Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FJÄRILAR KORSHEDEN

***
Så tycks dom vara tillbaka igen, fjärilarna. Under dom varma dagarna var dom som bortblåsta. Fortfarande ser jag bara små fjärilar, typ gräsfjärilar, dom större lyser fortfarande med sin frånvaro. Kanske är det bara just här hemma på tomten, vi får se lite längre fram. Fjärilar passar mig perfekt med mer begränsad rörelseförmåga.

*

Den första härovan verkar vara en luktgräsfjäril, en av de vanligaste ängslevande fjärilarna i södra och mellersta Sverige enlFältnyckeln - Dagfjärilar.

*

Dom här små fjärilarna sitter ofta djupt i gräset och skärpan hamnar inte alltid rätt. Men en grässtjärnblomma i fokus är inte det sämsta

*

Så blev fokus rätt. Men vad är det? Jag hittar inte något som passar, ytrots att det verkar vara en dagfjäril med den klubbliknande avslutningen på antennerna.

*

Den här är lättare, det är nog en pärlgräsfjäril, "tämligen allmän i skogstrakter" i södra och mellersta Sverige

*

Också den sätter sig också på marken......

*

.....vilket luktgräsfjärilen också gör

*

Den gamla soffan som står ute året runt är numera nästan osynlig eftersom jag inte längre trimmar kanterna på ängen utan har ganska breda kanter med mycket sommarblommor

*

***

Inlagt 2022-07-03 13:10 | Läst 1032 ggr. | Permalink

"Fina bilder Björn! Jag tänkte på det senast igår att jag inte ser några fjärilar./ Mvh Nina"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina naturbilder och skärpan mycket bra! Är det ett macro som du fotat med?
Svar från Khalad 2022-07-03 18:45
Hej Dan, fotar i princip fjärilar och insekter bara med mitt Sonytele 100 till 400, det har en närgräns på 1 m. Oftast har jag 1,4 convertern på, gissar att närgränsen då blir ca 1,5 m utan att ha mätt. Fungerar väldigt bra och det är väldigt sällan jag skrämmer iväg fjärilarna. För att få full närbildskänsla croppar jag också. Det korta skärpedjupet är bara en fördel. Tack för kommentar!
pdahlen 2022-07-03 19:08
Björn, en TC påverkar inte närgränsen, så den är samma. Vad du vinner är just det att med samma närgräns så har du ökat brännvidden och får därmed en ökad förstoringsskala, så säg att du hade 1:5 innan så får du 1:4 istället, inget jag har räknat på utan bara ett exempel. Eller så kan du backa lite men ändå hålla samma förstoring. Jag använder ibland TC med mitt makro för att kunna få lite längre arbetsavstånd
Svar från Khalad 2022-07-03 21:37
Tack för info Peter! Brännviddsförlängningen/ den ökade förstoringsskalan är ju grundfunktionen för convertern, det visste jag. Att närgränsen inte ändras är däremot nytt. Jag har bara gissat att med ökad effektiv brännvidd ökar närgränsen i analogi med hur det brukar vara om man jämför olika objektiv - ju kortare brännvidd desto närmare närgräns (och tvärtom) :-)
Fina bilder Björn! Jag tänkte på det senast igår att jag inte ser några fjärilar./ Mvh Nina
Svar från Khalad 2022-07-03 18:46
Tack för det Nina! Intressant att du också noterat få fjärilar.
Skulle kunna vara en ängssmygare. Fint fångat, du använder väl det stora telet? fungerar fint. Bäst blir det när man får upp fjärilarna lite så man får en diffus bakgrund, men det är inte allltid som fjärilarna tänker samma
Svar från Khalad 2022-07-03 18:50
Tack Peter, satt just och tittade på den. Stämmer med Christers kommentar. Och visst använder jag stora telet, oftast också med convertern på. Bekvämt både för att jag slipper ligga och åla på marken och för att jag inte skrämmer iväg fjärilarna. Håller helt med om att det blir elegantare när dom sitter ensamma på en blomma utan en massa gräs precis inpå!
Liksom Peter säger jag ängssmygare. Sidan 11 i fältnyckeln ;-) Fina bilder!
Svar från Khalad 2022-07-03 18:39
Tack christer, jag har suttit och tittat på just den. Måste passa på och ställa en mkt elementär fråga om fältnyckeln. Alla fjärilar visas med en eller två bilder med utbredda vingar. När det är två sådana bilder är det (oftast) olika utseende på hona och hane. Rätt ofta visas också en bild snett uppifrån på fjärilarna och färgerna på dom skiljer sig ofta väsentligt från den (dom) andra. Kan inte se att det står någonstans om detta? Gissar att det är en juvenil fjäril . Aspfjärilen tex. Tycker det lite konstigt att detta inte kommenteras, men gissar att jag missat ngt.Hälsningar/ Björn
aasaboe 2022-07-03 22:56
Det där med en bild snett uppifrån känner jag inte igen. I mitt exemplar av fältnyckeln finns bara två bilder av aspfjärilen, en rakt ovanifrån på ovansidan, en rakt på från sidan. Jag hittar inga bilder alls snett uppifrån. Det kanske handlar om en modernisering av skriften? Min är ganska många år gammal, tryckt 2006.
Fina bilder som vanligt, Fastnar särskilt för en annorlunda komposition i bild två. Snyggt,
Sten
Svar från Khalad 2022-07-03 21:14
Tack för det Sten. Tycker också om fjärilsbilder där fjärilen inte är helskarp och mitt i centrum.
Fint fångade fjärilar Björn. Jag försöker också ibland med mitt Sony 100-400 och det lyckas ibland. Men jag undrar varför fjärilar har en sådan fladdrig flykt. Det kan ju knappast vara ett energieffektivt sätt att flyga. Kanske nektarn är berusande?
Svar från Khalad 2022-07-03 21:16
Tack för det Torbjörn! Gissar att den fladdriga flykten framförallt är ett sätt att minska risken att bli uppäten av fåglar och trollsländor.
Vackra bilder, bilden med soffan blir faktiskt min favorit.
Svar från Khalad 2022-07-03 22:19
Tack Morgan, det glädjer mig!