Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RISINGEPROMENADEN

***

Vädret är nådigt dag efter dag, en strålande vecka till. Och vi fortsätter att gå därute i Risinge. Enformigt? Inte det minsta. Det finns hur mycket som helst att njuta av. Nu går det fort, dom här bilderna är från i tisdags och det hade kommit påtagligt längre idag. Men som sagt, här är lite av vad jag såg i tisdags, stort som smått. 

*

Åkrarna är plana som salsgolv efter harvningen

*

Det blir nog smultron i år också. Och inte är det mkt jord som behövs....

*

Bredvid går dom smala djurstigarna in i skogen

*

Fjärilarna tar för sig i solskenet. Kål- eller rapsfjäril kanske?

*

Samma fjäril, bara för att visa den sinnrika fotkonstruktionen

*

Aurorafjärilarna finns där hela tiden men ännu så länge få blommor där jag kan frilägga dom mot bakgrunden

*

Aurorafjärilens undersida ser helt annorlunda ut än ovansidan men också vacker med sitt gröna mönster på vit botten

*

Dom blommande lindarna drar förstås insekter....

*

.....i bjärt kontrast mot dom stora ekarna som ännu inte fått några löv

*

Vi parkerar bakom S:ta Maria och den 600 år gamla bogårdsmuren och den lika gamla tiondeboden får vara kontrast till dagens teknik

*

Tvärsöver vägen står traktorn parkerad vid 750 kg säckarna med gödning

*

Arbetet ute på fälten var då inte klart

*

En och annan fågel ser vi även om det inte är så enkelt när vi kommer promenande i stället för att sitta och vänta in någonstans. Här en kaja som ville kolla in vilka vi var

*

En nyfiken pilfink fanns där också

*

Påfågelsöga är nu också riktigt vanlig, redan lite skamfilad, gissningsvis efter dagens hårda blåst

*

Och nån gång måste ju också jag komma ner på magen. Ner kommer jag förresten alltid, det är sen det blir besvärligt

*

Citronfjärilar är det allra flest av, här  hade en fladdrande pardans övergått till nästa fas

*

Pärlemorfjärilen är däremot sparsam ännu, tror detta var den första för mig i år

*

Här finns många underarter att välja på, ett tjugotal sådär. Vilken av dessa detta är har jag inte en aning om

*

***

Inlagt 2022-05-07 22:51 | Läst 561 ggr. | Permalink

"Tänk att du lyckas få aurorafjärilen på bild. Jag har bara sett dem fladdra förbi som hastigast, men jag är inte ute och går så mycket som ni är. Man kan se på mönstren på fälten om de kört med såmaskinen efter harvningen, då blir det en till uppsättning hjulspår. Det kan vara utsäde i säckarna, jag försökte läsa på dem men kom inte fram till någon klarhet. Det skulle behövas lite regn nu, helst efter sådd antar jag. Gillar kajan som sitter där och spanar. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
För den promenerande livsnjutaren blir tillvaron aldrig enformig. En härlig samling iakttagelser. Aurorafjäril ser jag tyvärr aldrig eller sällan hemmavid.
Svar från Khalad 2022-05-08 23:17
Så är det nog, tack Stefan!
Tänk att du lyckas få aurorafjärilen på bild. Jag har bara sett dem fladdra förbi som hastigast, men jag är inte ute och går så mycket som ni är. Man kan se på mönstren på fälten om de kört med såmaskinen efter harvningen, då blir det en till uppsättning hjulspår. Det kan vara utsäde i säckarna, jag försökte läsa på dem men kom inte fram till någon klarhet. Det skulle behövas lite regn nu, helst efter sådd antar jag. Gillar kajan som sitter där och spanar.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-05-08 23:26
Hej Lena. Vi ser den i stort sett varje promenad. Dessutom fotar jag alltid fjärilar med 100-400 m converter, normalt oftast 560 mm. Med convertern kommer jag ner till knappt 1,5 m så jag kan lätt fota från ett par meter, då skrämmer jag sällan bort dom.
Dom första säckarna jag såg kunde jag läsa texten på och efter att ha googlat vet jag att det var gödning. Här finns dock två färger så det är mig utsäde också, dessutom ser jag nu däckmönster på fälten så sått är det:-) Tack!
Många riktigt fina bilder här i hög kvalitet! Håller med att det händer mycket i naturen nu, det är nog nu och ett par veckor framöver som det mesta händer. sen kommer Tornseglarna kring den 20:e maj (hit) och då är 'sista' vårfågelarten här och bekräftar sommaren! Det är inte långt dit nu..
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-05-10 18:51
Hej Jan, tack för fin bildkommentar! Allt går fort nu, precis som vanligt. Glad att jag inte jobbar, när jag jobbade siktade jag varje maj på att kunna ta lite ledigt men i maj ska allt slutspurtas så att det är färdigt inför sommaren, det blev aldrig några majledigheter :-)