Ryssland hyrde Slite hamn
Slites försvar gick från noll till otillräckligt under 1800-talet. Enholmens fästning finns ännu kvar som museum.
Under kalla kriget satsades mer. Sista kustartilleriinstallationen var en superanläggning med långskjutande kanoner skyddade i bergrum. De kunde titta upp, skjuta och sänkas ner igen. Den var nyss klar då Sverige lade ner försvaret av sitt territorium för att i stället delta i militära operationer nån annan stans. Installationen revs 2007. Även övriga Gotland lämnades helt utan försvar.
Jag som är närmast pacifist tyckte att det var korkat att lägga ner så mycket. Varje land har en armé, sin egen eller någon annans. KA-anläggningarna borde lagts malpåse. Eller hade några en långsiktig plan att på sikt bli med i Nato?
I ett parallellt skeende ville det rysktyska konsortiet NordStream bygga gasledning mellan Ryssland och Tyskland. NordStream ville hyra Slite hamn och utrymmen intill att ha som bas under byggtiden. Dom höll samrådsmöten på Gotland. Jag minns ett på bibblan i Visby där en för dagen nykter talesperson berättade om hur fint det skulle bli.
I onsdags publicerade SvD Kultur en artikel om hur gasledningarna blev storpolitiskta vapen. Länk:
https://www.svd.se/a/8Qe66G/sa-blev-nord-stream-ett-storpolitiskt-vapen
Författarna Karin Edberg och Anna Storm menar att de röster som höjdes kring säkerhetspolitiska risker avfärdades som uttryck för gammaldags rysskräck.
Det stämmer nog. Men konsensus var att Natos och Rysslands närmanden var den nya verkligheten. Ryssland var ju med i nån sorts Natopartnerskap. En enig riksdag hade lagt ner stora delar av försvaret. Alla från M till MP ville lägga ner ännu mer. (Utom moderaten Mikael Odenberg som ju avgick som försvarsminister.) Då det gällde gasledningen tänkte jag och rätt många andra mest på miljö och klimat.
Beslutet att hyra ut hamnen togs av Tekniska Nämnden. Som yrkesbyråkrat baxnade jag. Det var för mig ett självklart ärende för fullmäktige eller åtminstone kommunstyrelsen. Men den jag kände bäst i TN sa att de såg detta som ett normalt uthyrningsärende och att de förhandlat till sig ett bra avtal, att GazProm skulle bekosta en utbyggnad av hamnen och Gotland behålla det som gjorts efter hyrestiden.
Sverige bedömde att det inte fanns fog att neka ledningarna. En inspektionsstation som skulle kunnat bemannas med ryssar förhandlades bort. Sen gav Finland och Sverige ett gemensamt klartecken till bygget.
Vad jag kan förstå så skötte sig NordStream enligt avtalet. Gotland fick en bättre hamn i Slite. Tyskland fick avtalade gasleveranser.
Infarten till Slite hamn juli 2022. Klafsigt värre av lera och gegga på asfalten. Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20 mm f/2,8.
Sen kom nästa ledningspar, NordStream 2, upp som ärende. NordStream ville åter hyra Slite hamn. Nu var stämningen annorlunda. Tekniska Nämndens arbetsutskott avslog uthyrningen. Som yrkesbyråkrat baxnade jag igen. Är Sverige en bananrepublik där nån i Stockholm ringer och beordrar en kommunal nämnd? Eller ringde nån i Stockholm till någon högre upp i den kommunala näringskedjan och talade om vad som gäller?
Idag lyssnade jag på sommarprataren Stefan Ingves. Han sa att på sluttampen är det hästhandel som gäller. Och citerade Kjell-Olof Feldt: I internationella storaffärer går det till så här.
Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8.
Det fanns ju en tid då "historien tagit slut" och världen bjöd in alla i ett stort fredsparty.
Det av ett odugligt samhällssystem sammanfallna Sovjet förmodades bli vänligt och fredligt genom att just bemötas så..
Nu har vi ju facit. Det vore intressant om någon kan reda ut om ryssarna gjorde lurendrejeriet medvetet hela tiden, eller om de i ett visst läge såg att de kunde roffa åt sig och därmed gjorde det för att de kunde..