Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SILFBERG OCH BISKOPSGRUVAN

***

Större än jag trodde och definitivt mer intressant! Gruvorna uppe på Stollberg tror man började brytas redan på 1100-talet och kallades tidigare väster Silvberg (öster Silvberg ligger en mil utanför Säter). Dom omnämns skriftligt första gången 1354 i kung Magnus Eriksson privilegiebrev för bergsmännen i Norberg. Här har brytning pågått ända fram till 1982, både i dagbrott och under jord. Här har brutits silver, zink, bly, järn, guld och koppar. Sannolikt är Stollberg landets äldsta silvergruva. Dagbrotten gjorde stort intryck, runt området finns också stora mängder varpsten och gruvorna ligger högt med utsikt över ett typisk bergslagsnatur med stora skogar  och sjöar runt om. "I den stora varpen kan man finna bland annat blyglans, kopparkis, azurit, malakit, aktinolit, goethit, limonit, psilomelan och flera vanligare såväl som ovanligare skarnmineral. Varpen är omfattande och nya mineralfyndigheter görs ännu. Området är fritt tiltgängligt för allmänheten. Även stollgångarna kan beses, men enbart med guide." (Wikipedia). Varpen, som alltså är de krossade bergrester man inte forslar till förädling,  gör hela området väldigt speciellt. Som Stollberg ligger i Smedjebackens kommun, dvs samma kommun som Korsheden, var det verkligen dags att göra ett besök, säkert inte det sista. Jag kommenterar inte bilderna var och en, alla är bilder från mitt besök i söndags.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-08-24 23:16 | Läst 1820 ggr. | Permalink

"Vackert ser det ut, trots gruvbrytning! Vackra färger i själva berget också.. Ser ut som naturen sakta är på väg att återställa lite, även här! Det är inte bara gamla bilar och båtar som naturen tar hand om, sett över tid.. Hälsn!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
INtressant läsning och bilder. Den här gruvan kände jag inte ens till. Östra Silvberg har blågrönt vatten och där har jag gjort många dyk, men det var ganska länge sedan nu. Det finns ju inget liv i det blågröna vattnet.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-08-25 10:09
Tack Lena, dom här gruvhålen är inte vattenfyllda, varför de inte är här men i östra Silfberget vet jag inte. Jag har varit där också och där är det det blågröna vattnet som gör platsens karaktär, här är det de stora gapande hålen plus mängden varpsten
Intressant var där för några år sedan. Det som lockade var då de vattenfyllda gruvhålen men hela platsen andas historia.
Alla som jobbat med det här då tungt svårt ofattbart
Svar från Khalad 2020-08-25 10:11
Tack Nini, kanske tänker du på östra Silfberg, dom här gruvhålen är inte vattenfyllda. Men att det var tungt, smutsigt och mörkt jobb att vara gruvkarl är då alldeles säkert!
niniz 2020-08-25 13:52
Silvbergs gruvor nja då gick vi runt både vid gruvhål utan vatten och de stora kända med turkos vatten. En del gamla sten ruiner. Mängder med varp blev som kullar att ta sig upp. Hittade nån mineral också.
Får nog ta en utflykt igen. Tänkte åka till flogberg gruva men där är mer turistordnat med visning osv
Vackert ser det ut, trots gruvbrytning! Vackra färger i själva berget också.. Ser ut som naturen sakta är på väg att återställa lite, även här! Det är inte bara gamla bilar och båtar som naturen tar hand om, sett över tid..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-08-25 21:19
Det gör det, tack Jan. Naturen har nästan alltid förmåga att ta över, det är bra. Jag noterade också att både berget och varpen (som ju än söndersprängt berg) har många vackra färger. Ha det gott! / Björn
Att gå och leta stenar (mineraler) har varit något jag gärna gjort under mitt liv, ävenså i gamla varphögar, där finns mycket att finna. Har funnit en del i Nordnorge och ävenså i strandkanten vid Stenshuvud i Skåne, porfyrliknande stenar.
Ett stycke historia kantat av fina bilder..naturen tar väl över på olika sätt men det tar nog en evinnerlig tid..
Mvh/Gunte..