Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KRAFTFULLT LANDSKAP

***

Det blåser för lite. Och den ryska gasen är dyr. Samtidigt är det ovanligt kallt för årstiden. Inget är som förr. Eller möjligtvis är det just det det är. Som förr alltså.  Inte elpriserna dock, prognoserna från i går räknar med att timpriset vissa timmar idag kommer att ligga över 6 kr/kWh, snittpriset runt 4 kr/kWh, i syd och nästan lika mkt i mellansverige. För övrigt säger prognoserna att elförbrukningen kommer öka med 120 % fram till 2045, från drygt 140 till 310 TWh. Samtidigt ska samtliga landets 1 800 kraftverk och 600 dammar få nya  miljötillstånd enl lag från 2019. Ett flertal mindre kraftverk har redan stängts av.

*

Bilden är från Risinge i lördags

*

*

***

Inlagt 2021-12-21 12:43 | Läst 1136 ggr. | Permalink

"Bra bild av kraftöverföringen! Av allt som händer just nu har jag svårast för nerdragningen av vattenkraften. Sportfiskarna i en ohelig allians med naturvårdarna har fått igenom att alla tillstånd ska omprövas från grunden. Fördämningar som funnits sen medeltiden ska bort. Kulturmiljöer rivas om dom är i vägen för återställandet av vattnets fria flöde. Domstolarna kommer att överbelastas så att sol och vind får ännu svårare att få tillstånd. (Själv har jag fast pris på elen, har valt sol/vind/vatten. Om leverantören går i konkurs hjälper inte det. Förr eller senare blir det dags för nytt leveransavtal. Det kommer att bli dyrare.)"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra bild av kraftöverföringen!

Av allt som händer just nu har jag svårast för nerdragningen av vattenkraften. Sportfiskarna i en ohelig allians med naturvårdarna har fått igenom att alla tillstånd ska omprövas från grunden. Fördämningar som funnits sen medeltiden ska bort. Kulturmiljöer rivas om dom är i vägen för återställandet av vattnets fria flöde.

Domstolarna kommer att överbelastas så att sol och vind får ännu svårare att få tillstånd.

(Själv har jag fast pris på elen, har valt sol/vind/vatten. Om leverantören går i konkurs hjälper inte det. Förr eller senare blir det dags för nytt leveransavtal. Det kommer att bli dyrare.)
Svar från Khalad 2021-12-21 20:35
Tack Måns. Våra älvar har länge varit en av våra mest värdefulla resurser. Jag har samtidigt förståelse för inverkan på lax-, ål- och öringbestånden och inbillar mig att det skulle gå att lösa med modern form av "laxtrappor" utan annan inverkan på produktion än kostnaderna för deras iordningställande. Men jag misstänker att här kommer att dyka upp mkt mer med krav på allt från nedstängning till minskad produktion......
Måns H 2021-12-21 21:17
Laxtrappor, vandrngsvägar, ja tack!

Jag försökte puffa för laxtrappor upp genom Norrköping. Kraftsidan var emot, i någon mån pga kostnaderna och besväret, men också för att det skulle flyta död fisk nedströms och bli en PR-mässig börda. (En del fisk skulle skadas/dö i tur biner mm men även den som skulle dö en naturlig död bedömdes bli ett problem för relationerna med allmänheten.

I grund och botten vill många naturvårdare och sportfiskare ta bort vattenkraften. I den mån dom funderar på vad elen i de där två hålen i väggen ska komma ifrån antar jag att de tänker kärnkraft. Skellefte Kraft som jag handlar el från befarar 25 % minskad produktion och enorm byråkrati.

(25 % taget ur minnet , kommer inte ihåg exakta siffran.)
Eländes elände, det går åt mycket värmeljus nu..och chefen för bostadsbolaget tycker att vi ska installera luft-luft..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-12-21 20:41
Ja, elen börjar bli riktigt dyr. Du menar privata luft/luft-aggregat?. Har ingen egen erfarenhet men en del låter lite. Vore jag yngre skulle jag satsa på bergvärme, nu känns inte det aktuellt, intjäningstiden är säkert längre än återstående livslängd :-)
Finland bygger nya kärnkraftverk - Sverige stänger sina, utan att ha någon ersättningskraft klar. Att i det läget med berått mod dra ner på vattenkraften, är ju i det närmaste kriminellt. Det är ju inte att undra på att vi hamnar i svåra problem - men vi lär väl få höra; "vi såg det inte komma"... :-)
Problemen kommer alltså av politiska beslut inom landet, och av att vi som medlemmar av EU måste följa EU-beslut. Vi är inte herrar i eget hus.
Det var sådana saker som Engelsmännen insåg - och lämnade EU.
Svar från Khalad 2021-12-21 20:44
Jo, jag vet, sätts i drift om en månad ungefär. Det finns ett antal länder i Europa som satsar långsiktigt på kärnkraft.
Hej Björn.
Elpriserne stiger også voldsomt i DK. Vi får jo også en del strøm fra Sverige og fra vores vindmøller. Jeg er ikke klar over fordelingen, det kommer an på, hvor i DK man bor. Priserne ventes at stige med mellem 24 og 39 % i 2022 !!!
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2021-12-21 20:48
Hej Erik, tror det gäller större delen av Europa. I Sverige känner jag dock att vi har oss själva att skylla till stor del. Vi har fortfarande stor del vattenkraft. Om den får vara kvar och Ringhals startas upp igen tror jag vi tillsammans med utbyggd vindkraft har en ganska stabil situation.