Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ny utmaning på Cityscapes: Orealistiska bilder

Stefan Teleman har åtagit sig att bli enväldig domare för Cityscapesutmaningen "Orealistiska bilder". 

Stefan Teleman på sin utställning hos Konstforum januari 2024. Reportagebild Måns Hagberg

Han  är en etablerad konstnär. En presentation finns på Wikipedia, länk https://sv.wikipedia.org/wiki/Stefan_Teleman. Här ett par korta klipp:

- Känd som vänsterengagerad konstnär på kulturscenen under 1960- och 70-talen. De stora konflikterna, arbetslivets villkor och medias oförmåga att spegla hela befolkningen var viktiga teman. Han har varit verksam som  lärare vid Konstfack i Stockholm.

- Boken som konstform är en viktig del av Stefans konstnärliga praktik. Har varit med och startat  bildförlaget Öppna Ögon. 2019 kom hans bok Esse Et Videri  ut. Den ingick i retrospektiva utställningen  Allvarsamma lekar på Norrköpings Konstmuseum.

Just nu funderar han mycket på relationen mellan föreställande och icke-föreställande konst. Allteftersom fotografi etablerade sig allt mer som ett avbildande medium sökte sig de målande konstnärerna andra vägar. En period var abstrakt konst det som gällde. Nu är allt mer komplext. Orealistiska bilder av stadsmiljön blir en verklig utmaning tror Stefan Teleman!   

Regler: 

Max tre bilder per deltagare. Sista dag för inlämning söndag 20 oktober 2023.

Bilderna ska passa inom Cityscapes inriktning, d v s  stadsmiljöer snarare än gatufoto eller renodlat arkitekturfoto. Orealistiska bilder är inte fotorealistiskt föreställande utan ska kännas orealistiska. Kanske åt det icke föreställande hållet, kanske absurt hyperrealistiska. Domaren avgör enväldigt.

Bilderna ska vara tagna av dig. Nya eller ur ditt arkiv. Att få till en orealistisk bild redan i kameran är en utmaning! Att använda Photoshop eller annat bildbehandlingsprogram är en annan. Båda helt OK. Redigering som gör bilden icke-dokumentär ska i enlighet med Fotosidans regler noteras, använd "inte dokumentär". AI får inte användas. Svartvitt, färg eller annan teknik valfritt.

Lägg in din bild/dina bilder på gruppen Cityscapes. Se till att "utmaning 2024", "orealistisk" eller något liknande finns med bland orden i rubriken. Notera plats och gärna lite uppgifter om motivet i tillhörande text. Lite onödigt i detta sammanhang, men ingår ju i grundkonceptet för Cityscapes.

Första pris: Presenteras senare.

Måns Hagberg

Gruppvärd.

Inlagt 2024-09-28 10:15 | Läst 244 ggr. | Permalink

"Ursäkta att jag lägger in en synpunkt utan att varken vara med i gruppen eller speciellt aktiv på fotosidan. Men kunde inte låta bli när jag läste reglerna. Utmaningen för fotografen är ju att få till en bild som blir intressant (i det här fallet orealistisk/surealistisk) direkt när man fotograferar. Det är ju det som skiljer fotografi från andra konstgenrer. Att kunna hitta ett utsnitt genom att se, som sedan utan några manipulationer blir intressant. Att mixtra i ps för att få till något är ju ingen utmaning för en fotograf som jag ser det. Varför inte skippa det så att de tävlande verkligen får något att bita i? Tänker då inte på vanlig redigering för ljus kontrast och ev skuggning/efterbelysning av vissa partier, vilket ju oftast är en nödvändighet. Kolla en fotograf som Gerry Johansson, vilken kan detta mästerligt. Tack för ordet."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ursäkta att jag lägger in en synpunkt utan att varken vara med i gruppen eller speciellt aktiv på fotosidan. Men kunde inte låta bli när jag läste reglerna. Utmaningen för fotografen är ju att få till en bild som blir intressant (i det här fallet orealistisk/surealistisk) direkt när man fotograferar. Det är ju det som skiljer fotografi från andra konstgenrer. Att kunna hitta ett utsnitt genom att se, som sedan utan några manipulationer blir intressant. Att mixtra i ps för att få till något är ju ingen utmaning för en fotograf som jag ser det. Varför inte skippa det så att de tävlande verkligen får något att bita i? Tänker då inte på vanlig redigering för ljus kontrast och ev skuggning/efterbelysning av vissa partier, vilket ju oftast är en nödvändighet. Kolla en fotograf som Gerry Johansson, vilken kan detta mästerligt.
Tack för ordet.
Hmmm, känns inte som en helt självklar utmaning…orealistiska stadsmiljöbilder…
Kanske staden fotad med lång exponeringstid, eller dubbelexponering…eller kanske helt galen färgsättning? Kanske en drömstadsmiljö helt uppstädad från fula stolpar och trafikmärken…
Ska bli spännande att se tävlingsbilderna!
Svar från Måns H 2024-09-29 19:10
Det här är en utmaning som kan besvaras på många sätt.

Tack Lena för ett flertal bra idéer! Den där städade drömstaden låter både kul och lite läskig.

Hoppas du kan bidra!