Ladingsdinglu illustrerad med rysk swirly bokeh
Ladingsdinglu är gutamål. En vårtrötthet så svår att man bara vinglar fram. (Ladingen = våren.) Boten var att plocka käpe (kaip) och inta en närande och vitaminrik soppa*.
Jag känner nåt liknande nu. Min kropp vägrar acceptera skiftet till sommartid. Den går och lägger sig som vanligt, 01.00 svensk normaltid. Väckarklockan är inställd på sommartid. Jag försöker vingla upp. Och så pollen! Huvaligen. Ni som varken märker av sommartiden eller pollen, grattis! På hösten tar jag igen eventuell försoven tid. Den tidsomställningen märker jag inte. Och slipper pollenproblem.
Stadstornet i Norrköping har börjat luta. Grundvattennivån sjunker. Pålarna därnere angrips av röta. Än så länge syns inte lutningen med blotta ögat, men sprickor i fasaderna ökar millimetervis. Kyrkan sätter in motåtgärder.
Bilden togs med det ryska objektivet Helios 44K-4 monterat på en Pentax K-1 kamera med FF sensor. Fokus inställt på 1 meter. Bländare 6,3. Hela tornet ingår i zonen med "swirly bokeh".
________________
* Enligt gammal tradition skall man äta kaipar 7 gånger innan göken gal för att slippa "ladingsdinglu". Kaipsoppa 6 portioner: 3 dl fint skurna kaipar, 7,5 dl- 1 l buljong gärna av fläsk- eller lammköttskok eller 2-3 buljongtärningar 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 2 äggulor.
För mig kändes sommartidsomställningen ännu värre då jag måste vara på jobbet 08.00. Äntligen hade ljuset börjat komma och så vart det svart på morgonen igen. Nu tror jag att pollen bidrar, använder nåt piller, det lindrar men botar inte.
Igår kom jag på försöket att illustrera dinglu med Stadstornet och nyförvärvade rysslinsen. Funkade inte alls i färg, men blev så här i svartvitt efter en vända nånstans i Efex Silver.
Igår hade "Stil" i P1 ett program om Hildegard av Bingen. På 1100-talet skaffade hon sig örnkoll på vad som fungerade mot vad. Mycket har stått sig bra.
Tack Björn!
När det kommer löv på träden ska jag kolla linsens eventuella virvelbokeh med lövverket som bakgrund och nåt bildoffer i fokus.