Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

UNGBJÖRK

***

Ungefär i månadsskiftet april/ maj brukar björkarna slå ut häruppe i södra Dalarna. I år undrar jag om det inte blir lite senare, snön är inte borta än och det är två och en halv vecka kvar av april. För typ någon månad sen kommenterade jag någon som tyckte våren var sen med att säga att det är väl så här som är normalt egentligen, det är bara vi som blivit bortskämde de senaste 7-8 åren med snöfattiga vintrar och tidiga vårar. Det får jag nog äta upp, hörde på SMHI för någon vecka sen att den här våren så här långt är den senaste på 100 år! 

*

Ungbjörksbestånd i Sörbo utanför Söderbärke

*

***

Inlagt 2018-04-13 21:00 | Läst 1593 ggr. | Permalink

"Sedan jag börja intressera mig för fåglar tycker jag det hänt en del. Bl.a. att det mesta sker lite tidigare än förr. Fåglar som borde flytta stannar kvar inom Sveriges gränser. Den så kallade hönveckan, när orrhönsen besöker spelplatsen infaller tidigare idag än för trettio år sedan. Jag tog alltid ledigt sista veckan i April och första i Maj. Nu är det den här helgen och två veckor framåt som gäller. Det är lätt att stanna upp inför fina björkbestånd. När jag följer med till Högsjö stannar vi alltid upp norr om Brevens bruk. Där finns fina områden med björk. Stora chanser att se kronhjortar också. Sten"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygg bild! Det är väl så här som man förutspått att 'vädret' här i Sverige kommer att bete sig när klimatet ändras! 'Ytterligheterna' i det 'normala' vädret förstärks.. mer snö, mer regn, mer torka i perioder, mer kyla, mer blåst, osv.. Det är väl såna här ytterligheter som 'Trumpen' raljerade om i vintras, när han undrade var den globala uppvärmningen fanns eftersom USA hade det svinkallt under en period, men samtidigt så regnade det uppe vid Svalbard och det var ganska så isfritt.. Förra året var väl det näst varmaste året som någonsin uppmäts.. globalt sett!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-04-13 21:58
Tack för det Jan! Jo, ytterligheterna förstärks överallt så vitt jag förstår. Samtidigt börjar det komma fler indikationer på att den nordliga Golfströmmen försvagas, två helt oberoende mätningar nyligen indikerar att den är ca 15% svagare än normalt (=tidigare) och det är ju Golfströmmen som gör klimatet i Skandinavien såpass varmt som det är, hade vi inte den skulle klimatet här vara ungefär som Labradorhalvön i Kanada. Än finns inte tillräckligt med underlag för att man ska veta om det är en tillfällig försvagning eller en trend. Är det en trend kan vi nog räkna med avsevärt kallare vintrar i Skandinavien trots en global uppvärmning.Hälsningar/ Björn T
Sedan jag börja intressera mig för fåglar tycker jag det hänt en del. Bl.a. att det mesta sker lite tidigare än förr. Fåglar som borde flytta stannar kvar inom Sveriges gränser. Den så kallade hönveckan, när orrhönsen besöker spelplatsen infaller tidigare idag än för trettio år sedan. Jag tog alltid ledigt sista veckan i April och första i Maj. Nu är det den här helgen och två veckor framåt som gäller.
Det är lätt att stanna upp inför fina björkbestånd. När jag följer med till Högsjö stannar vi alltid upp norr om Brevens bruk. Där finns fina områden med björk. Stora chanser att se kronhjortar också.
Sten
Svar från Khalad 2018-04-14 23:08
Tittar jag på den senaste tioårsperioden håller jag helt med om att vårtecknen kommer tidigare, utom i år då. Däremot gäller ju inte det hösten, där kommer det mesta senare tycker jag, dvs vintern är hoptryckt från båda ändar :-). Tack Sten!/ Björn T
Verkar som allt förskjutits, vintern dök inte upp förrän sent i februari (här i Stockholm).

Den där bilden är en äkta "Rosenlundare" förresten ;).
Ingen kritik, jag gillar Rosenlundare. :)
/Affe
Svar från Khalad 2018-04-14 23:12
I år har verkligen hela vinterperioden förskjutits, inte ens i Korsheden kom vintersnön förrän månadsskiftet jan/ feb. Aj då, nu måste jag slå upp Rosenlundare igen, det har jag gjort tidigare men minnet är inte vad det varit....Men med snäll ton gör det ju inte så mycket vad man kallas :-) Tack Alf!/ Björn T
Nog hade vi kallt och snö ovanligt länge här nere i södern också, men jag håller också med dig att vi vant oss vid andra förhållanden under många är. Senaste "riktiga" vintern här var 2010-2011, då vi hade snö från november till april.

En väldigt snygg och dekorativ bild på björkskogen. De smala stammarna står vackert och stolt och jag gillar även att det är lite snö på marken.

Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2018-04-14 23:13
Tack för det Bjarne! Idag var det dock nästan 20 C på väg hem till Finspång!/ Björn T