...;)

/Samuel
Svar från Måns H 2024-07-25 21:59
Det skulle vara kul att få se Norrköpingsbilder från din kamera!
Förnämlig produkt som följt en genom livet. Kommer speciellt ihåg hur effektiv den var när man på vandring i Sarek och skulle torka bort natt-kondensen från tältduken innan man rev det. Lite synd bara att det inte fick förbli svenskt.
/Stephan
Svar från Måns H 2024-07-25 22:02
Med på fjällvandring! Undrar om upphovsmannen tänkt sig just det!
Den har äntligen börjat slå i USA. Såg dem hos grannarna och kände Norrköpingspatriotismen slå till. Själv har jag alltid tagit med mig några pack när jag varit hemåt.
Svar från Måns H 2024-07-25 22:14
Bättre sent än aldrig! Wettex kan ju tvättas och återanvändas, jag slänger med nån i sextiograders kulörtvätten och fördubblar användningstiden.
ztenlund 2024-07-26 10:52
Är den bara lite skunkig så går det även bra att slänga den i en kastrull med kokande vatten.
Tack för ett informativt och trevligt inlägg. Jag har alltid haft med mej ett storpack till min syster i Texas och även min systerdotter i London blir genuint glad över wettexdukar i julklapp. Helt oslagbara i köket :-)
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-07-25 22:15
Dom är ju också både tvättbara och komposterbara. Tack Lena!