Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JÄRNET

***

Järn har spelat en väsentlig roll för det moderna Sverige och inte minst Bergslagen har starkt bidragit till att vårt land nu är en modern välfärdsstat. En av alla typiska bergslagsorter är Smedjebacken. Minns jag rätt fanns här 34 smedjor/ hammare i socknen samtidigt. Här startade den första verksamheten som en gruvsmedja 1631, dvs för snart 400 år sedan. Nu driver Ovako ett mediumvalsverk med en rad specialprodukter och specialstål. I förrgår passerade vi gamla mediumvalsverkets gavel och beundrade väggmålningen som har några år på nacken. Extra roligt med en modern väggmålning som inte är graffiti. Den är gjord på den plåtvägg som gaveln är klädd med. Bilden visar omkring en fjärde del av målningen och heter Järnet.

Info

JÄRNET IRON

Material: Väggmålning på plåt
Placering: Gamla Mediumverkets gavel, korsningen Kyrkogatan-Hamngatan Fastighetsägare: Ovako, utförd i samarbete med Arkivhuset och Ovako.

*

*

*

***

Inlagt 2022-07-15 13:31 | Läst 1090 ggr. | Permalink

"Kraftfull bild på kraftfull målning, bra dokumenterat tycker jag."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Riktigt snygg, ger både bra signaler med tanke på att den är bra utförd, för alla att se, samt visar något historiskt. Det dåliga är att den påminner om sovjetisk monumentalkonst. Men det är bara min enkla uppfattning.
Svar från Khalad 2022-07-16 19:23
Tack Stefan. Det är ju faktiskt en monumentalmålning med säkert 50 kvm :-) Stiliserad är den också så jämförelsen är ju riktig. Ändå är det inte sovjettidens monumentalmålningar som faller mig i minnet när jag ser den. Men det är jag det ….
Kraftfull bild på kraftfull målning, bra dokumenterat tycker jag.
Svar från Khalad 2022-07-16 19:24
Tack Morgan, roligt att du gillar den!
Den skulle passa till vår klubbtidning JERNET (i Östra Aros Motorcykelklubb) :D
Svar från Khalad 2022-07-16 19:26
Det låter rimligt Anders. Konstnären heter/ kallas för Iron och är från Sthlm!