I mitten av augusti skrev jag här på Kinamedia om hur Kina historiskt rekord i koldioxidutsläpp under årets andra kvartal, genom en ökning med 10 procent från samma tidsperiod i fjol.
Vi kommer sannolikt få se liknande rekord framöver. En ny rapport från Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), ett forskningsinstitut baserat i Helsingfors, denna vecka visar att Kina fortsätter bygga kolkraftverk i ännu snabbare takt än tidigare.
Under första halvåret 2023 påbörjades byggnationen av ny kolkraft med en kapacitet på 37 gigawatt, samtidigt som ytterligare 52 gigawatt fick bygglov och planer på 41 gigawatt utöver det offentliggjordes. Trenden fortsatte enligt rapporten även i juli månad.
Sammantaget har nya kolkraftverk med en kapacitet på 152 gigawatt fått bygglov i Kina sedan i fjol. För att använda ett terminologi som är enklare att förstå, så har kinesiska myndigheter det senaste ett och ett halvt året gett klartecken till två nya kolkraftverk i veckan.
Sedan dess har även planer på ytterligare 169 gigawatt offentliggjorts. Som en jämförelse ligger hela den samlade kapaciteten i för EU och Storbritanniens kolkraft på cirka 150 gigawatt.
I skrivande stund håller kinesisk kolkraft med en kapacitet på 243 gigawatt på att byggas eller beviljats bygglov. Samtliga projekt har sammanställts på en karta enligt nedan av CREA och organisationen Global Energy Monitor, som driver projektet Global Coal Plant Tracker
//
Om de kolkraftverk vars byggplaner redan offentliggjorts också får tillstånd, så innebär det enligt CREA:s nya rapport att Kina kommer utöka kolkraftens nuvarande kapacitet med 392 gigawatt.
Då USA:s kapacitet ligger på drygt 200 gigawatt, så betyder det alltså att de kinesiska kolkraftverk som ännu inte har färdigställts har en större kapacitet än hela det nuvarande beståndet i USA och Europa.
Kinas aktiva kolkraftverk hade redan i fjol en kapacitet på över 1 000 gigawatt. Enligt nuvarande planer kommer man enligt CREA att utöka kapaciteten med 23-33 procent, vilket även innebär ett större tillskott av kolkraft under innevarande femårsplan (2021-2025) än under någon av de två föregående.
Som Lauri Myllyvirta vid CREA framhåller i tweeten ovan, så innebär utvecklingen sannolikt att Kina inte kommer minska sin kolkonsumtion under nästa femårsperiod, vilket man tidigare har lovat.
Kina konsumerar redan över hälften av världens kol och står för cirka en tredjedel av de globala växthusutsläppen. Som Nikkei Asia förra helgen visade enligt nedanstående grafik, så hade den globala kolkraften under 2000-talet minskat om det inte vore för den rekordsnabba utbyggnaden i Kina"