CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Sadelstol ett inte så dumt sittredskap

I Håkan "Med leriga skor" Eklunds blogg här på fs figurerade för några månader sen en ovanlig pall. Som en sorts sadel. Den var intressant för mig, jag behövde nåt att sitta på som gav mer rörelsefrihet. På min fråga meddelade Håkan att han tyckte att sadelstolen fungerade bra. Han hade köpt sin i butik i Finland, men var väldigt hjälpsam och skickade en länk. Sen letade jag reda på en variant jag trodde skulle passa mig:

https://www.quirumed.com/en/saddle-chair-with-steel-rolling-base.html?sid=82845

Priset var minst sagt överkomligt och frakten skulle ta 3-5 dar. Så jag beställde och betalade. Då kröp det fram att produkten först måste tillverkas. Efter tio-tolv veckor började avskickningsdatum närma sig. Och så PLA-PLOFF så ringde ett bud med paket. Det var förvånansvärt litet, nåt måste fattas tänkte jag, men sen jag monterat på hjulen och satt dit mittpelaren och själva sitsen på den så blev det en ungefär likadan sadelstol som Håkans.

Made in China, så nu är jag glad att det inte fastnade i Suezkanalen.

Höjden är ställbar upp till 55 centimeter. Lite mer hade varit bra för mig som mäter dryga 1,90. I övrigt tycker jag den fungerar bra. Man byter ställning spontant och vrider sig lätt, det finns ergonomiska fördelar. Kvalitén verkar OK med tanke på det låga priset, får se hur länge den håller. Här en länk till den lite högre stol som nog passat mig bättre.

https://www.quirumed.com/en/pony-seating-stool-chrome-plated-base-with-5-wheels.html?sid=43242

Om kroppen känner att sittandet blir för ensidigt på en vanlig stol är det absolut värt att pröva andra sittmöbler Lite vanskligt att köpa från nätet, man ska nog helst prova före köp. Det finns fler fabrikat. IKEA har egna varianter, att man kan ståsitta med stöd.

Om ni hör till dem som anser att ett rörigt skrivbord avslöjar en rörig skrivbordsinnehavare så visst, det kan nog stämma. Men vad avslöjar då ett tomt skrivbord?

Postat 2021-04-02 09:53 | Läst 779 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Monicas Syateljé och Augustinus Bekännelser

Städer har haft handel, butiker och serviceställen åtminstone sen antiken. Nu går det utför men somligt finns kvar. Tätheten, interaktionen, utbudet gör staden.

Monica har sen 44 år egen syateljé i Norrköping. Hon kan sitt jobb. Syr nya scenkläder. Andra kläder. Lägger upp. Passar in. Broderar. Sen några år byter hon emellanåt ut slitna delar på min frus morgonrock. Snart är det 40% nytt tyg i den. Konstigt projekt? Den klär fortfarande min fru bättre än andra morgonrockar. Det är som i en stad, man kan byta ut husen ett och ett mot någotsånär passande och staden finns kvar.

En namne till Monica blev mamma till Augustinus. Han levde rullan som ung, omvändes till kristendomen och blev omsider biskop och   kyrkofader. I sin lysande självbiografi "Bekännelser" beskrev han en episod från yngre dar.  Han kollade på stans butiksstråk tillsammans med en kompis. Då högg en kille med yxa bort en bit av ett blygaller från en butik. Kompisen sprang i kapp missdådaren och tog gallerbiten. Men då skrek missdådaren "Ta fast tjuven!" och pekade på kompisen. Folkmassan tog fast honom, Augustinus ingrep, kompisen släpptes, blyet återlämnades, men tjuven klarade sig. Det var om jag fattat rätt i Kartago omkring år 370.

1. Stan har utbud: Från vänster en likbod ombyggd till glassbar, Skolgatan, en katolsk kyrka, dess församlingshem, huset från 1881 där Monica har ateljé på gården och så hörnhuset mot Drottninggatan med bröllopsaffär. 

2. Brett utbud: Frisör. Mobilreparatören som fick fart på min Nokia 3310 från 2005. Monicas skylt. Ett veganskt drop-in som samtidigt har loppis.

3. En för dagen, Dymmelonsdagen, ovanligt bilfri innergård. Bilägarna har väl förträngt statsministerns vädjanden och åkt till nåt kul ställe. Monicas ateljé inne i hörnet. Där har Monica en av sina Pfaff symaskiner. De tvångsmatar fram tyget ett stygn i taget med synkroniserad under- och övermatning. Jättebra i största allmänhet och ett måste med dagens "konstiga" textilier anser Monica.

Absolute Sewing Machine Information: Pfaff 213 service an ...

Bilderna togs med Pentax K-1 och Pentax FA f/2 35mm. Ett objektiv med anor från filmtiden. Denna version tillverkad 1999 - 2019 och fortfarande fast med HD-coating. Sex linser i fyra grupper, frontlinsen påfallande konkav, bakersta linsen hybridasfärisk.

SMC Pentax-FA 35mm F2 AL

Postat 2021-04-01 09:52 | Läst 678 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ladingsdinglu illustrerad med rysk swirly bokeh

Ladingsdinglu är gutamål. En vårtrötthet så svår att man bara vinglar fram. (Ladingen = våren.) Boten var att plocka käpe (kaip) och inta en närande och vitaminrik soppa*.

Jag känner nåt liknande nu. Min kropp vägrar acceptera skiftet till sommartid. Den går och lägger sig som vanligt, 01.00 svensk normaltid. Väckarklockan är inställd på sommartid. Jag försöker vingla upp. Och så pollen! Huvaligen. Ni som varken märker av sommartiden eller pollen, grattis! På hösten tar jag igen eventuell försoven tid. Den tidsomställningen märker jag inte. Och slipper pollenproblem.

Stadstornet i Norrköping har börjat luta. Grundvattennivån sjunker. Pålarna därnere angrips av röta. Än så länge syns inte lutningen med blotta ögat, men sprickor i fasaderna ökar millimetervis. Kyrkan sätter in motåtgärder.

Bilden togs med det ryska objektivet Helios 44K-4 monterat på en Pentax K-1 kamera med FF sensor. Fokus inställt på 1 meter. Bländare 6,3. Hela tornet ingår i zonen med "swirly bokeh".

________________

* Enligt gammal tradition skall man äta kaipar 7 gånger innan göken gal för att slippa "ladingsdinglu". Kaipsoppa 6 portioner: 3 dl fint skurna kaipar, 7,5 dl- 1 l buljong gärna av fläsk- eller lammköttskok eller 2-3 buljongtärningar 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 2 äggulor.

Postat 2021-03-31 09:42 | Läst 1566 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bara för nördar: Om att få veteranobjektiv med springbländare funktionella på Pentax K-1.

Pentaxen funkar bra med urgamla helmanuella objektiv. Ändra en enda inställning i menyn! Sen kan man ta  bilder, exponera på känn och rätta till om det behövs. Det blir trixigare med halvmanuella objektiv som t ex Pentax egen M-serie. De funkar på full öppning, men hur få kameran att blända ner? Det finns uppskattningsvis 152 587 890 625 inställningskombinationer i menyn. Att testa alla är opraktiskt. 

Problemet blev akut då jag skulle använda ryska optiken Helios 44K-4. Den har Pentaxbajonett, manuell fokusering och springbländare.  Man komponerar och fokuserar med full öppning. Rätt årgång analog kamera bländar sen ner vid exponeringen och upp igen. Men min digitala K-1 tog bilderna på full öppning fast objektivet var ställt på F/8!

Vad göra? Lösningen finns på pentaxforums.com. https://www.pentaxforums.com/forums/190-pentax-k-1/420300-k1ii-green-button.html

1. För att kameran ska ta någon bild alls med ett veteranobjektiv får man gå till menyn, leta reda på C/4/nr 26, Using aperture ring och där ändra till 2.

På min K-1 har jag en liten förhöjning av vit självhäftande filt på autofokusknappen uppe t h. Jag fokuserar med tummen och behövde förhöjningen för att tummen skulle hitta knappen. Gröna knappen kommer också att behövas, read on!

2. Leta reda på menyn med kamerasymbol, gå till 5>Button Customization och ner till E-Dial Programming. Aktivera det läget.

3. I det läget, aktivera läget M (med gröna knappen och Tv SHIFT).

De här inställningarna ska inte behöva inte ändras från gång till gång. Men det kan finnas udda inställningar i andra delprogram som kan påverkas, se länken.

4. Sätt vredet till vänster på kamerans översida till läge "M" för Manual exposure. Till höger ställer jag in exponeringskompensationen till 0,7 och ändrar vid behov.

5. På kamerans vänstra sida, ställ in läge M för manuell fokus. Det kanske inte är nödvändigt, men för säkerhets skull gör jag det.

Laddat och klart. De här inställningarna fungerar ungefär som med bländarförval. Man ställer in bländaren och kameran väljer slutartid. Först ställer jag in bländaren på objektivet. Fokuserar sen med fokusringen. Jag använder mittpunktsfokus och siktar på den del av motivet jag vill ha skarp. Med optiska sökaren brukar kameran pipa hjälpsamt vid rätt fokus. Om den inte gör det puffar jag på med AF-knappen. Alternativt kan man använda Live View med 100 % förstoring.

Sen komponerar man bilden och trycker på Green Button, gröna knappen. Det hörs att kameran bländar ner, mäter och bländar upp igen. Då är den redo. Jag testade lite. Det verkar  som om kameran kommer ihåg att blända ner även om man tar flera bilder.

Sammanfattningsvis blir det lite omständligare att plåta med veteranobjektiv. Man måste komma ihåg gröna knappen! Ändå rätt fint att det går att använda väldigt många M42-objektiv och K-bajonettobjektiv på en digital Pentax. Och att kameran hjälper till då man fokuserar manuellt. Och att den, med den här inställningen, kan blända ner då man använder objektiv med springbländare. 

Postat 2021-03-30 09:38 | Läst 1688 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Halvars kiosk.

Du kanske säjer: "Norrköping,
det är en jävla stad"
då har du aldrig gått på stadens
södra promenad
Jag går på promenaden
jag dansar fram rentav
Jag går på promenaden
seglar fram på soligt hav
Jag börjar vid bensinstation
en dag då allt känns kass
Snart kommer jag till Halvars kiosk
där köper jag en glass
Och går på promenaden
och slickar på min strut
Jag går på promenaden
och väntar på att det ska ringa ut
Och runt sådär omkring en
femton och tjufem
då kommer alla tjejer ut
från pluggen och går hem
Jag går på promenaden
Jag dansar fram och ler
och jag blir på lemonaden
av alla tjejer som jag ser

Ulf Lundell

Låten ingår i Ulf Lundells första LP "Vargmåne" 1975.

Bilden togs 27 mars 2021. Lågsäsong och Coronarestriktioner. Men det kommer en ny vår och nya vårkänslor! Och coronan släpper väl taget med tiden.

Postat 2021-03-28 19:09 | Läst 1504 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 147 148 149 ... 157 Nästa