CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Holmenporten

Holmentornet symboliserar makt, stabilitet och långsiktighet. Det återuppbyggdes 1750 efter det att ryssarna bränt ner Norrköping 1719. Bruket anlitade landets främste arkitekt, friherren och slottsarkitekten Carl Hårleman, för uppdraget. Strömmande vatten, vallgravar och murar stängde effektivt av fabriksområdet från resten av staden. Det fanns väl andra ingångar, men porttornet symboliserade att här var det bruket som bestämde.

De sista anställda klev ut genom porten ut för drygt 30 år sen. Därefter öppnades området och omvandlades till en integrerad del av Norrköping. En del byggnader revs, men många behölls. De byggdes om till kunskapssamhällets behov: kultur, kontor, utbildning. Nu går en genväg mellan olika delar av City genom den här porten. Holmentornet blev byggnadsminne nummer 1000 år 1990. Då stod det ensamt kvar intill en enorm grop där det nu finns bilparkering under den stiligt stensatta ytan.

Pentax K-1 med Pentax Shift 28mm objektiv. RAW-filen har lämnats lite mjukare än vanligt vid framkallningen.

Postat 2021-04-27 10:34 | Läst 1281 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Blindfönster och andra gluggar

Varenda dag går jag förbi den här fasaden. Ändå får jag ibland syn på nåt jag inte sett. Hmmmm  intressant  rad med källarfönster tänkte jag. Men hoppsan, de flesta är ju blindfönster! T o m de öppningsbara luckorna har sån målning på utsidan! Kanske kan bli ett minipanorama? Så jag tog en bild. Den fick beskäras för att bli minipanorama.  

Beskuren bild med fem fönster varav tre blindfönster och två med luckor målade som blindfönster.

Här nedan bilden med  större delen av fasaden kvar. Däruppe två blindfönster och tre öppningsbara glasade fönster. Men även dom har blindfönsterdekor över och under sig.

Norrköping 2021-04-25. Kvarteret Knäppingsborg nr 1. Pentax K-1. Glugg Pentax Shift 28 mm.

Postat 2021-04-26 09:45 | Läst 2307 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kontroversiella arkitekttävlingen i Upplands Väsby avgjord

Nu har de tre vinnarna i Upplands Väsbys markanvisningstävling utsetts. Tre byggherrar ska alltså uppföra var sitt projekt. Ekonomin är avgjord på förhand, tävlingen avsåg utformningen. Husen ska se ut som, och upplevas som, byggda vid förra sekelskiftet.

Det var tufft för stadsarkitekten att välja mellan vad hon lärt sig i sin utbildning, nämligen att pastischer är omoraliska, och politikernas krav. Men hon jobbade igenom tävlingsprogrammet noga. Ett avsnitt utvecklar i detalj hur kravet på gammeldags arkitektur kan förenas med plan- och bygglagens krav på att man ska ta hänsyn till omgivningen. Den omsorgen borde alla som förordar att det nya måste bryta  mot omgivningen ta till sig!

Arkitektkåren gick i taket. Att föreskriva vissa gamla stilar uppfattades som absolut totalt helt fel. Att alla arkitekttävlingar de senaste sjuttio åren de facto  krävt stilen modernism, det är en bjälke i det egna ögat som kåren inte såg.

Ett av de vinnande förslagen har ritats av arkitekten Olle Dahlkild på E/S-A arkitekter i samarbete med byggherren Backastad.  Jag pratade med Olle i telefon. E/S-A arkitekter visade sig vara arvtagare efter kända kontoret Engstrand och Speek.  Och jag hade träffat Hans Engstrand då han var övningsassistent på KTH!

Olle sa att det inte var självklart för honom att delta i tävlingen med dess förutsättning att husen ska upplevas som att de är byggda runt förra sekelskiftet. Han har brottats med den kluvenheten. Sen satte han sig grundligt in i 1920-talsarkitekturen. Studerade byggnader från  tiden och ritningar från arkiv.

Olle: Det finns en kontinuitet från 1920-talsklassicismen till det vi ritar idag. Jag är en funktionsinriktad arkitekt som alltid börjar med stadsplan och planer för att se hur vi kan skapa bra bostäder med ljus och luft. Att utveckla de delarna är minst lika viktigt som det synliga uttrycket.

Det var konstigt att bara begära fasader! Sektioner och planlösningar är minst lika viktiga. Jag har ritat igenom husen inifrån och ut, det är självklart för mig som bostadsarkitekt att rita effektiva och smarta planlösningar. Inte bara för bostadsupplevelsen utan också för ekonomin.

Politikernas uttalanden om att önskemålen att bygga i äldre stilarter kommer från invånarna själva stämmer knappast. Det var bara 1 330 invånare i kommunen som röstade i tävlingen, så det är rent nys att hänvisa till det. Självklart ska invånarna kunna vara med och tycka till om sin kommun, men det måste ske på andra sätt. Politikerna borde istället stå för att det här är deras egna beslut.

Markanvisningstävlingen för området Fyrklövern utlystes i oktober 2020. En omröstning utlystes då på hemsidan där både kommunens invånare och andra kunde rösta om vilket förslag de ville se byggt. 1330 personer, två procent av kommunens invånare röstade. Oskar Weinmar (M) är ordförande i Upplands Väsbys kommunstyrelses miljö- och planutskott. Han var drivande i frågan om att bygga kvarter i en stil som efterliknar förra sekelskiftet. Han är nöjd med resultatet.

Här är de tre vinnande förslagen. Olle Dahlkilds, nr 2 Jazz, är handritat!

http://www.upplandsvasby.se/images/18.35b21e1a178d3220d09244/1618907092709/Nya%20tider%20eviga%20ideal%20-%20fasad_750.jpg

Nya Tider - Eviga Ideal - kvarter 1. Byggherre: CA Fastigheter. Arkitekt: Odinviken

http://www.upplandsvasby.se/images/200.35b21e1a178d3220d09334/1619009670885/Jazz_750.jpg

Jazz - kvarter 2. Byggherre: Backastad. Arkitekt: ES-A Arkitekter

http://www.upplandsvasby.se/images/200.35b21e1a178d3220d0925d/1618908317050/Oculus_fasad.jpg

Oculus - kvarter 3. Byggherre: Nordfeldt Development. Arkitekt: Arkitema

Postat 2021-04-25 08:38 | Läst 864 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Siktlinjen mot Holmentornet.

Det var mjukt vackert ljus i snögloppet häromdan. Jag testade shiftlinsen på full öppning!

Motivet var en liten trekantig plats. Den tillskapades i samband med att Holmenområdet mitt i Norrköping skulle öppnas för allmänheten. Fabriksområdet hade varit stängt, ingen obehörig hade släppts in, men nu skulle alla kunna gå genom själva Holmentornet och vidare genom området. Frågan var om gångbanesträckningen fram mot tornet skulle ändras.

Jag ansåg att Prästgatan skulle få en bredare trottoar, men ville inte rubba gatulinjen. Folk skulle få upptäcka sin förnyade stad själva. Alla vägar behöver inte vara raka.

Nils E. Ryman ansåg att det var bättre att skapa en ny siktlinje mot Holmentornet. Det skulle bli snyggt och hjälpa folk hitta i den  förnyade miljön. Det blev diskussion kring saken. Jag chefade för stadsarkitektkontoret, Nils E. Ryman var planchef där. Han och några fler på kontoret övertygade mig, och tillsammans övertygade vi sen politikerna. Arkitekterna och gatukontoret gjorde sen ett bra jobb med resultat  som syns på fotot. 

Bilden togs i snöyran 21 april 2021. Pentax K-1 och Pentax shiftobjektiv 28 mm, handhållet på full öppning f/3,5, avståndet inställt på löven.

Postat 2021-04-24 07:50 | Läst 627 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Från Spången i Norrköping 1918 och 2021

Gamla bilden fyndad på Myrorna. Reproduktionen från 1978 gav moareproblem vid skanningen. Men de lugnade ner sig då jag lade bilden lite snett i skannern. Den nya bilen togs  22 april 2021 med Pentax K-1 och shiftoptik.

Gamla bilden är från 1918. Man ser ett magnifikt bankpalats till vänster och Rådhustornet en bit bort till höger. Bankpalatset ritades åt  Norrköpings Enskilda Bank av tidens store bankarkitekt Gustaf Wickman. Det stod klart 1903 och inrymmer fortfarande ståndsmässiga lägenheter, butiker och kontor. Wickman var ofattbart verksam också med andra byggnadstyper, ritade bl a Kiruna kyrka, som politiker och ämbetsman. Rådhuset, klart 1910, ritades av Isak Gustaf Clason som var ännu mer dominerande inom byggnadskonsten.

1918 stod några mindre hus kvar hitom bankpalatset. Kolla på skorstenarna, det behövdes förlängda rör för att röken inte skulle slå in  sen nya stora grannhuset ändrade luftströmmarna. Reklam för Tuppens Väf. En stolpe som hindrade körtrafik, dom har tyvärr tagit bort den med ibland tragiska följder.

2021  finns en plantering med ett tjugotal träd och en häck som skymmer några bilplatser framför bankpalatset. Platsen gjordes till park då kvarteret Gåsen t h i bild bebyggdes efter att ha stått avrivet i många år.  Ett infekterat nybyggnadsärende pyr på platsen. Hyresbostäder och kommunen vill bygga ett stort hus som inte bara jag tycker skulle förstöra den här lilla gröna plätten och, än värre, mörka ner hela gatunätet. Upprörda grannar, sakargument och ett nytt kommunalråd som kom in i politiken med löftet att stoppa bygget stoppade det. Men detaljplanen med överstor byggrätt ligger kvar. Hyresbostäder och de tjänstemän som drev ärendet och ännu är i tjänst väntar nu ut kommunalrådet. Till höger personalens rökhörna utanför en restaurang i tämligen nybyggda kv Gåsen.

Postat 2021-04-23 06:23 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 142 143 144 ... 157 Nästa