Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VADDÅ, TELE? - DET GÅR LIKA BRA MED MOBILEN

***

Först av allt - det är inte min bild. Tyvärr. Men jag återkommer till det. Hade som så ofta lagt ut några bilder från Ekön  för någon månad sen och hade en bild på havsörn, fotad på ganska långt håll med 135:an på kameran. Jovisst, man kunde se att det var en havsörn men inte så mkt mer.  Den bloggen delade jag på Finspångssidan i FB. Fick bla en kommentar om att visst, det finns häckande havsörn inte så långt därifrån, på nordvästra stranden av Glan, kanske ett par km från Ekön fågelvägen. Häromdagen fick jag en kommentar till den bloggen i FB och med bilden nedan bifogad. Gunilla, som tagit bilden, bor tydligen på norra/nordvästra Glanstranden. Så häromdagen kom den susande över henne och gården och hon knäppte bilden med sin mobil. Vingbredden fyller bilddiagonalen helt. Jaja, undrar vad man får för en begagnd A7RIII:a och 100-400-telet? Mobil har jag ändå......... 

*

Bilden är bättre än min här, jag fotade av datorskärmen bara. Och jag har såklart stämt av med Gunilla att jag får visa bilden så här. 

Mobilfotad havsörn, Skäftesfall

*

***

Inlagt 2020-03-04 11:05 | Läst 2279 ggr. | Permalink

"Bästa kameran är den man alltid (oftast) har med sig i det här fallet mobil. För mig är bilden ok även om jag hade haft kameran så skulle örnen blivit en skarp prick istället. Då är det roligare att ha en mindre skarp men tydlig bild i albumet för detta ovanliga tillfälle."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Har man flax, så har man flax. Då kan man rent av få en formatfyllande oskarp bild med risiga färger.. :-)
Majestätisk fågel och skickligt fångat av Gunilla.
Helt otroligt hehe grattis till henne med en mobil dessutom. Men nja jag har nog kvar mitt tele å kamera ett tag till ändå :)
Haha..Ja som minnesbild duger den men inte så mycket mer..
Ett skambud på dina grejer, tja...värdet av en ok mobil hehehe...
Mvh/Gunte..
Visst är det lite oskarpt och lite matta färger, som Peter påpekar, men jag gissar att det inte är senaste mobilmodell heller. Mobilerna har utvecklats rejält bara de sista åren. Tex skulle Samsungs nya s20 med 10x zoom alldeles säkert ge en betydligt bättre mobilbild. Och ändå är det här hyggligt bra redan det!
Vilken upplevelse det måste ha varit! Och så kul att hon lyckades fånga det på bild med bara telefonen till hands.
Hälsningar Lena
Förstår diskussionstonen. Fast, vad ska man ha bilden till? Den är ju inte särskilt bra, egentligen, dvs bortsett från att man lyckats fånga en havsörn på bild med en mobilkamera. Det enda man kan göra med den ä'r att visa på sociala medier att man faktiskt fångat en troféfågel, men sen?

Nu låter jag väl som en gammal sur gubbe, men så är det väl då. Jag tycker; mobilkameran duger till mycket, inte minst snap shots i vardagen. Men den räcker ju inte till om man ska ha lite mer krav på bilderna.

//GöranR
Det är inte direkt lätt att vara lättsam här på FS-bloggen. Här ska man vara allvarlig och seriös gubevars, inget skoj här inte. Nä, nä, jag har inte tänkt sälja min utrustning, det blir faktiskt bättre bilder med dyr kamera. Fast det diskuteras också här med största allvar, månne man blir en bättre fotograf med bättre kamera? Fast jag har aldrig haft en havsörn så nära, mina brukar vara typ hundra gånger (nä, förlåt, 63,96 ggr) längre bort. Har ni funderat på hur nära den var, jag menar om den fyller diagonalen i mobilen? Mobiler brukar vara ganska vidvinkliga. Har ni lust att berätta för oss andra hur nära ni varit en flygande havsörn? Ni kanske slår det här med råge? På fullt allvar, det vore roligt att veta hur nära ni varit?
Och flax, alla mina bra bilder är tagna med flax. Jag tror det gäller dom flesta proffsfotografer också, dom riktigt bra bilderna har dom, fotograferna, alltid haft en gnutta flax. Antagligen är det bara Peter som aldrig haft flax, han har aldrig visat bra bilder en enda gång. Så går det om man inte har flax.Men låter indirekt förstå att dom finns
Och vad i jösse namn ska man ha bilden till? Kanske att visa hur nära den var möjligtvis. Men det gills inte på FS-bloggen där alla vill bli den stora fotografen. Det är bara bra bilder som gills, som tas av riktiga fotografer. Undra på att folk lämnar bloggen, hälsningar/ Björn
Så mkt kan jag säga, Insta har förbaskat mycket roligare bilder, mycket med omväxlande bilder Få verkar vara inställda på att varje bild, varje ord ska vara lättsamt, det finns oändligt mkt större öppenhet , nyfikenhet och tolerans Suss gott!
gorred 2020-03-05 00:03
Först måste jag förstås be om ursäkt att jag inte direkt såg den lättsamma (och kåserande?) tonen, och reagerade på samma sätt. Nej, du har rätt, det är inte lätt.

Och visst, det är jättetrevligt att ha en havsörn så nära inpå. Och naturligtvis jättekul att kunna fånga den med mobilkameran så man kan berätta om det. Med bildbevis således!

Jag har aldrig varit så nära en sån fågel. Nånsin!

Men, det ställer ju ytterligare frågor (och igen förlåt att jag inte är så lättsam) - till exempel den här att, måste man ta bilder på allting? Räcker det inte med att man upplever? Och berättar? För bilden - och jag tycker det fortfarande - är ju inte särskilt användbar som bild betraktat. Snarare är den ett exempel på att mobilkameran inte alltid räcker till. Vilket inte är nåt nytt.

Fast, det är en annan diskussion kanske. "Det är bara bra bilder som gills, som tas av riktiga fotografer." Nja, det var inte så jag menade, vilket jag ändå tycker framgår. Men kanske man ändå kan få diskutera bilden, eller snarare runt bilden, i ett sånt här forum? Och om det var så att man med bilden vill visa hur nära den var så är det väl enkelt att berätta det? Utan syrliga efterslängar. Det var ju det som var min fråga, liksom.

Och jag beklagar om jag kränkt någon när jag säger att mobilkameran uppenbarligen inte räcker till, men det är ändå så jag tycker. Vilket jag också gett uttryck för tidigare.

//GöranR
Svar från Khalad 2020-03-05 13:56
Hej Göran, ingalunda kränkt :-) Tycker bara att ibland blir diskussionen för seriös, skulle gärna se att vi skojade lite mer, inte alltid har bra fotografi som utgångspunkt. Alla vill vi säkert bli bättre fotografer, det är inte det, men alla foton har liksom inte det som utgångspunkt. Här var det upplevelsen som sådan, jag går ju då och då och kikar efter dom stora rovfåglarna och ser dom ibland på typ en halv kilometers avstånd. Andra får dom nästan i håret utan att ha letat, och hinner dessutom få en bild på mobilen.....Många hälsningar/ Björn
Bästa kameran är den man alltid (oftast) har med sig i det här fallet mobil. För mig är bilden ok även om jag hade haft kameran så skulle örnen blivit en skarp prick istället. Då är det roligare att ha en mindre skarp men tydlig bild i albumet för detta ovanliga tillfälle.