Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vårflod i februari, vad pågår?

Varning. Läs inte vidare om du vill slippa läsa om klimatet!

I måndags talade SMHI:s professor emeritus Sten Bergström hos en förening jag är med i. Vad pågår? Vårflod känner man ju till, men vårflod i februari?

På vägen dit syntes en regnbåge. Inte uppe i skyn utan nere vid ett vilt skummande vattenfall.

Och halt var det. Plusgrader hela dygnet men is på gångbron. Vattenstänket fastnar på bron. Det blåser inte mycket, men tillräckligt för att avdunstningen ska sänka temperaturen på brons yta och vattnet frysa till is.

Sten Bergström doktorerade på flödesberäkningar för kraftindustrin och fann en modell som fortfarande är basen i stora delar av världen. Var med och byggde upp Rossby Center, SMHI:s klimatforskningsavdelning. Både i jobbet och privat är han insnöad på Motala Ström. Vattendraget ifråga startar ju i Motala vid Vättern. Vättern är en stor sjö och utomordentligt värdefull som vattenreservoar, med har ett snävt tillrinningsområde, ett par tusen kvadratkilometer eller så. Motala Ströms avrinningsområde är desto större. Förutom Vättern omfattar det Östergötland och mer därtill. Totalt det näst största tillrinningsområdet i Götaland, 15 000 kvadratkilometer. (Tidigare stod felaktigt "landet" i st f Götaland)

I genomsnitt strömmar 90 kubikmeter vatten per sekund genom Norrköping. En vanlig vårflod det dubbla. Som mest var flödet nu i februari/mars uppe i 260 kubikmeter per sekund. Det hela började med en mycket blöt höst och förvinter i avrinningsområdet. Avrinningen hann inte med, så vattennivåerna höjdes i hela systemet. Till och med  längst ner, vid kraftverket Bergsbron/Havet som normalt ligger några centimeter över Östersjöns nivå var det gott och väl en meter högre. 18 mars hade flödet minskat men nivån fortfarande någon meter högre än normalt. Fallet vid Hästskodammen brukar vara metern högre.

1965 var vårflödet bland det högsta uppmätta, 290 kubikmeter per sekund. Det inträffade i maj månad. Att ett liknade flöde inträffar vart femtionde år eller så är något man får räkna med. Men att det inträffar i februari kan inte förklaras på något annat sätt än att det har med klimatförändringen att göra. Östergötland har fått Skånes klimat. Där har vårfloden oftast inträffat i februari/mars.

Rekordtidiga vårfloden till trots och att det larmats om rekordvärme i hela världen har ju vintern känts kall och vårens ankomst seg. Hur hänger det ihop?

https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.205803.1709820459!/image/Globtempanomali_2402.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Globtempanomali_2402.png

Bildkälla: SMHI mars 2024

Bildtext från SMHI: "Den globala medeltemperaturen var den högsta som hittills registrerats för en februarimånad. Den var 0,12° högre än under den hittills varmaste februari 2016. Jämfört med perioden 1850-1900 var den globala medeltemperaturen 1,77° högre och under fyra dygn den 8-11 februari till och med 2° högre än under perioden 1850-1900."

Medeltemperaturen är alltså ett medelvärde. I Norrland var februaritemperaturen samma som snittet 1991-2020. På Grönland, Island och delar av Ryssland lägre. I södra Sverige ett par grader högre. Vid Nordpolen och Europa och andra håll mycket högre. Väder och klimat är sammantvinnade men behöver också skiljas åt.

Det var väldigt små marginaler på sina håll. Fördämningen mot sjön Glan var bara centimetrar från att översvämmas. (Det hade räckt med en västlig storm för att vattnet skulle ta sig över och stambanan och E4 kunnat sättas under vatten. Bergström har kollat texten och framhåller att saken är komplex, jag hade förenklat för mycket.)

Inlagt 2024-03-20 11:19 | Läst 764 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag gick förbi läsvarningen! Tack för intressant läsning!
Den där bron som kvinnan går över, den gick jag väldigt fort över när vi va i Norrköping för en fjorton dagar sedan! Det känndes otryggt att vara där med forsen under!
/B
Svar från Måns H 2024-03-20 19:38
Hej Bengt! Jag var ju mest rädd för att halka!

Det var en intressant genomgång, Bergström en stimulerande talare.
Hej Måns,
Norrköping har verkligen fint flyt.
Ha det gott
Bob
Svar från Måns H 2024-03-20 19:40
Hej Bob! Tackar! Och Bergström har delvis Lundabakgrund, tog studenten, pluggade vidare till civilingenjör och så småningom doktorerade där.
2024-03-20 12:12   Nira Shalom
Hej, jag är Nira Shalom, efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom , jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte om att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: [email protected] du kan mejla honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) Kärleksbesvärjelser
2) lösning och bot mot all sjukdom
3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
4) Äktenskapsbesvärjelser
5) Graviditetsbesvärjelse
6) Uppbrottstrollformler
7) Dödsbesvärjelse
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
genom [email protected]
WhatsApp +2348136951551 Viber +2348136951551
Allt vatten som kommer i ett vårflöde måste komma någonstans ifrån. Från smält snö naturligtvis. Vi har haft ovanligt mycket snö denna vinter, som vid avsmältning snabb mättar marken - och alltså flödar nerströms. I generellt kallt och snörikt väder har det varit några plötsliga korta värmetoppar som har satt fart på det hela - alltså gett stora mängder fritt vatten. Sådant väderläge är inte automatiskt knutet till någon klimatförändring.

Jag hörde nyligen uppgiften från SMHI att vi här i landet har haft den kallaste vintern på 20 år. Jag har förstahandsuppgifter om att det har varit kallt även i Danmark och i Finland. Med det i bakhuvudet blir det lite intressant när du skriver:

"...trots och att det larmats om rekordvärme i hela världen har ju vintern känts kall och vårens ankomst seg. Hur hänger det ihop?"

Svaret för mig är att det inte hänger ihop vidare bra alls. Precis som vatten i sammanhängande hav strax måste nå en medelnivå, med bara obetydliga lokala variationer över en längre mätperiod, misstänker jag att det förhåller sig med lufttemperatur i relation till den klimatzon man befinner sig i.
Jag köper alltså inte alla kluriga tankenötter på temat: "Det blir kallare för att det blir varmare".

Jag tror att klimatdebatten måste problematiseras och nyanseras betydligt.
Svar från Måns H 2024-03-20 19:47
Hej Peter! Kul att du struntade i varningen och ändå läste texten! Om alla byter åsikt samtidigt har inte alla tänkt själva.
syntax 2024-03-20 21:55
Ack ja - jag är barnsligt lättprovocerad... :-)
Intressant, och känns helt logiskt med tanke på de mätvärden man redan har sen länge.. I Lappland säger samerna att vintern är en månad kortare numera jämfört med 'förr' och trädgränsen går högre upp på fjällen numera, också det jämfört med 'förr', men detta brukar de 'faktaresistenta' inte riktigt tro på, just för att dom är faktaresistenta.. Att det snöar/regnar mer trots att vintern är kortare beror väl troligen på ett varmare hav, där norra Atlanten hade högsta temperaturen i somras sedan man började mäta, det måste så klart ge mer nederbörd, och energi för de lågtryck som passerar där och sedan hamnar hos oss i Norden.. Det känns som en självklarhet! Fortsatt högt vattenstånd här i Mälaren såg jag häromdagen, och högt flöde runt Riksdagshuset/Helgeandsholmen.
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-03-20 19:50
Hej Jan! Det var intressant att lyssna på Bergström. Han har också läst texten och bett mig rätta uppgifter som blev fel. Vilket jag gjort.
Intressant inlägg, och fina bilder som lockar en till Norrköping. Det slår mig också att nederbörd alltid dimper ner i form av snö oavsett om det är -10 eller -2 (med reservation för underkylt regn). Och snön smälter så klart och förhoppningsvis. Har vi tur går snösmältningen långsamt men vädret tycks vara väldigt ryckigt med snabba kast (Värmeläran. Mer energi, mer rörelse.). Årets väder (https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/arets-vader) kan ge en del mannaminnefakta om detta.
Sen är det så klart lätt att glömma bort att världen är lite större än Norrköping., en ö i Stockholms skärgård, Åland eller Riksgränsen. Klimat och väder är inte nationalistiskt så att säga.
Allt gott
/Gunnar S
Svar från Måns H 2024-03-20 19:52
Tack Gunnar! För mig omfattar världen utom de trakter du nämner även Gotland! Och försöker tänka som i barnvisan Lasse, Lasse liten "större än du nånsin tror".
mombasa 2024-03-20 19:54
Attans! Glömde Gotland. Ber om tillgift.
/Gunnar S
Benganbus 2024-03-21 08:11
Och det e nästan alltid sol på Gotland, i alla fall när vi är där! :)
/B
Svar från Måns H 2024-03-21 10:56
Du är förlåten! / Måns
Mycket vackra bilder från Norrköping och intressant läsning.
Hoppas att tjejen på bron passerade den utan att ramla...
Hälsningar Halina
Svar från Måns H 2024-03-21 10:55
Tack Halina! Tjejen klarade sig, alla andra också medan jag stod där, men många tog stöd av räcket, en del körde barnvagn.
Jag tittade lite ytterligare på den här grafen om lufttemperatur du visar. En sådan ger i en blick en lägesbeskrivning, men om man tittar på detaljer ser man att det är fejk.
Enligt den redovisningen var medeltemperaturen i Stockholm i februari 2024 plus tre grader, när den verkliga medeltemperaturen var minus två grader. I Luleå redovisas en medeltemperatur av plus två grader, när den verkliga medeltemperaturen var minus 8 grader.
Det är inga smågrejer! man ritar åt det röda hållet, säkert över stora områden, när det skall vara åt det blåa hållet.
Intrycket vid en snabb blick blir alltså det diametralt motsatta mot vad det skall vara.
Häri ligger det påtagliga fusket. Den som bara kastar en snabb blick, blir helt vilseledd.
Svårt att förstå hur SMHI kan publicera sådant!
Svar från Måns H 2024-03-21 21:24
Jag såg också det du ser. Kollade källan som SMHI använt men kollade inte vidare. En februariuppgift som publiceras i början av mars kanske är preliminär?
bildsten 2024-03-21 23:04
Jag uppfattar kartan och grafen så att det visar avvikelsen från medeltemperaturen under referensperioden.
Medeltemperaturen i Stockholm skulle, som jag tolkar det, ha varit -5C under referensperioden. I år har den varit 3 grader högre, vilket är rätt mycket när det gäller medeltemperatur en månad./Sten
syntax 2024-03-22 13:09
Det har jag svårt att se. Grafen visar inte medeltemperaturen under referensperioden. Den visar en påstådd avvikelse från den medeltemperatur som av betraktaren är okänd.
Att med en sådan redovisning köra med rödmålning blir i det närmaste bedrägligt förfarande mot den stora allmänheten.