Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GATUFOTO STORSTAN

***

Ofrånkomligt, gatulivet i storstan är ju intressantare än Finspångs. Kanske har jag förutfattade meningar, men det spelar liksom ingen roll om jag är i Finspång, Ludvika eller Fagersta, det känns lika oinspirerande vad det gäller gatufoto. Norrköping är ett gränsfall, där blir jag inspirerad ibland. Kanske är det bara bortförklaringar, vore jag tillräckligt bildsäker skulle det säkert gå att ta gatufoto här också, om än med en annan touch. Att gatufoto hör hemma i storstäder - Stockholm, London, Paris, New York och Tokyo - är dock uppenbart, och det slår mig medan jag skriver att det vanligtvis är från moderna, västliga storstäder. Jag har rätt mkt bilder från ett antal indiska städer - Kolkata, New Delhi, Pune -  men på något sätt blir dom bilderna automatiskt mer dokumentära. Klassiskt gatufoto är för mig kopplat till den moderna, västliga levnadsstilen även om samhällets mindre väl lottade ofta får utgöra kontrast. Fö har jag svårt att foga mig i den svartvita standarden just för gatufoto. Jag vet att det inte är något krav men ändå det vanligaste. 

*

*

***

Inlagt 2022-03-26 16:48 | Läst 1751 ggr. | Permalink

"Hej Bjørn. Det som många kallar traditionella "gatufotografier" är i svartvitt från tiden då det antingen inte fanns några färgfilmer eller för att det var för dyrt. När vi tittar på dom och tänker och tycker om dem är det nog oftast för att de är tagna i en annan tid, människor är olika klädda, stadslivet ser helt annorlunda ut och om det finns fordon, då märker vi dem också på ett annat sätt . Därför borde vi alla fotografera i färger som du gör här – tidstypiska BLÅ "dynejakker" (vet inte det svenska namn) och en moderiktig unge blonde kvinna! Mobiler och utomhusrökning. Det finns något att undra över om 100 år - om du sparar bilden - såklart :-) Nu vet jag att jag kanske har släppt katten ur säcken , men det här ämnet är för evig debatt och diskussion. Du ska bara fortsätter att fotografera som här. Med många vänliga hälsningar från "situatiosnfotografen" fra Roskilde :-) :-)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bjørn.
Det som många kallar traditionella "gatufotografier" är i svartvitt från tiden då det antingen inte fanns några färgfilmer eller för att det var för dyrt. När vi tittar på dom och tänker och tycker om dem är det nog oftast för att de är tagna i en annan tid, människor är olika klädda, stadslivet ser helt annorlunda ut och om det finns fordon, då märker vi dem också på ett annat sätt . Därför borde vi alla fotografera i färger som du gör här – tidstypiska BLÅ "dynejakker" (vet inte det svenska namn) och en moderiktig unge blonde kvinna! Mobiler och utomhusrökning. Det finns något att undra över om 100 år - om du sparar bilden - såklart :-)
Nu vet jag att jag kanske har släppt katten ur säcken , men det här ämnet är för evig debatt och diskussion. Du ska bara fortsätter att fotografera som här.
Med många vänliga hälsningar från "situatiosnfotografen" fra Roskilde :-) :-)
Ja, det där är onekligen en iaktagelse som de flesta kan skriva under på. Om de stora städerna. Men också det du skriver att ett gatufoto i Kolkata blir något annat. Vi passerar en slags gräns till just dokumenterandet, och kanske det exotiska och bilden av det exotiska. Din bild får inga höga poäng i gatufotokretsar, men vad gör det. Omedelbara poäng kan ersättas med framtida, som Erik skriver här ovan. Alla tidsmarkörer, all daterad närvaro blir så värdefull. Mycket gatufoto idag är slentrianmässig skapad utifrån en genres idéer om hur den själv ska gestaltas. Även om gatufotot på FS håller hög standard. Ja, det finns mycket att tycka och tänka om denna genre. "Situationsfotograf" är ett bra uttryck.
Ha det gott
/Gunnar S
Hej,
Jo, det händer mer i en storstad. Klart att det är mer aktion, som i din bild här, än det är i Finspång. Å andra sidan så känner du din lilla stad mycket bättre och det är en fördel.
Nu kan en storstad ha nyhetens behag å man plåtar på som en turist. Så därför blir Tokyo, Paris, Venedig m fl mer lättfotograferade.
Men i din lilla stad kan du se nyanser och det är svårare i New York.
Vi skall inte ta upp vad gatufotografi är för något för det spelar ingen roll. Det viktiga är att du fotograferar det du tycker om och finner fantasieggande.
Så plåta på som Du vill.
Ha en fin weekend
Bob
Häftig bild och kvinna.. faktiskt ett tidsdokument sett över tid!
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-03-26 22:45
Tack för det Jan! Definitivt klädd för att bli sedd, men samtidigt mkt stilsäker. 2015 i september.