Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

INVANDRARE, SKOG OCH ISTIDER

***

Ja, invandrade är vi allihopa. Jag har visserligen Karin Bojs och Peter Sjölunds bok oläst än så länge, men att vi är mer uppblandade än vad vi till äventyrs trott verkar rätt klart. Det gäller fö både vår fauna och vårt djurliv. Och det har såklart skett efter att isen efter senaste istiden drog sig tillbaka.

*

Det som alltid slår mig är det korta tidsperspektivet. Det är inte mer än 10, kanske 11 tusen år sen inlandsisen började dra sig tillbaka. Det är nästan historisk tid, kanske inte i norden men ta Egypten tex - där vet vi en hel del om kungar, gudar och kultur och lite om folket typ 5-6000 år tillbaka.

*

Det är så otroligt mycket som hänt dessa de senaste 10 000 åren. Betänk att vi får göra ett mkt större steg bakåt för att beskriva bara den senaste istiden, den började för ca 100 000 år sen och räckte alltså ca 90 000 år. Som mest, för kanske 20-25 000 år sen var istäcket över Skandinavien 2 -3, kanske rentav 4 kilometer tjockt. Och det är den senaste. Numera vet vi att det har funnits minst 6 (tidigare trodde man 4) istider

*

Men bara för ca 10 000 år sen drog sig alltså isen tillbaka från Skandinavien. Växter, djur och människor började uppenbarligen ganska direkt (ok, allting är relativt) strömma in i Skandinavism, klimatet var gynnsamt då (det var därför isen drog sig undan ganska snabbt). När jag gick i skolan lärde vi oss att det av  träden var lövträden som kom först söderifrån, mkt senare kom granen, sannolikt från öst. Nu gäller inte det, vi har ju världens bevisat äldsta träd uppe på Fulufjället, en gran typ 9 000 år gammal. Och barrträden skulle kunna komma från väst då det funnits landbryggor med Danmark och kanske rentav med brittiska öarna.

*

Ungefär "samtidigt", för ca 10 000 år sen, kom de första människorna, huvudsakligen jägare söderifrån. Enl recensionerna av boken jag ännu inte läst dröjde det sen flera tusen år innan jordbrukarna kom och dom kom troligen österifrån.  Så har senare våg efter våg av invandrare kommit och DNA-analyseran visar tydligt hur brokig bakgrund vi har. Och det är väl fint det - tänk vad mycket kunskap vi samlade på oss från jordens alla hörn.

*

Granskogen på bilden finns söder om Söderbärke, utefter vägen mot Västerbyhytta. Och alla promenader, oavsett var jag går, är fantastiska tillfällen att låta tankarna komma och gå. Och när tankarna väl gått, blir promenaden en meditation att glädjas med, att bara vara där mitt i existensen

*

***

Inlagt 2017-05-22 15:04 | Läst 2481 ggr. | Permalink

"Enligt senaste Vetenskapens Värld kom jägare både söderifrån Europa och österifrån Ryssland ungefär samtidigt för 10000 år sedan. De från Europa var blåögda med mörkare, pigmenterad hud och de från Ryssland hade ljusare hud och hår och förde med sig bättre teknik. De söderifrån jagade ren längs inlandsisen, medan de österifrån jagade säl längs kusterna. Med tiden smälte dessa olika kulturer samman och människorna i Norden har större genetiska skillnader än folk från sydeuropa och vi skulle inte se någon skillnad på dem om vi träffade på dem idag."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Enligt senaste Vetenskapens Värld kom jägare både söderifrån Europa och österifrån Ryssland ungefär samtidigt för 10000 år sedan. De från Europa var blåögda med mörkare, pigmenterad hud och de från Ryssland hade ljusare hud och hår och förde med sig bättre teknik. De söderifrån jagade ren längs inlandsisen, medan de österifrån jagade säl längs kusterna. Med tiden smälte dessa olika kulturer samman och människorna i Norden har större genetiska skillnader än folk från sydeuropa och vi skulle inte se någon skillnad på dem om vi träffade på dem idag.
Svar från Khalad 2017-05-22 21:50
Vetenskapens värld är ett bra och gediget program, det tycket jag också, och jag har ingen som helst anledning att hävda något annat. Min avsikt var ju inte att tala om exakt hur det gått till, poängen var att blandningen är stor, större än de flesta har klart för sig, att utvecklingen skett på förvånansvärt kort tid och att "vetenskapliga" fakta ofta omvärderas. Se bloggen som ett (faktaunderbyggt) kåseri som berättar vad jag slagits av under en promenad.
Intressant text! Den kunskapen skulle jag önska att fler i detta avlånga land besatt! MVH Yvonne
Svar från Khalad 2017-05-23 21:00
Tack Yvonne! Boken jag talar om finns på min lista över böcker jag vill läsa!/ Björn T