Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Quo vadis, Aida

Igår tisdag såg jag filmen "Quo vadis, Aida" på lilla filmklubben. Filmen handlar om Srebrenica juli 1996. Inbördeskriget i f d Jugoslavien pågick. FN hade stadgat att staden skulle vara en fredad zon. En liten holländsk bataljon i blå baskrar var stationerad där. Filmen visar skeendet ur en tolks perspektiv. Hon försöker göra sitt jobb och samtidigt rädda egna pojkarna och sin make från det hon successivt inser håller på att bli en fullständig katastrof. Serberna invaderar stan. FN gör inget.

Klippet nedan en nyckelscen. Holländarna känner sig övergivna av FN. Deras chef sitter som gisslan hos Malic. De släpper på sin chefs framtvingade order in beväpnade serber i sin förläggning. Där har många inklusive Aidas familj tagit sin tillflykt medan 15 000 inte släppts in. Aida mitt i bild.

QUO VADIS, AIDA? | Official UK Trailer

Kvinnor och barn bussas bort åt ett håll, män och pojkar åt ett annat där de mördas. Kropparna deponeras i massgravar. Filmens berättelse verkar stämma med skeendet. Berättargreppet med tolken tror jag är en välfunnen dramatisering.

Jag blev uppriven av filmen. På plats har livet på sätt och vis gått vidare men tiden inte läkt såren.

Dessutom blev jag påmind om Sarajevo 1999. Eldsjälar i svenska stiftelsen Kulturarv utan Gränser jobbade hårt för att rädda kulturarvet. Jag var där som kortvarig gästföreläsare. Stämningen var dämpad. Flertalet hus stod kvar, men med skador och utan glas i rutorna. Sverige hade bistått med rutnätsarmerad plast och häftpistoler.  Begravningsplatser med små staket i parkerna. Blindgångare överallt. Man fick bara röra sig på minröjda områden.

Vi besökte en mindre ort där Kulturarv utan Gränser återuppfört en förstörd moské och en sekulär byggnad. Det fanns väldigt mycket att göra då det gällde förstörd eller otillräcklig infrastruktur. Jag kollade med stadsarkitekten, vi var ju kollegor och kunde kommunicera över språkgränserna. Det fanns helproffsiga planer kvar från Jugoslavientiden. Vägar, järnvägar, fabriker, turism skulle funkat bra om det inte vore för kriget. Men allt stod still.

Samtidigt fanns ner i Sarajevo unga entusiastiska överlevare som var fast beslutna att bygga upp samhället och bebyggelsen och ta vara på det kulturarv som gick att rädda.

Inlagt 2022-01-26 09:04 | Läst 1126 ggr. | Permalink

"Tack för tipset. Den här ska jag se. Och dessutom med den extra dimension som din berättelse ger. /Gunnar S"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för tipset. Den här ska jag se. Och dessutom med den extra dimension som din berättelse ger.
/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-01-26 22:11
Efterbörden pågår fortfarande. Serbien satte i gång kriget i Kosovo och liknande massmord hotade. NATO bombade Serbien. Ryssarna blev ursinniga och återmarschen mot kalla kriget tog fart.