Sju år på boendet
Idag för sju år sen gjorde jag det värsta jag gjort i livet. Baxade in min fru på särskilt boende fast hon inte ville. Men jag såg mig ingen annan råd. Inte heller våra barn. Demensförbundets eminenta telefonrådgivare med förbundets tidigare ordförande Stina-Clara Hjulström i spetsen och stödjande samtal med en sjukhuspastor hjälpte mig. Annars vet jag inte hur det gått.
Resan är som en puckelpist. Pandemin ett bottennapp. Det har varit flera. Det senaste för 1 1/2 år sen. En ny ägare drog ner på bemanningen. Många flydde, både personal och boende. Den stackars chef dom satte in var hjälplös inför detta. Jag ställde min fru i kö till ett annat boende. Ett par av oss anhöriga fick kommunen att vrida om armen på ägaren tills det gjorde ont. Företaget skulle inte få betalt om det inte följde sitt avtal. Då satte nya ägaren in personal. Sen hittade dom en ny bra chef som gjort mirakel. Rekryterat personal som gillar människor och gillar sitt svåra jobb. Det har blivit bättre hyfs på lokalerna. Hon har skapat en stämning som för det allra mesta är helt okej, ibland riktigt trevlig. Nu står folk i kö för att få jobba här.
Allt ändras hela tiden och det gäller att ta vara på de lyckliga stunderna.
Såna är då min fru lyser upp då jag kommer. Såna är att fika på hennes rum, prata lite, och då prata inte funkar hålla handen. Såna är då vuxna barnen kommer på besök. Såna är att gå på promenad. Såna är att fika på stan eller handla på ICA. Såna är stunder då min fru fast hon knappt kan prata säger rara saker.
Igår kom vi ut på stan. Konstutställning på Konstforum. Fina tavlor i vacker hängning i en inbjudande lokal. Många små skulpturer med fågelmotiv gjorda av hittat material från naturen. Konstnären heter Birgitta Zetterström. Min fru gillade helheten, också jag.
både fotograf och konstnär
jag såg några bilder från utställningen
Jag förlorade min hustru, livskamrat, och bästa vän för åtta år sedan - då hade vi hängt samman i 50 år. Det blev tomt kan du tro.
Ni har i alla fall varandra, och kan göra alla saker som du beskriver.
Hälsningar Lena
Jag skrev faktiskt till doktorn som satte in ny höftled i min fru för några månader sen. Tackade för avdelningens bra jobb, poängterade att hans besked att det är full bärighet från dag 1 var avgörande för att jag kunde hindra personalen från att sätta henne i rullstol för resten av livet. Och beskrev detta med de fina stunderna. Han svarade faktiskt och tackade för återkopplingen.
Personalen ville alltså ta tillfället i akt, till att för egen komfort sätta din fru mer eller minder permanent i rullstol?
Tack vare att opererande läkare sa att det är full bärighet från dag ett så insisterade jag på att min fru skulle upp. Att ha en rullstol till hands helt OK, men det stora åbäke dom skaffade fram var så fel. Demensförbundets telefonrådgivare (jag är stamkund) stöttade mig. Jag är sams med nya bra chefen i mycket, men inte om övermedicineringen som satts i system, troligen i hela landet och kanske västvärlden, och inte om detta med rullstolen.
Sen min fru kommit på benen tog dom bort stora åbäket och sen även lilla som alltid finns till hands. "Ingen trodde att din fru skulle komma på benen" sa dom. Jo jag, sa jag.
Bra att veta: Då sjukvården sorterar patienter (värst under pandemin) så bedöms den som går i trappor ha större chanser överleva och kan komma före i kön. Min fru och även jag går i trappor delvis av den anledningen.
/Affe
Just nu funkar allt som det borde, men utan marginaler. Min frus dagsform varierar jättemycket, det gäller att ta vara på de lyckliga stunderna.