Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FRAMTIDEN OCH AI

***

Det skrivs mkt nu om AI och riskerna med fri utveckling av AI. Dom finns säkert. Eller kanske inte helt säkert, där finns fortfarande olika åsikter tillåtna. Jag känner mig inte särskilt rädd för just det. Min reflektion handlar mer om att det är inne att tvivla på människan. Är det inte vår AI-utveckling som är hotet är det koldioxidutsläppen. Världen står i brand säger Guterres, mer förlitande sig på arbetsgrupp 1 än på arbetsgrupp 2 inom ICCP, trots hittills ständigt ökande skördar och sjunkande olyckstal. Sen får vi såklart inte förglömma kärnvapnen som vi producerat, dom är numera rätt spridda, dessutom i ansenliga kvantiteter. Jag känner påtaglig olust för Nordkoreas ökande arsenal .

*

På något märkligt sätt påminner mig vår rädsla inför oss själva och våra utvecklingssteg om människans gamla otro på sig själv. Inte evig, men ca 2000 år gamla otro. Under de senaste 2 000 åren har religionerna konstant fördömt den vanliga människans beteende. Jag fattig syndare.....Före dom tre abrahamitiska religionernas entre´ var det både  tillåtet och inne att tro på människan själv. Tron på den egna individen och den egna gruppen drev utvecklingen framåt, från tidernas begynnelse, dvs från utvecklingen av de tidiga hominiderna till vad vi är idag. Dom tidiga religionerna, hinduismen, buddhismen och den persiska zoroastrismen var inte alls så dömande. Det är klart att det finns risker, hela tiden. Ett nytt meteoritnedslag som det för 65 mill år sen, en supernova som flammar upp lite för nära oss, en fågelinfluensavariant som blir luftburen och med dödlig utgång, ett biologiskt stridsmedelslab som tappar kontrollen.....Själv tror jag fattigdomshotet är det största. En ekonomi som tappar stabilitet, ekonomiska krascher och osämja om tex hur klimatet ska hanteras, leder inte osannolikt till krig och kärnvapen. Fortfarande idag svälter 800 miljoner människor trots att den andelen gått ned  snabbare än någonsin tidigare. Det behövs inte särskilt stora störningar i världsekonomin för att dom siffrorna i stället kommer stiga igen.  

*

Om jag inte ser uppkommer humlen att växa över huset, kanske hela Korsheden och sen vidare ut i världen.....

*

***

Inlagt 2023-04-09 23:44 | Läst 624 ggr. | Permalink

"Humlen växer för bra till följd av den lätt förhöjda koldioxidhalten i atmosfären. Har vi inte andra hot, kanske vi måste börja bekämpa de gröna växterna?"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Om humlen sprider sig för mycket får vi brygga mer Gotlandsdricke ;)
Snygg färgstark bild..
HaD/Gunte..
Humlen växer för bra till följd av den lätt förhöjda koldioxidhalten i atmosfären. Har vi inte andra hot, kanske vi måste börja bekämpa de gröna växterna?