Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STOCKHOLM 12 DECEMBER

***

Oftast använder jag nytagna bilder till bloggarna. Det känns mer aktuellt och det blir då också mer naturligt att anknyta till vad som händer i verkligheten. Men ingen regel utan undantag. Då och då hoppar jag tillbaka i tiden. Ibland blir jag glatt överraskad, som idag tex. Jag valde att gå 10 år tillbaka i tiden och befinner mig plötsligt i Stockholm 12 december 2013. Vad jag varit på kommer jag inte ihåg men minns den fantastiska himlen över stan innan jag skulle åka hem, ser att bilden är tagen 16:15.

*

Jag har hållit på länge med foto men är ju helt autodidakt. Såväl från början som vid övergången till digitalt. På 10 år noterar jag att jag lärt mig mkt mer om det digitala, utan att för den skull kunna hantverket särskilt bra. Ser tex här att jag inte ens gjort grundläggande efterskärpning, det behöver alla digitala "negativ", åtminstone om man vill ha skärpan i bilden. Ser också att jag gärna överdrev färgmättnad och kontrast. I den här bildvarianten är bildbehandlingen betydligt försiktigare, himmelsfärgerna räcker och blir nästan över ändå. Däremot har jag lyft ljuset lite på skuggsidan av tågen och bilarna på Stadshusbron.

*

Mycket har hänt under dom här tio åren. Krim var fortfarande ukrainskt och senaste kriget hade inte brutit ut. Oskarshamn hade fortfarande 3 reaktorer (idag 1) och Ringhals fyra reaktorer (idag 2), så var elen  fortfarande billig också. Dagen förfärliga olycka med bygghiss ohänd.

*

*

***

Inlagt 2023-12-12 14:46 | Läst 528 ggr. | Permalink

"En riktigt härlig färgsprakande bild Björn. Mvh Nina"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn.
Jag kan känna igen mycket av det du skriver här. Jag har dock lite svårt med de aktuella bilderna de här månaderna :-)
Jag tycker du har efterbehandlat fint och inte ljusnat för mycket i de mörka partierna. De var trots allt mörka i verkligheten. Vi har också hört talas om den tragiska hissolyckan här i DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2023-12-12 16:14
Tack för fin kommentar Erik, uppskattas mycket!
Om jag var hemma då (kanske körde buss?) så hade jag den himlen utanför mina fönster, 300 m. till vänster om Högalidskyrkans 'dubbeltorn' där.. Gissar att Riddarfjärden här går öppen och inte att det är 'vrakis' som ligger packat under broarna där, men jag vet inte.. Det bjuds mycket av såna här himlar sett över tid under speciellt sommarhalvåret! Snyggt!
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-12-13 16:05
Tack Jan, såna himlar duger att ha framför sig då och då! Det tror jag också, ser att jag gick i tunna lågskor, ingen snö o säkert ingen frost heller.
Mäktig himmel och fint gläns i vattnet. Förhoppningen är att jämmer och elände planar ut till det bättre.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-12-13 16:07
Hej Gunte, instämmer, det hoppas jag också, tack!
Jag kan väl inte låta bli (första stycket). :)

Inte bara det, utan just den där bilden får du nog vänta ganska länge på att ta idag, eftersom pendeltågen går i tunneln under stan numera, med vissa enstaka undantag som ibland har förekommit. Citybanan med de två underjordiska stationerna öppnade sommaren 2017. Fast du kan förstås få med en dubbeldäckare från Mälartåg istället, som ännu inte hade börjat levereras...

Bygghissen blir jag onekligen nyfiken på hur i hela fridens namn det har gått till... Som händelse måste det vara något slags unikum. Att det klämts någon ensam hisstekniker, enstaka barn osv på ett eller annat sätt har hänt många gånger under årens lopp i vanliga hissar, men ett så brutalt ras, bygghiss eller inte, med ett antal omkomna hör försiktigt uttryckt inte till vanligheterna. Någon uttalade sig väl att han inte kunde påminna sig en arbetsplatsolycka sedan Estonia (som i sig av uppenbara skäl är speciellt) där så många omkommit samtidig när de befunnit sig på arbetsplatsen.
Svar från Khalad 2023-12-13 16:09
Hej Martin, tack för kommentar! Nej, bygghissolyckan är djupt tragisk, offren ännu inte identifierade.
En riktigt härlig färgsprakande bild Björn. Mvh Nina