Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Tapper signalstolpe i oigenkänneligt Cityscape

Här fanns Östra Promenadens alléer. Avenyn ifråga kändes inte alls bred men desto lummigare. Dessvärre mådde träden inte bra. Tung trafik, avgaser, ledningar, asfalt och spårvagnar ställde till det. Redan då alléerna blev byggnadsminnen för trettio år sen insåg man att själva träden skulle behöva bytas.

Kommunen beställde nya träd hos en plantskola. Nu trettio år senare är de träden så stora att de nätt och jämnt kan flyttas. Så kommunen känner sig tvingen att agera.

Träden har fällts. Nu ska ledningarna i underjorden bytas ut. Spårvägsrälsen bytas ut. Körfälten smalnas ner. De trettioåriga träden planteras. Arbetet kommer att ta två år.

Nu   går det inte att känna igen Östra Promenaden. Ett stort tomrum. Mitt i tomheten blinkar en kvarglömd signal tappert. Jag hoppades att den skulle bli "punctum" i bilden.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8.

Icke ett grönt strå kvar där bilden här nedan togs. Fasader från förra sekelskiftet. 

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8.

Östra Promenaden är 50 meter bred. Kungsgatan i Stockholm är 32 meter om jag minns rätt.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8.

Inlagt 2021-09-13 10:36 | Läst 737 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vid Drottningholm Slott härom hörnet planterades nya alléer runt år 2011. De nya träden var häpnadsväckande stora när dom planterades, och vi tyckte att det såg fint ut. Dröm om vår långa näsa när dom strax kom och sågade av över en tredjedel av träden. Klippning av de utvuxna grenarna vidtog sedan två gånger. Sedan fick träden växa för att få den breda allékrona som dom skulle ha.
Det tar alltså sin tid. Nu tio år efter planteringen börjar det likna något.

Fina bilder med den raktecknande Flektogon 2,8/20mm
Här i Norrköping har Norra Promenaden formklippta träd, Södra Promenaden lite mer friväxande och Östra Promenaden hade tilltufsade, mer åt det friväxande hållet. Ska bli intressant att se hur det blir om 2 år, hur det ser ut på lång sikt får andra titta på.

Flektogenen tecknar ju rakt utom längst ut i hörnorna. Första bilden visar största avvikelsen jag noterat, stolpen t v kröker kuddformigt. För det mesta ser allt rakt ut.
syntax 2021-09-13 19:01
Ser misstänkt ut Måns! En kraftig kuddformig distorsion på ett ställe av bilden - och inte synlig i andra bilder. Jag undrar om ett linselement sitter fel? Avståndsinställningen har du ju berättat om tidigare, som alltså var fel. Tyvärr är det ju så med gamla objektiv på den begagnade marknaden, att de ofta har varit med om lite av varje - mer än man skulle önska när man tar fram plånboken
Jag skulle rekommendera en serie vattenpassorienterade bilder på stativ, och med lämpligt raka strukturer. Det borde ge klara besked. Det skall helt enkelt inte se ut så där med Flektogon 2,8/20mm
Svar från Måns H 2021-09-13 20:46
Hej Peter! Jag har inte sett detta på andra bilder. Misstänker i första hand att jag kommit åt motljusskyddet som är stort och sitter i filtergängan. Filtergängan är användbar men inte perfekt (vilket säljaren påpekade) så det kan vara lite extra känsligt. Jag har nu plåtat kakelväggen i badrummet utan med kamerans elektroniska vattenpass, utan motljusskyddet. Lägger in den bilden i bloggen i morron, hoppas du kan titta. (Ser betydligt bättre ut.)
Fasiken, jag borde dra ner till Östra Promenaden och kika lite jag med! Har inte kommit mig för ännu. Det ser ju så märkligt ut utan alléerna! Ska bli spännande att se det slutgiltiga resultatet i alla fall. :)