Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Drottninggatan tömd

Drottninggatan i Norrköping är stans huvudgata. Förr full av hästdroskor spårvagnar och folk som rände gata upp och gata ner. För femtio år sen en "gågata". Men  Taxi hade överklagat gågatebeslutet och vunnit, använde Drottninggatan som genomfartsled och brände på i höga farter. Det var ingen bra period. Numera åter gågata tills för några dar sen med spårvagnar. Nu skyltar Östgötatrafiken att spårvagnarna är inställda tills vidare. Dom kör annan väg.

If you are a tram, turn left.

Väldigt speciell stämning på Drottninggatan nu. Varken spårvagnar eller bilar. "Gågata" till trots har det gått en hel del bilar där. Leveranser, polis, trafikövervakning, privatbilister som chansat. Nu är även dom borta.

Nu kan man gå mitt i Drottninggatan och om man så vill fotografera.

 

Inlagt 2024-08-31 11:30 | Läst 306 ggr. | Permalink

"Fint svartvitarbete - men det ser ödsligt ut. Inte det liv och den rörelse som en stadsgata skall ha. Synd med spårvagnarna."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint svartvitarbete - men det ser ödsligt ut. Inte det liv och den rörelse som en stadsgata skall ha. Synd med spårvagnarna.
Svar från Måns H 2024-08-31 12:33
Tack Peter för svartvitarbetet. Känns konstigt att spårvagnarna och der verkar som även annan trafik stängts av "tills vidare" - jag har bett lokaltidningen forska i vad som pågår.

(Samtidigt är det signalstrul på Östra Promenaden, rödljus 4 timmar i sträck, och att det grävs upp lite här o var. Eftersatt infrastrukturunderhåll känns verkligen av.)
syntax 2024-08-31 12:59
Här i Kongl. Hufvudstaden (Bromma) grävs det överallt och alltid. Verkar som om man gräver upp på många ställen, och sedan alternerar efter behag mellan arbetsplatserna - varvid det blir halvgrävt överallt.
Det kan ju inte vara annat än att man gör någon vinst med det förfarandet. Vet du?
ztenlund 2024-08-31 13:01
Det Ötraf har att säga är:

"Linje 3 trafikerar inte Drottninggatan, grund av underhållsarbete. Vi hänvisar till läge E och F vid Söder Tull.
Gäller t.o.m. 31 augusti 23:59
Senast uppdaterad: 23 augusti 08:59 - TIMS ID: 3774263
Gäller under perioden

19 augusti 07:23 - 31 augusti 23:59"

Lär visa sig inom kort om tills vidare upphör eller inte. :)
Svar från Måns H 2024-08-31 23:18
Om Bromma vet jag ju inte nåt men då jag jobbade kommunalt frågade jag gatuchefen i dåvarande Gotlands kommun. Han sa att dom hade en samordningsgrupp som träffades varje vecka för att planera underhåll så att man skulle undvika just detta ständiga grävande.

Även då allt funkade som det skulle tog det ändå tid eftersom fyllningsmaterialet behövde sätta sig och det kunde ligga ledningar i flera lager. (Numera har man nog effektivare vibratorer memåste ändå ta ett skikt i taget.)
Svar från Måns H 2024-08-31 23:23
@ Marin: Tack för bra koll! Dom har gjort några underhållsarbeten på spåren och om allt blir klart till i morron så är allt som det ska. Dom hade alltså satt ut "tills vidare" på hållplatsskylten och ena lokaltidningen hade noterat "fasadarbeten" vilket för mig verkar direkt ubnderligt som anledning att stänga ner centrala spårvagnsstråket.
Hej Måns.
Det är såna svartvita bilder som jag gillar att inspireras av.
Jag kan känna igen några av dina beskrivningar av trafikförhållandena.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Måns H 2024-08-31 23:24
Tack Erik för din uppmuntrande kommentar!