Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SILVERGÖKBI, ASPAR OCH LITE ANNAT I FINSPÅNG

***

Björkarna har varit utslagna länge, sen första veckan  april ungefär. Lindarna har också varit utslagna i några veckor. Ekarna slår ut nu, dom mindre har redan slagit ut medan dom största är på gång. Segast är asparna, dom är fortfarande kala. 

*

S:ta Maria med björk, lind och ek

*

Det är bara asparna som fortfarande står kala

När vi gick den vanliga vägen häromdagen passerade vi två två grabbar i full fart med att gallra utefter vägen. Vi vet ju att det är kyrkans mark och blev lite nyfikna. Det visade sig att man gallrade för att skapa bättre miljö för skogsbin som fanns i området  Dom tipsade om att det gick att hitta info på nätet. Efter att ha kollat i kväll vet jag nu att Naturvårdsverket satsar 11 mkr på att rädda några av Sveriges mest utrotningshotade vilda bin. Av dessa pengar har Länsstyrelsen i Östergötland fått en halv miljon och dom pengarna satsas i norra Östergötland, främst i Finspångs kommun. Länsstyrelsen arbetar sen flera år med silvergökbi och andra hotade vildbin här. Här (i Finspång alltså) finns huvuddelen av landets förekomster av silvergökbi , en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt. Tänk vad man kan få lära sig, kul!

*

Gallringen avser att frilägga sand där bina kan anlägga bo.

*

*

På tillbakavägen anar vi i motljuset att några av de senfärdiga asparna  faktiskt börjar få en grön ton i topparna

*

Senare på eftermiddagen blir det en skogspromenad för mig i samma område. Skogsbilder ska helst tas i regnväder men här får ni hålla till godo med två skogsbilder i solsken 

*

*

Natti, nati!

***

Postat 2020-05-21 22:52 | Läst 2949 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

FLOCKIMMUNITET - PÅ OSÄKER MARK

***

Dags att slå larm tycker jag. Det är för mycket som pekar i fel riktning. Att våra dödstal länge varit höga vet vi, men hur många vet hur höga dom är vid internationella jämförelser? Eller att vi i jämförande statistik ligger allt sämre till? Av länder med någorlunda tillförlitlig statistik är det nu bara Belgien, Italien, Spanien, Frankrike och England som ligger sämre till om vi räknar rapporterade Coronadödsfall per million invånare.  Vi är klart sämre än USA. Visst, olika länder har olika förutsättningar men dom skandinaviska länderna har mycket gemensamt, dock inte Coronastatistiken. Att vi har fler än Norge, Danmark och Finland tillsammans har vi ju vetat länge, men nästan 5 ggr fler (3831) än dom tre andra skandinaviska länderna tillsammans (832)? Och har alla klart för sig att om vi hade haft den norska antalet dödsfall per million invånare i vårt land hade vi haft 433 dödsfall fram till och med idag . Nu har vi haft 3833 dödsfall. Hade vi lyckats som Norge hade vi alltså just nu sluppit nästan 90 % av dödsfallen . Det finns säkert många förklaringar, kanske norrmännen hellre åker skidor i egna fjell i stället för att dra till alperna? Kanske har man färre internationella affärskontakter? Kanske färre andel timanställda på ålderboenden? Inte vet jag. Men jag vet att man stängt ner betydligt effektivare och tagit betydligt fler prov.

*

Men det här är ju bara i början, den här pandemin kommer hålla på ett par år, kanske tar den egentligen aldrig slut, det kommer att jämna ut sig. I sommar når vi flockimmunitet och då.....Hoppas kan vi ju, men siffrorna som nu börjar komma från olika håll pekar inte riktigt på det. Såväl i Spanien som nu senast i Sverige ligger siffrorna på andelen människor med antikroppar omkring 6 % fastän förväntningarna var 15, 20, ända upp till 30 %. Flockimmuniteten ser mao ut att vara ganska långt bort. Och inte minst - alla vet att vi inte kunnat stoppa viruset, tanken var ju att platta ut kurvan så att inte sjukvården belastas för mycket. Då hade det väl varit bra om vi bara haft 433 dödsfall hittills, inte 3831 som det nu är, även om det jämnar ut sig på sikt?  Jag har inga siffror på hur många som behövt intensivvård men en rimlig  approximation är kanske att det står i proportion till antalet avlidna. Hur tänker alla anhöriga till dom som redan dött i Corona till  att det kanske kommer jämna ut sig? Och hur tänker alla som går och väntar på sina hjärttransplantationer, njurbyten och cancerbehandlingar?  Och jag hoppas verkligen inte att vi medvetet tagit dom här siffrorna för att inte ekonomin ska ta för mycket stryk.

Nej, jag har inga lösningar. Men jag tycker att vi borde stängt ner både mer och fortare. Och framförallt borde vi ha tagit mycket mer prover. Nu är vi där vi är.  Men jag har svårt att förstå att vi fortsätter med samma strategi och  med samma huvudansvariga personer som lett oss just hit.

*

Alla siffror baseras på dagens rapportering i Worldometers (här)

*

 

Gå försiktigt, osäker mark

*

***

Postat 2020-05-20 23:37 | Läst 2362 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

SOMMAR! EKÖN IKVÄLL

***

I stället för att sätta mig framför TV:n gjorde jag en vända ut till bron till Ekön nu i kväll. Medan solen sjönk ner under vattnet lyssnade jag på göken, betraktade svalorna och hörde storgäddan slå alldeles nedanför mig. Mer sommar blir det nog inte tänkte jag. Säkert lite varmare, men inte mer sommarkänsla. Efter en riktigt skön kvällskontemplation och lugn i sinnet gav jag mig hemåt.

*

*

***

Postat 2020-05-19 23:17 | Läst 2508 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

ETT SLAGS GATUFOTO - ISRAEL 1980

***

Mest håller jag ögonen öppna för  person- och familjebilder när jag bläddrar tillbaka i negativalbumen, men det finns ju annat. Här dök jag på bilder från en tjänstresa till Israel, bilder jag nästan glömt eftersom jag nog tyckte dom var väldans dåliga då och aldrig gjorde några kopior. Den här gången testade jag vad jag kunde göra och nu tycker nog det finns en smula bildvärde att ta rätt på, trots dålig skärpa och lågt ljus.

*

Var i Israel vi var kommer jag inte ihåg, men i en mindre stad, varken Tel Aviv eller Jerusalem. Det har heller ingen betydelse för att tolka bilderna. Och riktigt gatufoto är det ju inte, men alla bilderna är tagna i direkt anslutning till gatan utanför. 

Vad vi gjorde i Israel? Vi kollade intresset för en ny solfångarteknik (solfångare, inte solceller) där absorbatorn försetts med en våglängdssensitiv ytbehandling......

*

Gatukök för pitabrödsbakning

*

*

*

Vår kontakt i Israel, vi var inte så bra på hebreiska, på ett fik

*

Matställe

*

Smala gränder och gator de flesta

*

***

Postat 2020-05-19 15:48 | Läst 3596 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

DOVHJORTSMARKER

***

I kväll gjorde jag en tur upp till Hjortkvarn och Boo, där finns alltid dovhjort.  Dovhjorten är så vanlig här i Östergötland (Hjortkvarn/ Boo är nog Närke förstås...) att många tycker det är för mycket, jag förstår att fruktträd och annat inte får vara i fred. Själv njuter jag av att se dom ströva fritt.    Jag tog den lilla vägen upp över Kattala. Innan jag kom ut på slätten runt Boo såg jag dom första

*

*

*

*

Väl nere på slätten njuter jag av vidden och rymden, sånt gör mig alltid gott, särskilt nu i Coronatider

*

*

Härnere finns alltid gott om dovhjort, men alltid på långt håll, allt är taget med 560 mm. Här är jag inte säker, det kan vara ett hägn, det syns inte på så långt håll. Däremot kan jag se att dom följer ett dike, där är väl bäst bete kan jag tro.

*

*

*

*

Avslutningsvis några landskapsbilder med tele

*

*

*

***

Postat 2020-05-18 23:13 | Läst 2494 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 9 Nästa