Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TOFSVIPORNA VID RISINGE

***

Tofsviporna håller ju till vid de översvämmade fälten alldeles bortanför S:ta Maria, där vägen var översvämmad före jul. Det är full aktivitet, bilderna är från i eftermiddags.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Närmare kom han inte vad jag kunde se.......

*

***

Inlagt 2020-03-19 22:12 | Läst 2052 ggr. | Permalink

"Härliga tofsbilder..imponerande att få skärpa på dom snabba rackarna.. Skön stil den sista har.. Med vänlig hälsning/Gunte.."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt bra Björn! Så där fina och skarpa bilder på Tofsvipor har inte jag.. jag har väldigt svårt att hänga med när dom flyger så här, men du har ju lyckats väldigt fint, och kameran tycks ju hänga med den också.. :-)
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-03-20 14:51
Tack Jan! Tror jag börjar komma underfund med varför det inte funkat tidigare. Fotat har jag ju gjort länge men långt tele, djur och fåglar har jag kort erfarenhet av. Jag har liksom inte förstått riktigt hur AF:n fungerar när jag kört AF-C och följande fokus. Lite förenklat, när jag haft spot och Lock-on AF tex har jagtrott att när jag haft spoten på motivet är det ok att knäppa direkt, först nu inser jag att kameran måste svara och visa var den lägger fokuset , som du många gånger sagt och jag faktiskt förstått vet ju inte kameran exakt vad jag vill att den ska fota på har kameraresponsen ofta varit ngt annat än det jag lagt spoten på, ngt med mer kontrast straxt intill. Här kan det vara så att Sony är sämre än andra , det vet jag inte, men den har uppenbarligen inte möjlighet till enpunktsfokus. Oavsett, det jag inte riktigt fattat är att kameran måste hinna ge respons var den verkligen lägger fokus, tex genom en annan ramindikering eller blinkande prickar
ehrsa 2020-03-20 17:49
Låter rimligt det du skriver, det är knepigt att förstå hur en kamera 'tänker'.. eller inte tänker.. På mina Nikon kameror när jag använder AF-C och 'enpunktsfokus' så är det inte heller bara en punkt som används, vilket gör att fokus kan hamna på något annat lite vid sidan om istället.. upptäcker jag det så övergår jag direkt till att vrida manuellt på fokusringen då, men det är inte alltid jag upptäcker det tyvärr.. På min Z50 kan jag göra fokuspunkten ännu mindre, troligen är det bara den 'korslagda' (heter det så?) fokuspunkten som används då, som kallas 'Pinpoint', men den mindre fokuspunkten fungerar bara ihop med AF-S, stillastående motiv alltså.. Den lilla fokuspunkten hade jag gärna haft på mina fullformatskameror, den är bra och verkar fungera förträffligt när motivet sitter still! Kul!
Hälsn!
Hej Björn - bra jobbet. Det er noge af det sværeste for en fuglefotograf.
Hun ser godt nok ud til at være noget afvisende, men mon ikke hun giver sig til sidst :-)
Med mange venlige hilsener og god nat fra Erik.
Svar från Khalad 2020-03-20 21:15
Tack Erik, försöka duger - både för fågelfotografer och tofsvipehannar!
Å, en härlig tid när Tofsviporna kommer. Fina bilder! /Mats
Svar från Khalad 2020-03-20 21:18
Det är det, jätteskönt, tack Mats!
Den näst sista bilden, med den uppvaktande hanen, blev riktigt kul. Vilken sprätt!
Svar från Khalad 2020-03-20 11:39
Det kan man lugnt säga, tala om att brösta upp sig :-) Tack Torbjörn!
Härliga tofsbilder..imponerande att få skärpa på dom snabba rackarna..
Skön stil den sista har..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-03-20 21:16
Tack Gunte, nu förstår jag varifrån uttrycket brösta upp sig kommer!
Här var det flygande action minsann och de här är inte lätta att fånga i flykten, det vet jag. Mycket snyggt och skarpt. De två sista bilderna är nog ändå de som tar priset i denna serie. Det kan ju bara vara en kärlekskrank hanne som kan se så avsnoppad (ursäkta, får man ens skriva så?...) ut.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-03-20 21:17
Jo, det är full fart därute, roligt att bara titta på. Och så småningom försöka fota en smula, tack Lena!
Jag säger Grattis till fina bilder här Björn :)
Jag har aldrig ens kommit så nära dessa fåglar ;)
Svar från Khalad 2020-03-20 21:18
Tack Joakim, man får hänga på så gott det går!