Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gatan förnyas med samma sten

Sättningar i gatan hade samlat vatten till en rätt så stor decimeterdjup pöl. Platsen är Järnbrogatan i Norrköping. Man ser byggnadsminnet kv Knäppingsborg. Mitt i bild ett valv för fotgängartrafik. Det tvingade stadens fäder stans rikaste man, tobaksfabrikören Swartz, att anlägga så att folket skulle kunna förflytta sig som förr.

För ett par veckor sen vart det fart! Biltrafiken spärrades av. Vi fotgängare fick en liten smal passage. Och så rev man bort gamla stensättningen och lade stenarna på hög. Sen byggdes de nedsjunkna gatupartierna upp och vibrerades för att inte sjunka ihop igen.

Att sätta sten är ett konsthantverk. Proffsen på plats visste vad dom gjorde.  Att bli plåtade, nej tack, men sen jag berättat att jag är gatstensnörd och att det blir en blogg, Cityscapes, stadslandskap, så fick det väl gå. Men jag undvek i alla fall att ta porträtt.

Stenarna är lite större än vanligaste smågatstenen. Dom klövs fram en gång i tiden, ett tungt, underbetalt och ibland hälsovådligt jobb. Men stenarna blev fina med en lagom skrovlig yta. Efter hundra år var den sidan blanksliten. Nu valde stensättarna en annan sida att ha uppåt. Mönstret är tämligen svårlagt. Stödpunkter lades ut med moderna utsättningsmetoder. Sen gällde det gammeldags handarbete, att välja rätt sten på rätt plats. Sen ska vibratorsläden fram och vibrera ner stenarna så att de sitter där de ska.  Förr hade man en särskild kärra med bensindriven stamp och längre bak i tiden handdriven stamp.

 Hmmmmmmm....vilken sten passar här?

Inlagt 2023-11-18 10:05 | Läst 484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint reportage, intressant! Kul att det finns yrkesfolk fortfarande. Rent slitagemässigt håller ju en stenläggning av detta slag hur länge som helst.
I många delar av Stockholm lär väl den gamla stenläggningen ligga kvar under asfalten.
Svar från Måns H 2023-11-18 23:51
Tack Peter! Bra att yrket kommit tillbaka. Det var nästan utdött.

Kring 1975 lyckades jag övertala Gotlands kommun att stensätta samtliga gator och gränder i Visby innerstad som saknade beläggning eller hade asfalt. Sten fanns på Gatukontorets förråd och en stensättare fanns, en extremt välbyggd man som jobbade med bar överkropp på sommaren. Jobbet skulle ta 25 år och fullföljdes faktiskt, mot slutet med modernare utrustning i st f den gamla stamp som fortfarande var i drift 1975.

De här männen jobbade i ett företag specialiserat på stensättning. Så nu finns en marknad. (Sten finns under asfalten.)
Trevligt bildreportage. Swartzens valv har jag gått och cyklat igenom många gånger, en bra genväg när man kom nerför Västgötebacken.
Stensättning verkar ha blivit populärt, inte bara av estetiska skäl, här i Uppsala har de börjat göra en ny sorts fartgupp med en brant uppsida och en flackare nersida. Uppsidan är stensatt med smågatsten och klarar säkert snöröjningens plogar bättre än asfalt och betong.
Svar från Måns H 2023-11-18 23:54
Huvaligen för alla dess gupp. Om folk körde som folk skulle de inte behövas. Med AI och GPS och ett annat övervakningssamhälle skulle guppen kunna undvaras.

Swartzens valv passerar jag om inte dagligen så flera gånger i veckan! Tack Sten!