Khalad Photography Blog
REALITY CHECKS DN!
***
När jag vet att jag ska åka upp till Korsheden förbereder jag mig genom att köpa på mig några DN. För enstaka veckor har jag inte brytt mig om att adressändra min SvD. Slöseri kanske, men det känns roligt och intressant att läsa andra perspektiv än mina vanliga. Som ni vet så har DN redan bestämt sig, klimatet kommer gå åt h-vete och allt är människans fel. Andra åsikter i klimatfrågan är bannlysta från spalterna och medarbetare som inte följer givna riktlinjer sägs upp.
*
Men så har man numera lydiga medarbetare också. Idag läste jag Kristina Lindqvists krönika i måndagstidningen. Hon utgår från Octavia E Butlers klimatdystopi "Liknelsen om sådden" som utkom redan för trettio år sedan, och konstaterar redan i inledningen "Det är en obehaglig påminnelse vad som kanske redan håller på att hända. Jag tror i likhet med romanens huvudperson att farliga tider väntar." Denna utopi börjar år 2024 och huvudpersonen Lauren lever med sin familj i ett inhägnat område i Kalifornien. Det är brist på allt, även innanför murarna. I världen utanför härjar bränder, svält och laglöshet. Havregrynen tillhör det förflutna (sic, en känga till SvD-krönikören Lena Andersson!).
I den löpande texten fyller hon på med att ".... en ny studie visar att torka och värmeböljor som saknar motstycke historiskt kan komma att hota tillgången på vete globalt - och att vi sannolikt underskattar de risker som klimatkrisen innebär för den globala matförsörjningen". Dessutom enär den fertila matjorden i fara, vilket Anita Goldman skrev om i DN häromåret. Den akuta vattenbristen i i Uruguay är också en av utgångspunkterna.
*
Gör DN och DN:s journalister aldrig några reality checks? Utopin som Kristina startar och utgår från skrevs 1993 och boken beskriver att 2024 är det brist på allt och tom innanför de privilegierades staket är det brist på allt och ute i världen härjar bränder, svält och laglöshet.
Vi är nu drygt ett halvår från 2024 och utvecklingen har hittills gått åt 180 grader andra hållet. Produktionen av livsmedel har fortsatt att öka. Inte minst i tidigare fattiga länder som Indien och Kina där svält tidigare varit omfattande har den nu begränsats till mindre andelar av befolkningen. Överhuvudtaget har standarden över praktiskt taget hela världen fortsatt att stiga samtidigt som livslängden ökar, barnadödligheten gått ner, sjukvården utvecklats och antalet svältande gått ner. Den helt övervägande delen av dom som idag svälter i världen gör det inte för att det råder global matbrist utan för att krig och stamfejder gör att mat och annat bistånd inte når de behövande. Jorden har under de här trettio åren dessutom blivit avsevärt grönare. Den som vill ha riktiga fakta kan läsa vad ICCP:s vetenskapliga grupp WG1 säger om den ökade temperaturens effekter. Varken torka, översvämningar, skogsbränder eller stormar har visats bli vanligare, däremot har nya högtemperaturrekord då och då noterats, vilket är naturligt eftersom den globala medeltemperaturen har stigit. Utopin har fel på praktiskt taget varenda punkt, inte bara lite fel utan käpprätt åt skogen. Men ändå ses den i DN som en bra utgångspunkt för att skriva om klimathotet. Förnumstiga journalister beklagar ofta i krönikor och andra inlägg att vi människor aldrig lär oss. Kanske skulle dom kritiskt granska vad historien lärt dom under de senaste årtiondena, den tid de flesta av dom själva varit med? Och gärna sen granska politiker och andra makthavare/ organisationer också vad gäller klimatpåståenden. Vi håller nu i klimatkatastrofteorins tecken på att göra globala omställningar utan att ha tillräcklig kunskap om följderna vad gäller energi. Sverige vill ses som ett föregångsland och tävlar om att få sitt namn känt i världen som bäst i klassen vad gäller klimatåtgärder. Det är för mig följaktligen inte förvånande att vi har sämre ekonomisk utveckling och att kronans värde sjunker jämfört med dom nordiska grannländerna och många länder ute i världen. Personligen ser jag större risk för att dåliga eller i tid uteblivna energiomställningar kommer ge oss just dom problem många trott skulle bli följden av klimatförändringarna.
*
*
***
KYRKUDDEN
***
Så åter i Korsheden denna veckan. Det tar tre timmar att köra upp, tur att moderna bilar har AC. Ca 27 C när jag kom hit, varmare i huset förstås. Efter kaffe blev det ett välförtjänt dopp i Bartjärn - kallare än jag trodde, riktigt uppfriskande. Efter maten nästan somnade jag men en liten tur ut, det blev Kyrkudden en stund. Nu får alla dörrar och fönster stå på vid gavel i natt......
*
*
***
S:TA MARIA RISINGE
***
Svåremotståndeligt. Prästkragarna växer i mer eller mindre täta bestånd runt nästan hela kyrkogården. Om någon undrar är vägen till höger den vi brukade gå hela, nu åker vi längst bort och går det I orkar. Kyrkan, jag har berättat förut, äldsta delarna från slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Bogårdsmuren ned spåntak är medeltida, gissar 1300 -1400 omkring. Dagens bilder.
*
*
*
**
TÅGET OCH DET OFFENTLIGA RUMMET
***
Trots att jag fortfarande tycker om att köra bil är tågresor ett strå vassare. Inte minst som tjänsteresor. Bara att få sätta sig ner, titta igenom papperen om det är en dragning eller en förhandling som väntar, på hemvägen bara slappa eller bläddra i en tidning. Dessutom rika tillfällen till foto om lusten faller på. Det här var en av de sista tjänsteresorna, till Göteborg, och kameran var med, en Sony A-700 med gamla Minoltastandardobjektivet, 50/1,4. Bilden tog jag på Göteborgs central på väg hem och borde kunna fungera som gatufoto, Göteborgs central borde vara en del av det offentliga rummet.....
*
*
***