Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

En välvd plattbro

Häromdan bloggade Wolfgang Gerlach om sitt Zeissobjektiv och visade exempelbild från en bro i Pildammsparken i Malmö.

https://www.fotosidan.se/blogs/wolfgang/carl-zeiss-tessar-jena-ddr-50-2.htm

Utöver objektivets egenskaper blev det också diskussion om brons egenskaper. Var det en valvbro eller en bro som såg ut som en sådan men att bärningen inte hade mycket med valvformen att göra?

Tack för inspirationen! Jag har beställt ett förhoppningsvis likadant objektiv och plåtat en välvd plattbro här i Norrköping med det objektiv som råkade sitta på kameran.

Pentax K-1 med Pentax FA 77mm.

Bron byggdes för cirka 30 år sen. Då hade vattnet varit överdäckat med betong sen länge. Epoken med papperstillverkning var över. Nu skulle det bli kultur, evenemang, kontor och förhoppningsvis universitet. Betongdäcket skulle bort, men viss trafik måste ändå fram. Jag var planförfattare och samordnare mellan plan och bygge. Som sådan  lyckades jag övertala Holmen Krafts överingenjör att av rent estetiska skäl kosta på en bro med viss välvning. Överingenjören var lätt att övertala. Hmmmm vi ska nog kunna ordna det sa han. Och gjorde det.

Tekniskt är bron alltså en plattbro och hade lika gärna kunnat vara just platt. Välvningen bidrar inte ett dugg till bärningen. Men välvningen ger en annan upplevelse än vad en platt bro skulle gett. Om inte annat en liten blinkning till den äkta valvbron i bildens bakgrund, Bergsbron.

Inlagt 2023-11-21 10:05 | Läst 540 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Måns, även Din Pentax levererar en mycket bra bild! Snyggt ljus och fin spegling! Trevligt att Du har medverkat till den här bron och även fotograferat den så bra! Välvningen ger ett estetiskt intryck och förmedlar känslan av rörelse! Och så ser jag fram emot en bild med den beställda Tessar, när Du har fått den.
Svar från Måns H 2023-11-21 21:23
Åter tack för inspirationen och tack för trevlig kommentar!
Det var en bra insats för stadens estetik och morfologi! Som du säger, ingen funktionsskillnad - men en oerhört stor skillnad i stadsbilden.
Svar från Måns H 2023-11-21 21:33
Tack Peter! Jag var en liten aning besviken över att bron fick stöd i mitten, två stöd med fritt i mitten hade nog varit ännu snyggare. Men totalt sett jättenöjd med att överingenjören ställde upp och såg till att det gjordes ett bra jobb! Kudos till Holmen Kraft och även Holmen AB.
syntax 2023-11-21 21:40
Räknenisse kanske hade kalkylerat på materialet tills det blev nödvändigt med stöd i mitten... :-)
Ingen tvekan om att välvningen gör bron mer estetiskt tilltalande! Snygg bild är det också! Många hälsingar/ Björn
Svar från Måns H 2023-11-22 12:48
Tack Björn för din kommentar, värmer!
Rubriken och de första meningarna orsakade en ryggmärgsreflex. "Aha, ett objektiv med distorsion!"
Men så var det ju inte :)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Måns H 2023-11-22 12:49
Kul kommentar, men jag tror att Tessaren tecknar tämligen rakt! / Måns
Bron ser elegant ut med det låga valvet och är ett exempel på att funktionalitet och god design går att förena.
Det som enligt min ringa åsikt inte ser elegant ut är fejkskorstenen i bakgrunden. Vi har en i Uppsala också, nr 10, som är 19 m hög och står i en park. Den ser väldigt malplacerat ut här också.
Svar från Måns H 2023-11-22 23:47
Jaa du Sten. Betr skorstenen är du nog inte helt ensam. Murarna som byggde den tyckte att vi visserligen fått betalt för jobbet men det känns meningslöst. Själv tycker jag att pengarna borde lagts på att bevara befintliga äkta skorstenar.

Kul att du gillar broutformningen, jag låg ju bakom idén med låg välvning men lade mig inte alls i utförandet.
Mycket snygg bro och vackra bilder med fina speglingar. Härlig lyster i vattnet. Väldigt sällan fotar i stadsmiljö och dina bilder inspirerar till en utflykt :-)
Hälsningar Halina
Svar från Måns H 2023-11-26 09:36
Tack Halina för dina omdömen!

Att plåta stadsmiljö är lite speciellt, det är inte gatufoto där ju människor står i fokus och inte arkitektur där en byggnad eller byggnader står i fokus utan nånting där emellan. Men kan vara värt att testa!