Khalad Photography Blog
DOPP I GRYTAN MM - JULEN 1955, CARLAVÄGEN LUDVIKA
***
Från den gamla lägenheten där på Carlavägen 31, huset står fortfarande kvar. Gran med levande ljus förstås. Högt i tak med ovanfönster och innanfönster med klistrade pappersremsor över springorna för att det inte skulle dra för kallt. Då var ju granen aldrig tänd hela dagarna som nu för tiden, den tände vi upp nån timme då och då när vi drack julkaffe och efter maten, en gran med brinnande ljus fick i princip aldrig lämnas ensam. Det ser lite enkelt ut men som jag kommer ihåg det var det lika festligt då. Minst.
*
Granen togs in och kläddes på julaftons morgon, pappa hade köpt den på torget några dagar innan. Så småningom blev det jullunch med sill, kalvsylta och skinka och två sorters korv, bla mammas egen värmlandskorv. Jullunchen avslutades med dopp i grytan, vörtlimpa som doppades i spadet, jag tror från något hon gjort tidigare, kalvsyltan kanske? Sen paus nån timme med versskrivning och lackdoft (det mesta var gjort kvällen innan som var uppesittarkväll), så blev det kaffe med alla julkakorna, typ 7 sorter. Efter kaffet julklappsutdelning med pappa som tomte. När den var överstökad - högen med paket var inte så stor som nu för tiden och allt skräp undanplockat blev det så småningom dags för middan - risgrynsgröt och därefter lutfisk. Lutfisken hade mamma själv lutat några dar, och sen sköljt i typ tre bad och lika många dygn. Vi hade min morfar boende hos oss några år och det jag kommer ihåg bäst är att han alltid fick läsa julevangeliet efter gröten och lutfisken på julaftonen, då var klockan framåt tio på kvällen. Det hände sig vid den tiden att kejsar Augustus....... Sen var det hög tid att komma i säng, vi skulle upp före fem för att hinna till julottan i Ulrika Eleonora.
*
Från mellanvåningen Carlavägen 31 Ludvika, fotat med min Zeiss Ikon Nettar 1955, plus minus ett år
*
Jo, jag vet, jag har både visat bilden och skrivit om det förut men kände för att göra det igen. I och jag åker i morgon till Stockholm för att hälsa på barn och barnbarn!
***
EN FOTOPÅSE
***
Lite av döstädning är det ju, nu när jag på lågfart börjat kolla i lådor och kartonger. Jag som trott att jag var hyfsat rationell och inte alltför sentimental ser att jag som vanligt får omvärdera mig själv. Det får jag fö numera göra mest hela tiden. I alla fall hittade jag en sån där film- och bildpåse som fotoaffärerna hade på 50-talet med negativ jag inte riktigt kände igen, trots att det var 6x6-negativ.
*
Men först själva påsen. Jag minns dom precis, påsarna från Stefans där jag framkallade i början av 50-talet innan jag gjorde det själv och där jag fö själv jobbade extra då och då. Ser att den här har jag fått av mamma, gissningsvis när hon började döstäda - säkert hade hon delat upp i olika högar typ sparas/slängas/Sigbrit/Björn/ Dag, det sista är ju vi barnen.
*
*
Så baksidan som förbryllar mig lite. September 1958, på den tiden brukade jag framkalla själv. På stämpelmärkningen ser jag årtalet -56, men sept, gissar att man helt enkelt läst fel när man ställde in stämpeln, 56 och 58 ser rätt lika ut. Priset för att framkalla en 120-film är ju humant, 1,50
*
*
Ännu mer förbryllad blir jag när jag kollar negativen. Det är totalt 16 stycken, två negativpåsar med 8 st 6x6-negativ i varje. 16 negativ måste ju komma från minst två filmer. Men inga bilder jag vet mig tagit. Och pappa har aldrig haft någon 6x6-kamera och mamma har aldrig fotat. Kanske är det ändå jag som fotat men aldrig gjort kopior, normalt kommer jag alltid ihåg bilder jag tagit när jag får se dom. Det får vara oklart, får vara som det är...
*
Så var det bilderna då. I dom första två ser jag några av mina föräldrars bekantskapskrets, den första verkar vara efter en konsert i en kyrka, den andra vet jag inte.
Efter kyrkokonsert kanske?
*
Tror en arbetskollega till pappa
*
Helt plötsligt dyker en mkt avslappnad bild på pappa upp, mer avslappnad än jag vet mig ha sett honom överhuvud taget, med sin älskade Rio i munnen. Undrar vem som tagit den? Den skulle jag gärna stå för, den är helt ok men inget jag minns alls.....
*
Här ser jag hur Kungsholm, ett av Svenska Amerika-linjen två stora passagerarfartyg (det andra hette väl Gripsholm) dras in till kaj i Göteborg
*
Och här har man spelat Ringaren i Notre Dame, med folk utanför. Men vänta, vem står där bak, är det inte.......
*
Jomenvisst är det prins Wilhelm, huvudet längre än alla andra runt omkring. Och det verkar vara utanför Stora Teatern i Göteborg han står, det är alltså där man spelat Ringaren i Notre Dame. Men ingen klarhet i vem som tagit bilderna, definitivt inte jag och knappast pappa heller, vet aldrig han var intresserad av kungligheter.
*
Mysteriet förblir olöst, min behållning är bilden på pappa, och tycker det är lite skoj att se Kungsholm, ett av Sverige två Oceanfartyg från den tiden. Och bilderna från Stora Teatern är ju lite nutidshistoria.......
Trevlig fortsättning på helgen!
***
DAGENS FINSPÅNGSBILD - GAMMELGAMLA BADHUSET OCH BADVANORNA
***
Mina dagens Finspångsbilder brukar vara aktuella, ofta tagna samma dag jag lägger ut dom eller i alla fall någon av de närmaste dagarna. Då och då har dom några år på nacken. Mera sällan är dom riktigt gamla. Här är en, inte lika gammal som mina Ludvikabilder men gammal nog, från vintern 1965-66 eller 1966-67. Det är gammelgamla badhuset i Finspång, det enda som fanns här när vi flyttade hit 1965. Tror inte jag badat i detta, men väl i motsvarande badhus i Ludvika. Det var ju inga mysiga ställen precis, dom var till för att duscha och tvätta sig i, inte för att simma. Före andra världskriget var det få som hade badkar hemma, helkroppstvätt gjorde man mha zinkbalja då och då, i bästa fall en gång i veckan. badvattnet värmdes på vedspisen. Egna badrum kom i långsam takt efter andra världskriget när ekonomin började ta fart.
*
Dom här badhusen hade inga simbassänger, i bästa fall ett litet kallbad man kunde plaska runt i. Vad som däremot fanns var bastanta och synnerligen bestämda badtanter. Dom såg till att ingen kom undan när vi skolbarn skulle basta och sen doppa oss i kallvattnet, allt efter att ha skrubbat oss med tvål och badborste.
*
Det här badhuset låg alldeles utanför laboratoriet där jag jobbade, jag började på Svenska Metallverken hösten 1965. Bil hade vi inte men det var inte längre bort till Östermalmsvägen där vi bodde än vi gick fram och tillbaka. Två tur- och returpromenader per dag, då gick man alltid hem och åt på lunchen. Och som vanligt hängde kameran ofta med, därav denna bild!
*
*
***
INTE BARA BLOGGAR JU......OCH SÅ LUDVIKAPLUGGET FÖRSTÅS
***
Alltså, egentligen hade jag tänkt ta mig till Viksäng för gofika idag men så blev det inte. Sonen (Gbg) tog vägen över Finspång hem så det blev gofika hemma i stället, mysigt! Men det var inte ämnet, ämnet var att jag fick för mig att kika runt på min egen sida här på FS i stället för att blogga. Det är nästan det enda jag använt FS till under senare år och det känns lite synd, tex är jag med i 4-5 grupper och det är tveksamt om jag över huvud taget lagt in nå´n bild i någon av dom i år. Två grupper la jag in varsin bild och konstaterade att det bara gick att lägga in just en bild, trots att jag inte lagt in nästan något på de sista åren och trots att det verkade vara flera veckor sen någon la in bilder i just dom grupperna. Jag förstår ju att i dom "stora" grupperna måste FS begränsa till en bild per 24 timmar, det är en vettig princip, men måste det gälla nästan stillastående grupper också?
*
Nästa stopp blev portfolion, det är många år sen jag var inne på den och min känns rörig, omodern och väldans amatörmässig. Den skulle vara rolig att lyfta nå´t steg. Eftersom jag fotar det mesta och blandar familjebilder, landskap, porträtt och 50 år gamla analoga bilder med lite existentiella inslag - inte bara i mina bloggar utan i mina album, både portfolioalbumen och de vanliga - blir det ju rörigt. Huvudfelet är att jag inte definierat temat i portfolioalbumen bättre. Och jag vet ungefär hur jag ska gå tillväga tror jag. Till en början ska jag lägga in lite mer just av dom gamla bilderna, dom har enkelt större värde än dom nyare. Här har jag i kväll problem med att få portfoliolistan att se ut som jag vill, antingen är det pyttesmå ikoner men där hela beskrivningarna kommer med, eller är det stora ikoner och där får jag bara med knappt en rad av beskrivningen, tar gärna emot tips där. Upplägget med små ikoner verkar i princip rätt men inte så små, Gun-Inger verkade ha kläm på hur man gör, berätta gärna! Så en viktig grej på slutet, när jag varit inne och ändrat på Portfoliosidans upplägg måste jag trycka på spara för att det ska sparas, självklart, inte svårt att förstå alls. Men varför i herrans namn sitter en knapp Ta bort min portfolio omedelbart intill spara knappen? Minsta miss med musen och jag har tagit bort min portfolio i stället för att spara ändringen, livsfarligt för en darrig åldring........Tacksamt om FS flyttar bort den till andra sidan
*
Och ja, dagens bild blev en till av de gamla analoga, årtal 1955 typ.. Leffe kollar om han kan få nån hjälp med tyskan
*
***
MÄKTA IMPONERAD - LUDVIKA 1960
***
Ja, av bilen förstås. Såna bilar var inte så vanliga i Ludvika. Och registreringsnumret är definitivt heller inte så vanligt, U 55. Västmanland alltså. Året är 1960. Fortfarande hette ASEA just ASEA, och Ludvika var ju en stor ASEA-ort. Men huvudkontoret låg i Västerås. Kanhända någon av ASEA-höjdarna i Västerås var på besök i Ludvika? Det skulle också kunna vara landshövdingen i Västmanlands län, jag menar om tex ASEA invigde något större i Ludvika kan mkt väl landshövdingen där varit inbjuden. Få se om någon vet.
*
Själv vet jag inte vad det är för bilmodell heller. Där finns säkert många som vet, berätta gärna.
*
Höjdare på Ludvikabesök, men vem?
*
Korsningen Storgatan - Carlavägen. Tempohuset alldeles nytt. Svenssons kläder i samma hus som Stadshotellet
*
Tempohuset sett mer längs Storgatan. Observera Caltexmacken därborta!
*
Koppartransmacken mellan Saga-biografen och viadukten
*
***