Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ORGANISKA SYROR OCH BUNSENBRÄNNARE

***

Då och då hittar jag fortfarande bilder jag inte sett på drygt 60 år. Den här lilla serien har jag tagit på en kemilaboration. Jag ser att magistern, Englund hette han, skrivit organiska syror på tavlan, så en rimlig gissning är att det var vad laborationen handlade om. Det är Robot IIa-bilder, alltså 24 x 24 - negativ,  med halvdålig kvalitet. Mig spelar det ingen som helst roll här, jag känner ju igen lablokalen, magister Englund, flaskorna, brännaren, rubbet liksom. Roboten hade jag läsåren 1955-56 och 1956-57, jag gick alltså i tredje eller fjärde klass i realskolan i Ludvika, HAL.

*

Magister Englund med skyddsrocken på.....

*

....och en kemilabbsflaska i handen

*

Organiska syror var det, bara att läsa

*

En av labbänkarna. Vi satt på båda sidor om bänkarna

*

Bunsenbrännare tror jag det hette

*

Klasskompisen Jan

*

***

Inlagt 2021-01-07 22:15 | Läst 675 ggr. | Permalink

"Det var en tid där eleverna var uppmärksamma o koncentrerade, kan du minnas lukten från laborationen, luktminnet lär ju vara vårt starkaste minne. Mycket spännande o trevliga bilder! Hälsn, LO"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Nu blir jag påmind om när jag vikarierade som kemilärare då studielånet tagit slut.
Jag skulle ha en laboration med estrar, för att framkalla dofter som banan med mera, och var ungdomligt oförberedd. Så när jag stressad skulle samla ihop kemikalierna kunde jag inte hitta allt i kemiskåpet och tog smörsyra i stället för salpetersyra.
En halvtimme in i lektionen knackade det på dörren och flera lärare kom in och undrade vad vi höll på med, det stank ruttna ägg i halva skolan :)

Roliga minnen, ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2021-01-08 23:21
Tack Thomas! Låter som ett roligt minne, smörsyra alltså.....:-)
Jag tycker att dina bilder från HAL illustrerar det allvar och flit som kännetecknade undervisningen. Ni fick del av vetenskap och teknik och framförallt inställningen att det fanns lärdom att ta del av och senare i livet utveckla.

Wikipedia:
Brännaren är uppkallad efter professor Robert Wilhelm Bunsen i Heidelberg och bygger på en tidigare gasbrännare konstruerad av Michael Faraday och vidareutvecklad av Bunsens laboratorieassistent Peter Desaga 1855.
Svar från Khalad 2021-01-08 23:23
Vi hade ju våra synpunkter på lärarna också och det var väl inte alltid perfekt ordning, men det fanns ju ingen som medvetet saboterade undervisningen, som jag kommer ihåg. Tack Måns!
Måns H 2021-01-09 01:22
Det jag försöker säga är att dina bilder från HAL har betydande allmänintresse. Det finns bilder från skolavslutningar och det finns klassfoton, men vardagsbilder från undervisningen tror jag det är ganska så ont om. På min skola (Norra Real i Stockholm) togs vad jag vet inget vardagsfoto alls utan de foton som finns bevarade är arrangerade.

I Stockholm skulle bilderna platsa på stadsmuseet. Ludvika är ju inte så stort, finns länsmuseum?
Svar från Khalad 2021-01-09 01:29
Det finns länsmuseum i Falun, det har jag funderat på i detta sammanhang men kontakt får väl anstå till efter Corona. I Ludvika finns noll kulturintresse . Tack för vänliga ord Måns, uppskattas!
Härliga bilder :) gillar framförallt den med brunsen brännaren och den med klasskompisen Jan .
Men de andra var sköna med. Får minnen av sina egna kemi lektioner också när jag tittade på dom.
Kul! Ha det gott.
/Martin.
Svar från Khalad 2021-01-08 23:24
Tack Martin, dom två bilderna gillar jag också bäst, allra bäst bilden på Jan.
Hej Björn.
Utmärkt tidsdokumentation.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag ville inte delta i munskydds diskussionerna i ditt tidigare inlägg. För INFO: Här i DK har det länge varit obligatoriskt att ha munskydd i kollektivtrafiken och för en tid sedan var det obligatoriskt på restauranger och kaféer. Här också nyligen i stormarknader och på platser där avståndskravet inte kan uppfyllas. Oavsett om det hjälper eller inte - vem vet? Det kan inte skada, eller hur? Avståndskravet har nu ändrats från 1 till 2 meter.
Svar från Khalad 2021-01-08 23:26
Nej, i Danmark är ni ju mera aktiva och har länge gjort mer för att stoppa virusets framfart, det tycker jag är bra. Tack Erik!
Bra bilder. Väldigt kul att kika på och läsa om. Fastnar lite extra för bunsenbrännaren med den nyfikna klassen i bakgrunden.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-01-08 23:27
Kul att du gillar bilderna, tack för fin kommentar!
Bilden med brännaren och hela klassen samlad i grupp bakom är ju hur intressant som helst och även den sista med Jan. De sätter verkligen igång fantasin. De där gamla glasflaskorna har jag några som prydnad på mitt tjänsterum numera och ja, bunsenbrännare stämmer vad jag kan minnas.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-01-08 23:29
Dom två sista bilderna är dom jag också gillar bäst, bildmässigt framförallt den allra sista på Jan. Kom ihåg att jag hade en bild till så den har jag lagt till, den visar framförallt raden av flaskor. Tack för trevlig kommentar Lena!!
Väcker minnen, den magistern ser ut som en kopia av min kemilärare i realskolan. Vi blandade en del på fritiden också, köpte ingredienser i kemikalieaffären. Kunde smälla rätt bra.
Svar från Khalad 2021-01-08 23:30
Jo jag kommer ihåg, knallgas tex. Kul att det ger dig minnen, tack Stefan!
Det var en tid där eleverna var uppmärksamma o koncentrerade, kan du minnas lukten från laborationen, luktminnet lär ju vara vårt starkaste minne. Mycket spännande o trevliga bilder! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2021-01-08 23:31
Jodå, jag kommer ihåg lukten i lablokalen. Och som Thomas skriver, jag har luktat på smörsyra också......Tack LO, trevligt du gillar bilderna!