Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Almedalsveckan 2024, onsdag

Bra tryck hela dan!

På förmiddagen var kvinnorna klädda i fin sommarklänning. På fötterna bländvita gympadojor. Högklackat funkar inte på gatstensbeläggningen. Statsminister Ulf Kristersson (M) skulle tala.

Mot kvällen var kvinnorna klädda i byxor eller halvlång kjol. På fötterna ingångna fotbeklädnader av skiftande snitt. Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) skulle tala.

Almedalsveckans seminarier är alltför ofta mallade paneldiskussioner. I tisdags hade jag otur. Ingen i panelen hade egen djup sakkunskap. De var anställda chefer eller kommunikatörer.  

I går onsdag vart det bättre! Kristina Alvendal presenterade sina utredningsförslag om hur få fart på byggandet. Hon har en skarp blick för sånt som inte fungerar men receptet, att ta bort plan- och bygglagen och låta byggarna bestämma, tycker jag är förfärligt. Tobias Olsson från Sveriges Arkitekter företräder skrået. Arkitekterna vill också bygga, verkligen!  men att det behövs en bygglag. PBL har å ena sidan tappat struktur genom en oöverskådlig mängd undantag, å andra sidan belastats med att en ny detaljplan ska utreda ett otal faktorer.

Sen var jag på seminarier om storskalig vindkraft i Östersjön.  Aktuella projekt kan sammanlagt ge 120 TW (nästan lika mycket effekt som nuvarande kapaciteten). Den energi som inte förbrukas omedelbart kan användas för att generera vätgas som de nya gröna industrierna behöver. Vindkraftverkens fundament nere i vattnet kan bli refugier för en del fiskarter. Och så kan man odla alger där. Japaner äter mycket alger, bra proteinkälla, men inte vi. Ännu.

Vätgasproduktionen genererar mycket mer syrgas än som kan säljas och den kan användas för att få liv i de utdöda bottnarna. Det är fråga om hundratusentals ton om syrgas om året.

Vindkraftsamordnaren Lars Thomson (t v i bild) lyfte fram fördelar och flaskhalsar, främst av dessa att det saknas infrastruktur för att ta hand om strömmen. Världsnaturfondens generalsekreterare Gustaf Lindh (t h i bild) framhöll att WWF jobbat med Östersjöfrågor i 50 år. WWF ser behoven, vill samverka, men lovar ingenting. 

I publiken Andreas Wickman, den man som lyckats bygga ut storskalig vindkraft så att ägarna, grannarna, socknen, kommunen och naturvårdarna varit tämligen nöjda.

Inlagt 2024-06-27 10:05 | Läst 395 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?