Supermakro - förstoring 40 000 ggr
Det finns ju fotoaktiviteter som nästan aldrig redovisas här, tex vetenskaplig fotografering. För att råda bot på detta blir det här en sån. Andra halvan av 60-talet arbetade jag mkt med elektronmikroskopi och jag använde hela tiden fotografering med glasplåter ca 6x9 cm som dokumentationsmetod. Det var ju Bob Bovin här på FS som i sin blogg den 24/1 ledde mina tankar hit. Jag gör som jag brukar i mina bloggar, skriver lite i anslutning till bilderna, men skit i texten om ni inte är intresserade, den är väldigt teknisk, bilderna har faktiskt ett egenvärde som foton. Tredje bilden har starka likheter med ett kyrkfönster (men straxt under en tusendels millimeter i diameter). TEM-bilderna här är alla tagna med ungefär ett sånt elektronmikroskop (Philips TEM 100) som Bob har med på en av sina bilder (med familjen framför).
Första bilden är en TEM-bild (TEM = Transmission Electron Microscopy) som visar en primärt bildad Al3Fe-utskiljning (utskiljning = partikel) i olegerat aluminium som alltid innehåller begränsade mängder av järn och kisel. Nålformen är uppenbar. Virrvarret av krokiga "linjer" runtomkring är sk dislokationer. Förstoring på mitt original 40 000 ggr, ni ser my-märket så ni kan själva se vilken förstoring ni har på era skärmar (på min blir det ca 50 000 ggr)
Nästa bild, fortfarande TEM och förstoring ca 25 000 ggr, är på en höghållfast Al-Zn-Mg-legering som också innehåller mindre mängder krom, mangan, järn och kisel och visar bla sekundärt bildade krom- och mangan-haltiga utskiljningar. Intressant är att partikelfördelningen är tydligt stråkformig vilket har en koppling till skiktkorrosion som den här typen av legeringar kan uppvisa.
Så en bild på ett Al-Al3Fe-eutektikum, TEM 20 000 ggr, vackert cirkelformat (eg sfäriskt format)
Starkt koncentrerade dislokationsstråk i en aluminiumlegering, TEM 15 000 ggr, som passerar en subkorngräns med viss vinkeländring
Så en SEM-bild (SEM = Scanning Eletron Microscopy) som omväxling (11 500 ggr på orginalet) som visar en delvis uretsad utskiljning, sannolikt Al3Fe
Sista bilden är tagen i TEM:et men är en sk elektrondiffraktionsbild som ger information om vilken kristallstruktur som finns i provet
Kul va?
Kul med elektronmikroskopi. Du började före mig, jag tog mina första bilder med ett Philips 120 kV 1975 Vi i Lund jagade fel i kristaller på atomer nivå.
Ha det bra
Bob
Trevlig vecka själv/ Björn T
Va spännande, körde du Aronssons miljonvoltare. Jag såg aldrig den. Långt senare körde jag miljonvoltaren i Sendai, Japan och 3-miljonvoltaren i Toulouse, Frankrike.
Ha de bra
Bob
Björn T
Hälsningar Lena