Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Hembränt gips

Huset på Gotland i vilket jag skriver dessa rader hade en del brister. Allra längst ner på åtgärdslistan var att strömbrytaren till taklampan i finrummet satt löst. Nu skulle den sättas fast!

Skruvarna satt i plastpluggar. De satt i kalkputs. Den hade gått sönder. Förtänksamt nog hade jag i god tid köpt gips att sätta igen hålen med.

Klokt nog hade jag också satt en plastpåse av fryskvalité runt påsen för att hålla pulvret torrt.

Jag rörde ut gipspulvret i vatten och applicerade blandningen. Men gipsen blev inte hård! Mea culpa tänkte jag. Fel proportioner eller att jag inte låtit härda länge nog. Andra gången funkade inte heller. Tredje gången gillt, petnoga med proportionerna, väntade över natten. Borde funka, men icke!

På nätet hittade jag en uppgift att bäst-föredatum för gipspulver kan vara så kort som tre månader efter tillverkningen. Här hade det säkert gått trettio månader. Eller sextio. Eller kanske fler.

Skulle jag leta reda på en butik som säljer gips, köpa minst ett kilo fast jag behöver 50 gram och göra jobbet senare? Näe tänkte jag. Stelnad gips går ju att att mala ner och bränna*. Produkten i påsen borde kunna förnyas. 150 grader i köksugnen nån timme borde funka!

Det lyckades. Gipsen blev hård. Nya plastpluggar. Skruvarna fick bra fäste. Elektrikern som monterade strömbrytaren för sextio år sedan var egensinnig. Han böjde konsekvent kuloledningen 45 grader så att brytarna kom snett. Den fick sitta likadant nu och verkar nöjd med det.

------------

* Gips eller kalciumsulfathydrat är ett mineral, kemiskt ett hydrat av anhydrit (kalciumsulfat). Den kemiska formeln för hård gips skrivs CaSO4•2H2O. Vid lagom upphettning, cirka 150 grader, bildas halvhydratet CaSO4•1/2H2O. Då man blandar denna brända gips med vatten i lämpliga proportioner, stelnar blandningen genom att kristallvatten tas upp. Om man bränner gips i så hög temperatur att allt kristallvatten går bort blir den dödbränd och kan inte ta upp något vatten alls.

Inlagt 2024-10-23 20:02 | Läst 240 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
God dräng klarar sig själv - mycket bra jobbat!
Svar från Måns H 2024-10-23 22:58
Tack Peter! Kul att pula tycker jag!
Det var ett smart sätt. Det ska jag komma ihåg när jag använder en påse gammal gips till reparation av ett par skulpturer. Tack för det.
Gips blandas annars helst genom att i en skål med vatten strö i gips tills det bildas en ö i mitten som inte sjunker. Då är proportionerna rätt och man kan röra om.
/Gunnar S
Svar från Måns H 2024-10-23 23:01
Det är så man ska blanda! Eller möjligen ett par tre små öar.
Informativt!
Jag visste inte heller att gips hade bäst före datum.
Vi har en påse gips på landet av någon anledning, den är säkert 3-400 månader gammal, så ska den användas till något så ska den in i ugnen alltså.
Nu ringer min äggklocka, jag har inte gips i ugnen utan en äppelkaka. Det ska bli gott till en kvällsfika.
Svar från Måns H 2024-10-23 23:10
Äppelkaka är gott! Nyttigt också med lämpliga ingredienser. Jag gör sån där smulpaj med 2 x havregryn, 1 x vetemjöl, 1 x socker, 1 x smör- och rapsolja på ett tjockt lager äppleskivor. 25 minuter i 225 graders ugn. Till det vispgrädde eller, kanske nyttigare, vaniljyoghurt.
Härligt höra att det löste sig och på vilket sätt du fixade det. Kul att se lite detaljbilder också, bra jobbat!
Svar från Måns H 2024-10-23 23:13
Tack Morgan! Visst är det kul att fixa saker och att du läste om resultatet!
Jaså du har kvar dom gamla strömbrytarna. Fanns en sådan på mitt pojkrum i Boge på den tiden. Filade ett par små spår i knappen så jag kunde knyta en fiskelina däri och några öglor på rätt ställe. Sen var det bara att dra i linan när det var sovdags utan att lämna sängen.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2024-10-25 10:21
Jo, jag gillar att behålla sånt som funkar. Smart sovdagsmetod du fick till!