Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Weird Trump

"Weird" är nu viralt i USA som öknamn på Donald Trump och hans vicepresident JD Vance. Igår publicerade Folkbladet i Norrköping den här krönikan. Den tar upp vad "weird" står för och varför Kamala Harris valde Tim Walz som sin vicepresidentkandidat.

Iphonebild på Folkbladet 16 aug 2024. Bilden på Trump togs av AP-fotografen Alex Brandon.

Krönikan finns också tillgänglig på webben. Ibland har den fler bilder där. Webblänkens "stolt monster" syftar på demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz.

https://folkbladet.se/debatt/artikel/ett-stolt-monster-som-ser-till-att-skolbarnen-far-mat/r1x6n43j

----------

Krönikan:

Donald Trump har ju länge kastat verbal dynga på politiska motståndare. Google har 1 160 000 referenser till "Crooked Hillary".

Demokraterna har inte hittat något motmedel. "When they go low, we go high" var Michelle Obamas recept. Det var civiliserat, men bet inte.

För ett par månader sen myntade Minnesotas guvernör Tim Walz begreppet "weird" för att beteckna Trump och hans allierade JD Vance. Det har blivit viralt.

"Weird" år ett ganska ovanligt ord, används 4 gånger per miljon ord i skriftlig engelska. Den vanligaste översättningen till svenska är "konstig", men den täcker inte in ordets valör. Det är mycket hårdare laddat. "Underlig" med övertonen lite skrämmande, kanske övernaturligt stämmer bättre. Bisarr, avvikande, knepig finns med i vad det står för. Negativt men inte entydigt pejorativt. Nu håller det på att bli ett stående epitet då demokrater pratar om Trump. Han har svårt att värja sig.

Häromveckan utsåg Kamala Harris Tim Walz att bli hennes vicepresidentkandidat. Det var ett oväntat val. Många hade tippat på Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro. Pennsylvania är en s k swing state där majoriteten växlar. Shapiro sågs som den som skulle ordna till demokratisk seger där.

Shapiro är en framgångsrik guvernör, skicklig talare och tämligen ung. Ett fullt tänkbart presidentämne. Men i den här situationen kompletterade han inte Harris utan var snarare alltför lik. Samma bakgrund som åklagare, jude (Harris är gift med en jude) och framförallt från en kuststat.

Jag har bott och jobbat i Mellanvästern. Där sitter det saker i väggarna! Där känner man att det riktiga USA återfinns på betryggande avstånd från kusterna. Ju närmare man kommer väst- eller östkusten desto skummare folk. Förr kommunister, numera oamerikanska genom att vara för liberala. Harris är från San Fransisco, ett syndens näste med knark och sexuell frisläppthet.

Trump har ju accepterats i den typen av kretsar fast han kommer från New York. Det beror på att han som sitt varumärke har att bekämpa etablissemanget. Som president skulle han "drain the swamp", torrlägga träsket, i Washington.

Walz är uppvuxen i Nebraska mitt i Mellanvästern. Han har tjänat sitt land som soldat och senare jobbat hårt för veteraners rättigheter. Han är jägare som håller på att amerikaner ska få ha vapen, men olämpliga personer hindras från att köpa automatvapen. Han har varit lärare och tränare i amerikansk fotboll. Sporten som kännetecknas av att man ska strunta i bollen utan go for the man.

Som debattör ser han hur opinionsbildning funkar. Då Hillary Clinton 2016 sa något riktigt dumt, att Trumps supporters var "a basket of deplorables", slog det omedelbart tillbaka. T-shirts med texten "I am a deplorable and proud of it" såldes och användes i mängder.

Walz siktar in "weird" på Trump och Vance. Då han själv angrips som ett liberalt monster kontrar han med att han är stolt över att vara det monster till guvernör som sett till att skolbarnen fått mat att äta så att de kan lära sig något.

Måns Hagberg

Inlagt 2024-08-17 10:05 | Läst 454 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bevare mig för amerikansk politik! Jag förstår inte varför jag skall behöva läsa om eländet på Fotosidan??
Svar från Måns H 2024-08-17 10:29
Hej Peter! Du behöver inte! Bara låt bli att klicka.

(I sak håller jag med. Amerikansk politik är sen länge bedrövlig.)
syntax 2024-08-17 10:47
När jag klickade var jag i föreställningen att det kanske hade något med fotografi att göra.
Svar från Måns H 2024-08-17 11:28
Stämmer, krönikan handlar inte om foto. En liten tröst kan vara att bilden på Trump togs av AP-fotografen Alex Brandon. Jag klickade runt på hans produktion och han kan plåta!
Ja, halva USA verkar vara 'weird', minst! Det fanns en tid när jag tyckte att det skulle vara kul att åka till och besöka New York nån gång, men den tiden är helt förbi numera.. Det insåg jag när Trump tidigare blev president, svårt att förstå hur hälften (?) av USA:s befolkning kan rösta på en presidentkanditat som nu är den äldsta i USA:s historia, sedan Biden till sist insåg att det kanske inte var 'läge' för honom nu längre.. Dessutom är Trump verkligen 'weird', en brottsling dessutom där en hel del åtal inte hinner bli klart innan valet.. Jag tycker förresten att Trump också verkar bli lite 'knarrig' han äe väl dessutom bara 3 år yngre än Biden..

Glöm inte att du alltid kan radera oönskade kommentarer i din blogg, man behöver inte ödsla tid på att bemöta dom.. Och det är inte oartigt! Annars befläckar dom för alltid din blogg!
Hälsn!

PS. du kan även radera denna, som en test..
syntax 2024-08-17 11:10
Att radera oönskade kommentarer är förvisso något som ligger i tiden. Folk som inte har någon föreställning om vad begreppet "Demokrati" har för innebörd är mycket hemfallna åt att få bort andras åsikter.
Måns tillhör inte den skaran.
Svar från Måns H 2024-08-17 11:22
Jag uppskattar verkligen Peter som fotograf, bloggare, självständig tänkare och hjälpsam medmänniska. Ibland tycker vi människor olika. Ingår i fri åsiktsbildning.

USA: Jag har alltså bott i Mellanvästern och skrev krönikan för att bidra med det perspektivet. Jobbade på universitet. T o m i den miljön fanns under ytan en rätt jobbig misstänksamhet mot intellektuella personer.
Såg först nu att det var du som skrivit krönikan i folkbladet. Det ger det hela lite annat perspektiv. Sedan tillhör jag dem som anser att var och en får styra över sin egen blogg och borde få göra det utan att andra har åsikter om det så länge det sker inom lagens råmärken.
/Affe
Svar från Måns H 2024-08-17 19:45
Hej Alf! Jo, jag tyckte det var kul att Folkbladet tog in min krönika och gjorde ett bra jobb kring den. En vardagshändelse som jag ville dela med mig av.
Mot bakgrund av att du har egen erfarenhet av det politiska klimatet i USA så är det helt OK att skriva lite om det.
Weird är väl en bra benämning på Trump och hans vapendragare tycker jag.
Svar från Måns H 2024-08-17 20:02
Hej Sten! Jag ville gärna del mad mig av mina erfarenheter av vad som "sitter i väggarna" i Mellanvästern.
Politik är för mig något avskyvärt, tillhöra någon sida och hata den andra genom smutskastning.
Svar från Måns H 2024-08-21 21:06
Dessvärre är den amerikanska politiken just nu ett bedrövligt exempel på det du känner.

Som bäst kan politiken vara helt annorlunda. I Marks kommun vann (S) med anhang varannat val, borgarna varannat. Kommunalråden (S) resp (C) bytte tjänsterum men behöll dörrarna öppna.