Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Tyra Kleen på Norrköpings konstmuseum.

En yngre vän som sett Konstmuseets utställning om konstnärinnan, sökaren, författaren, fotografen och resenären Tyra Kleen var entusiastisk! Så jag gick dit.

Norrköpings konstmuseum ligger bakom "Spiral åtbörd" av Arne Jones. Museet byggdes strax efter kriget. Arkitekt Kurt von Schmalensee. Stilen en sorts återhållen funktionalism. Enligt min uppfattning den sista offentliga byggnaden i stan på många många år som det var något med.

Spiral åtbörd skulle uppföras vid Tekniska Högskolan i Stockholm, men tävlingsjuryn ansåg att den var ogenomförbar. Jag förstår dem, den roterande tunna spiralen i mitten borde inte tåla vindpåkänningarna och den omgivande spiralen är otroligt slank i förhållande till sin utsträckta längd. Jones och hans uppbackare på Teknis gav sig inte. Med den senaste flygtekniken skulle det gå! Till slut tog Norrköping det djärva beslutet. 1961 vart det både folkstorm och uppskattning! Ett landmärke. Restaurerat för något år sen.

Vovven bryr sig mer om att hämta bollen än skulpturen, Jag tror Jones skulle gillat att den används så här. Han var en tystlåten man, men glimten i ögat fanns där hela tiden. Lekskulpturer låg i tiden, och varför skulle inte även hundar få leka?

Inne på utställningen fastnade jag direkt för "Min hjärna är ett spektrum".

(Att visa bilderna här är tillåtet enligt upphovsrättsreglerna eftersom syftet är att sprida kännedom om utställningen. Upphovsrätten finns kvar hos konstnären. Bilderna är avplåtade med min Iphone 2020 med app Halide för RAW.)

Sen blev jag berörd av helheten. Tyra Kleen (1874 - 1951) var på sätt och vis synnerligen privilegierad. Välbeställd adel. Pappan diplomat. Lärde sig många språk. Fick gå i målarskola, för målarinnor, men ändå! Kunde välja ett liv som sökande konstnär. Hon kunde måla fotorealistiskt eller välja symbolism. Ofta händer, stilla eller i rörelse. Påminde mig om Georgia O'Keeffes händer fotograferade av Alfred Stieglitz. 

Här Tyra Kleens egen hand i röntgenbild. (Färgade linjerna är nåt blänk i utställningsmontern.)

"L´inconnu" betyder väl "Det okända". En inte helt idyllisk segeltur. 

"Homo Sapiens". Det handskrivna citatet är från Maurice Maeterlinck. Jag försökte få AI Bing att hitta originaltexten, men Bing svarade sorry, did not find.

En selfie, men inte vilken selfie som helst. Titta noga nere i bilden. Och på bakgrunden.

------------------

PS 11 aug: Detalj av sista bilden nere t v.

Inlagt 2024-08-10 10:05 | Läst 377 ggr. | Permalink

"Jag tycker att du är väl elak när du skriver att museet är "sista offentliga byggnaden i stan på många många år som det var något med." Något byggdes väl decennierna efteråt som borde duga? Jag kommer väl ihåg skriverierna om Spiral åtbörd, bland annat ansåg det allmänt att den snurrade åt fel håll. Men då hade man nog inte förstått titeln på konstverket. En av de första nattbilderna som jag tog med min Ikoflex var just på Spiral åtbörd. Det blev sådär. Den snurrar ju även på natten... Konstmuseet är värt ett besök alla dagar och Tyra Kleen verkar vara en av de många kvinnliga konstnärer från den tiden som kommit fram i ljuset de senaste decennierna. Selfien är ju dramatisk med vattenfallet i bakgrunden och barnet på kanten. Men vad som syns längst ner till vänster förstår jag inte."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker att du är väl elak när du skriver att museet är "sista offentliga byggnaden i stan på många många år som det var något med." Något byggdes väl decennierna efteråt som borde duga?

Jag kommer väl ihåg skriverierna om Spiral åtbörd, bland annat ansåg det allmänt att den snurrade åt fel håll. Men då hade man nog inte förstått titeln på konstverket. En av de första nattbilderna som jag tog med min Ikoflex var just på Spiral åtbörd. Det blev sådär. Den snurrar ju även på natten...

Konstmuseet är värt ett besök alla dagar och Tyra Kleen verkar vara en av de många kvinnliga konstnärer från den tiden som kommit fram i ljuset de senaste decennierna.

Selfien är ju dramatisk med vattenfallet i bakgrunden och barnet på kanten. Men vad som syns längst ner till vänster förstår jag inte.
Svar från Måns H 2024-08-10 12:06
Tack Sten för insiktsfull kommentar! Längst ner till vänster tror jag det är nån skada på bilden. Man ser händer men inte den varelse de sitter på.

Det där med "sista" är ju min uppfattning. Men "Stad av Slott" om Majgull Axelsson kallade Norrköping, fick den tillskott efter 1946 och innan Louis De Geer Konsert & Kongress? Tipsa så kan jag ändra mig!

Jag hade Jones som lärare under de år han jobbade med Spiral åtbörd. Gillade honom och de gånger han gav beröm åt nåt jag gjort blev minnen för livet. Spiral åtbörd är svårfotad, jag har hållit på i många år utan att bli nöjd.
Verkar vara en mycket intressant utställning att besöka. Fantasifullt. Många intressanta bilder. Jag blir inte klok på vad jag ser till vänster om pojken i den sista bilden.
Hälsningar, Bjarne
PS: Har lagt in en delförstoring av Kleens selfie i bloggen. Det verkar ha blivit nåt fel på ursprungsbilden, man ser händer men inte mer lämgst t v