Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ETT LIV TILL!

***

Läste i tidningen häromdagen att vi blir äldre och äldre. Alla prognoser slår fel, vi blir ännu äldre.

*

I Sverige är medellivslängden nu 82 år (kvinnor 84, män 80). Och vi är inte värst, fn är japanerna äldst med 84 i snitt. Vi ligger en bit ner på listan, plats 15-20 ungefär. En alldeles ny prognos visar nu att dom sydkoreanska kvinnorna förväntas bli den första grupp som når en medellivslängd på 90 år omkring 2030.

*

Ökningen av livslängd gäller inte bara den rika delen av världen, det går ännu fortare för mindre utvecklade länder. Mellan 1970 och 2010 ökade livslängden i Vietnam med 20 år,  i Bangladesh med 22 år (och i Sverige  med 8 år)

*

1840 levde norrmännen  längst i världen, i snitt 45 år. Ja, fyrtifem. (Under nödåren i slutet av 1700-talet kunde vi i Sverige räkna med att bli 30-35 år). Men låt oss utgå från norrmännen 1840 - 45 år. Det gör 190 år fram till 2030 då dom sydkoreanska kvinnorna räknas nå 90, i snitt. Alltså dubbelt så mycket. Eller ett liv till!

*

Höstbjörkar ute vid Stjärnvik

*

***

Inlagt 2017-02-28 20:50 | Läst 5267 ggr. | Permalink

"Var blev min kommentar av?? Skriver igen. Så är det att jag har inte många år framför mig. Gäller leva bra så gott det går varje dag. Detta motiv du visar i dag tillhör de jag tycker mycket om. Hälsningar Gun-Inger"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det där är spännande - och visst funderar man rätt ofta över när rullgardinen ska dras ner. Fin bild, dom måste väl vara planterade? Må gott, LO
Svar från Khalad 2017-02-28 22:30
Tack LO! Funderar gör vi nog alla som hunnit upp i ålder en bit!/ Björn T
Var blev min kommentar av?? Skriver igen.
Så är det att jag har inte många år framför mig.
Gäller leva bra så gott det går varje dag.
Detta motiv du visar i dag tillhör de jag tycker mycket om.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Khalad 2017-02-28 22:34
Hej GIA, man vet aldrig något, du är två år äldre än jag men det säger inget. En del blir hundra, andra dör unga och antalet år säger inget om livet är/varit bra eller inte....Att ta vara på dagarna som är är nog alldeles rätt inställning
Hälsningar/ Björn T
Fin bild på björkarna. Läste en forskningsrapport som hävdar att idag finns människor födda som skall kunna bli bortåt 200 hundra år gamla, sant eller inte vad vet man. Ja vi blir allt äldre undrar bara om samhället planerar för detta eller om plötsligt står man där tagna på sängen och säger, men ojdå det hade vi ingen aning om.
🙂
Svar från Khalad 2017-03-01 10:09
Tror nog samhällena är väl medvetna om vad som sker, mkt resurser läggs på befolkningsstatistik. Hur befolkningspyramiderna ser ut har ju stor betydelse för ekonomi, pensionssystem och hälsovård, bara som exempel. Om framtiden vet ju ingen med säkerhet, men några stora språng i livslängd tror jag inte vi ska räkna med. Det har ju cirkulerat uppgifter om enstaka människor som skulle nått åldrar på 130-150 år men de flesta har visat sig felaktiga och inget fall har kunnat verifieras. Kommer inte ihåg vad det högsta verifierade "rekordet" är men det ligger mellan 110 och 120 år. Tack för intressant kommentar Hans-Åke!/ Björn T
Jag hörde att orsaken till att medellivslängden ökar beror fr a på minskad barnadödlighet och att vi egentligen inte blir så mycket äldre, att det finns en genetisk klocka där. Men jag tror likväl att vi sliter mindre och äter nyttigare, vi har mer information om hur man behåller hälsan och bättre sjukvård. Att det inte skulle påverka nämnvärt finner jag besynnerligt. Men så är det ju med statistik. mvh Johan
Svar från Khalad 2017-03-01 10:02
Det finns naturligtvis en hel rad orsaker till den här utvecklingen och vilka orsaker som har störst påverkan varierar i olika delar av världen. At minskad barnadödlighet har stor inverkan på medellivslängden, framförallt i tredje världen, är det nog ingen tvekan om. Men också större medvetenhet om vad livsstil som kost och motion betyder, medicinska framsteg och nya mediciner är viktiga faktorer. Minskande svält och ekonomiska framsteg i länder som Kina och Indien, liksom i Afrika och Sydamerika har säkert också stor betydelse. Det finns också en rad rapporter som faktiskt visar att en allt större del av befolkningen når hög ålder. Förutom att titta på medelålder tittar man också på det man kallar förväntad resterande livslängd vid trettio års ålder (då barn- och ungdomsdödlighet räknats bort) och det är fortfarande tydligt att vi blir äldre.
Tack för intressant kommentar Johan!/ Björn T