Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SNÖ OCH KRISTALLER

***

Tror nästan alla har glatt sig åt vintern i år. Den starka kylan under nätterna har också gjort att frostkristallerna blivit stora. Det glittrar alltså ovanligt mkt, både på snötäcket och på träd och gräs. Här kommer några försök att visa det. Alla bilderna utom de två sista är tagna med 400 x 1,4.

*

Svartvit bild av de stora kristallerna  på snötäcket

*

Croppat från annan bild. Man får titta noga för att se mönstren

*

Croppat 2 och titta fortfarande noga

*

Kristall som vuxit på en kvist. Inte bara croppat till max utan först extrapolerat

*

Samtidigt som de enskilda kristallerna är spröda kan också den kalla snön uppföra sig segt

*

Inte snö men vädersol. Också den orsakas av iskristaller

*

Vanlig vinterbild (ja, ja, Ekbacken i Risinge såklart!) med spår i snön

*

***

Postat 2021-02-12 08:12 | Läst 1356 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

GÅRDAGENS HALO

***

Gårdagens halo syntes ganska tydligt över Risingebygden. Flera dagar i sträck har halo synts under dagarna. Inte så konstigt nu då kylan är här, halon uppkommer ju när iskristaller bildats av vattenångan i luften. Antydningar till vädersolar finns längst ut på sidorna av ringen. Under betydligt ovanligare tillfällen uppkommer mycket komplexa mönster på himlen, googla på halo eller vädersol om ni vill se. Väderssolsfenomen sågs förr i tiden som järtecken. Dom flesta ovanligheter har under tidernas lopp tolkats som illavarslande förebud till kommande elände och olyckor. Bilden är tagen med mobilen och där jag mörkat ner himlen något i datorn. Precis som vid regnbågar kan man se att himlen är lite olika ljus utanför resp innanför ringen. Måns brukar ha bra förklaringar på det, han har berättat tidigare men jag kommer inte ihåg.I grund beror det förstås på om isreflexerna tar eller ger extra ljus  i resp område/ vinkel. 

*

*

***

Postat 2021-02-11 12:14 | Läst 842 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

1956 - FEM BILDER

***

Det var rätt annorlunda då, det mesta. Här kommer fem bilder. Jag skulle lätt kunna skriva en liten novell till var och en av dom. Alla bilderna visar glimtar från ett annat liv och en annan värld. Dom är tagna med min andra egna kamera, min första småbildskamera. Robot IIa, ni vet redan, 24x24 mm med Xenar 37,5/2,8 optik. Den har jag tyvärr inte kvar. Jag var 14 när jag köpte den och hade inte riktigt känslan för småbildsnoggrannheten som krävdes. Trots det saknar jag kameran, jag tog många sorters bilder jag aldrig numera tar. Men jag skriver hellre om bilderna än kamerorna. Stor som en modern kompakt kunde den vara med jämt. Och jag kunde ju slösa med bilderna, en enda småbildsfilm gav 55 bilder! Annat än pappas lådkamera som gav åtta bilder på en rulle och min Nettar som gav 12.

*

Brorsan Dag i sin säng. Jag var 15 så han var 11. Som ni möjligen kan gissa samlade han på vimplar från alla ställen vi varit på. Han, jag och mamma delade rum. Det fanns två sovrum och en jungfrukammare. Ena sovrummet hade pappa eftersom det också var hans arbetsrum och jungfrukammaren hade storasyster Sigbrit. Om ni undrar är sängen inte en Dux.

*

Här är min fotoaffär, Stefans. Några år senare jobbade jag extra där på lov och så där. Någon Leica såg jag aldrig till. Däremot fanns så småningom en Hasselblad som jag vid något tillfälle fick låna. I dom diagonalställda facken låg förstås filmerna, 120, 220 och småbild. Bakom affären fanns också ett pyttelitet mörkrum med förstoringsapparat. Reporna på bilden är typiska för min Robot. Den hade ju inte standardkassetter utan en egen specialkassett. Jag köpte så småningom oftast film i 5-meterslängd och klippte upp den till lagom längd i mörkrummet. Men åter till kassetten, inte nog med att den ibland läckte ljus om jag inte tryckt ihop den ordentligt efter laddning så hamnade dammkorn eller liknande då och då på  filtremsorna som fanns i spalten där filmen gick ut

*

ASEA var stans största industri. Vid något tillfälle fick klassen göra ett studiebesök i några av verkstäderna och vi fick en ordentlig genomgång av förhållningsregler. Fotografering var förstås strängt förbjuden. Eftersom jag hade min lilla Robot som jag lätt kunde ha i jackfickan var det ju ungefär som att uppmana till fotografering. Jag vet att jag tänkte att det inte spelade så stor roll vad jag fotade bara jag fick några bilder därinne där det var förbjudet. Jag räknar med att det är preskriberat idag, det var  65 år sen.

*

På ledig tid höll jag förstås mycket till nere på stan och fotade det mesta. Hus, byggjobb, bilar, tjejer, ja, det mesta jag såg. Storgatan upp och ner, många gånger varje kväll. Det här är ingen jag kände men ett ansikte som jag kände igen från alla stadspromenader

.*

Den här har ni nyss sett men eftersom den är en kvällsbild nerifrån stan får den hänga på.

*

PS Den här kameran hade jag från sommaren 1955 till sommaren 1957. Till skillnad från de första filmerna har jag inte noterat datum på följebladen i negativalbumet. När jag skriver 1956 i rubriken kan det betyda från sommaren 1955 till sommaren 1957

***

Postat 2021-02-09 23:45 | Läst 3148 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

ANNSJÖN MED VÄDERSOL

***

 Just nu glädjer jag mig åt ljuset, halv fem är det fortfarande ljust och fint ute. Och så mycket sol, dag efter dag. Efter den gråaste och osoligaste senhöst jag upplevt tar jag med stor tacksamhet emot varje soltimme som bjuds. Och så vädersol på köpet!

*

*

***

Postat 2021-02-09 19:01 | Läst 647 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

WAITING FOR THE MIRACLE

***

*

Några av husen vid Nanolfsvägen, Finspång, häromkvällen

*

***

Postat 2021-02-08 09:58 | Läst 1218 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa