Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Östra Promenaden

Kring 1850 föreslog en av Norrköpings ledande män, tobaksfabrikanten och i dagens penningvärde miljardären Erik Swartz, att stan skulle omgärdas av esplanader av kontinentalt snitt. På egen bekostnad lät han trädgårdsarkitekten Knut Forsberg göra en förprojektering. Förslaget antogs. 1858 anlades de första delarna. 1881 började Östra Promenaden anläggas.

Den var säkert fin i början, men då trafiken ökade efter andra världskriget blev förhållandena allt sämre. Marken skakade av tunga genomfartstrafiken. Fönsterrutorna skallrade. Folk som så kunde flyttade. Under jord byggdes ledningar kors och tvärs. Asfalten bredde ut sig. Träden stod kvar men mådde allt sämre.

Kring 1990 jobbade jag i stan. Åke Nisbeth från Riksantikvarieämbetet ringde och sa att nu ville ämbetet göra Promenaderna till byggnadsminnen. De var ju ett signum för Norrköping och av riksintresse. Vadå, göra träd till byggnadsminnen sa jag, då finns mycket att tänka igenom! Politikerna var förvånansvärt positivt inställda. Min BN-ordförande Rune Rosenqvist (S) sa direkt att om Riksantikvarieämbetet vill detta så ska vi ställa upp!

Åke Nisbeth gjorde ett bra jobb. Byggnadsminnebestämmelserna utarbetades i samförstånd mellan ämbetet, stan och länsstyrelsen. Det blev inte trädindividerna utan helheten som  byggnadsminnesförklarades. I Östra Promenadens fall helheten, 100 meters bredd från fasad till fasad.

Ibland förtvivlar jag över Norrköpings klantighet, men här har stan gjort ett bra jobb. Stadsträdgårdsmästaren såg till att sticklingar togs från friska träd och sattes på tillväxt på Billbäcks plantskola ute i Svärtinge. Lindarna växte och växte. Med tiden stod det klart att de måste omplanteras medan de fortfarande var hanterbara. Två ton tunga och sju meter höga. Egentligen skulle en avlastande kringfartsled byggas först, men lindarnas växtkraft fick bestämma. 2021 satte det stora projektet i gång.

Här en länk om hur det hela såg ut i början:

Östra Promenaden 2021

Nu har den totalt nedgångna Östra Promenaden genomgått en metamorfos. Allt har blivit riktigt fint!

Underjordens ledningssystem helt omlagt. 190 uppvuxna träd från de friska sticklingarna planterade. Körbanor med kantsten av granit. Spårvagnsspår. Grusgångar med naturgrus, planteringar, insektshotell och skulptural utsmyckning.

Bilderna tagna med Pentax K-1, Pentax Shift 28mm, stativ och trådutlösare. ISO 100, f 11.

Västersol, vy norrut:

Spårvagnen skymtar ute till höger:

In genom en grind:

(Ett par bilder från gården och en berättelse om hur funkisen förändrade synen på gårdar i den här länken:

Östra Promenaden, en gård )

Ut genom en grind:

Skulpturen "Utsikt inifrån ett träd" av Alvaro Campo är en avgjutning av ett av de träd som stod på platsen. Nu är miljön lugn och vacker.

Inlagt 2023-06-18 13:07 | Läst 755 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Norrköping är en spännande stad! Med industrilandskapet! Och så finns spårvagnar! Men vi har ju bara turistat där, inte så mycket mera! :)
/B
Svar från Måns H 2023-06-19 09:30
Industrilandskapet och spårvagnar stämmer!
Så fint det blivit – kul att se!
Min syster bodde på Östra promenaden ett tag, och jag bodde på Hantverkargatan runt hörnet. Det skulle möjligtvis kunna vara grinden till huset där hon bodde som man ser på tredje bilden. Jag har väldigt fina minnen från den korta perioden. Minns att området definitivt var rätt nedgånget som du säger, även om lägenheterna var fina. Det här var år 2000 eller 2001.
Svar från Måns H 2023-06-20 09:37
Hej Mattias! Grinden "in" är på nr 46. Inne på gården är det stort och öppet. Jag tog några bilder där och gör en liten nördblogg bara för dig o din syster!

Kring 1990 bodde jag på Plankgatan uppe vid Matteuskyrkan. En granne hade flyttat dit pga trafikbullret på Östra Promenaden. Jag tror det hde varit som värst just innan, tunga trafiken leddes sen runt lita grann. Nu är det bara en körbna i vardera riktningen och detta har blivit ett jättefint bostadsläge.