EN FIL OCH EN MJÖLK VAR DET HON SA........
***
......jaha, en fil och en mjölk. Undrar om mjölken ska vara mellan kanske, eller lättmjölk är nog nyttigt, mindre fett då fast röd är godare till risgrynsgröt förstås. Men hur är det med laktos, inte så bra heller, borde nog vara laktosfritt förstås. Har för mig Valio är god men hur är det, den är finsk va´, lång transport och så där, inte så miljösmart kanske. Arla är svenskt, det borde vara bra, bara rejäla svenska mjölkbönder. Men vänta ett ögonblick, slog inte Arla ihop sig med ett danskt företag, jag googlar. Men vad i fridens namn, det står att Arla är ett europeiskt mejerikooperativ som ägs av 11 922 mjölkbönder från Belgien, Danmark,Luxemburg, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Men varifrån kommer mjölken då? Från Tyskland kanske? Jag trodde det var Lidl som sålde tysk mjölk.....Men vänta nu, jag tror hon brukar säga grön mjölk. Grön mjölk förresten, är det mellanmjölk eller är det ekologisk mjölk? Jag menar grön brukar betyda ekologisk, så till risgrynsgröten blir det nog grön röd mjölk, det vill jag ha i alla fall. Var är det nu den grönröda mjölken står nånstans, laktosfri helst. Men det står ju inte att det är mjölk på paketet, det står mjölkdryck, kommer det verkligen från kor, mjölkdryck? När man sitter där på pallen i lagården klockan halv fem på morgonen och mjölkar korna, då kommer det alltså mjölkdryck ur spenarna?
*
Jaha, en fil också. Yoghurt, är det samma sak som fil? Nähä, inte riktigt. Yoggi då, den kanske bara är om man brukar gå på yoga, Kundaliniyoga kanske. Ok då, vanlig fil. Men lätt eller mellan? Eller röd? Barnbarnen brukar vilja ha nån smak också, hallon kanske. Fast blåbär är nog bättre, jag tror blåbär är bra för ögonen, det behöver ju jag, ögat har ju inte läkt efter starroperationen än......Men ska den också var ekologisk? Och här står det A-fil, inte för B-laget alltså. Eller är det med såna där specialbakterier i? Undrar vad bakterierna kostar och om dom är genmanipulerade, det vill jag inte ha. Och ska det vara bakterier ska dom vara svenska, inte tyska eller luxemburgska. Men vad är det här, Onaka står det. Det låter japanskt men det har blivit fel i översättningen, Osaka heter det. Där har jag varit förresten, dom hade byggt vägarna på pelare över kanalerna för att spara plats, fiffigt. Dom är fiffiga japanerna, det förstår jag av min kamera, den är japansk. Men japansk mjölk, den hinner ju surna på vägen, det är väl därför den smakar som den gör. Men ska jag köpa japansk fil när jag är i Korsheden? Men var står filen, vanlig FIL? HJÄLP................
*
***
Hälsn!
Själv kör jag alltid med mjölk o fil från skånemejerierna eller Söderåsens mejeri.
Blåbärssoppa/nypon från Rynkeby.
Fast när man var liten parvel gick man till lagårn efter mjölk och senare i parvellivet till grannen med plåtspann efter mjölk och
filen satte mimma (farmor) själv högst upp i köksskåpet. I en plastbunke och det var väl därför det hette filbunke på den tiden..
Mv/Gunte..
Bra med vardagsbilder tycker jag.
När jag hade
hand om mjölk kylen på Bärkehallen -69-70.
Fanns bara Fil, Långfil Mjölk, Skum och kärnmjölk. Så
Grädde då endast 2 dl.
Mejeriet låg i Ludvika , man funderade ju inte på vatuifrån mjölken kom eller hur långt den färdats.
Det fanns ju ett mejeri i nästan alla större städer.
Fattades det något i "min kyl" var det bara att ta den blåvita Volvo Duetten o åka till Ludvika o komplettera.
Nu köper jag bara Grådö mjölk då behöver jag aldrig fundera.
Men .... väldigt roligt belyst Björn!
Som några marknadsavdelningar har valt ut åt oss! :)
/B
Själv är jag lite yrkesskadad efter att ha jobbat ca 30 år i ett av de största mejeriföretagen men även jag har ibland svårt att hänga med i alla svängar.
/ Peter
Hälsningar Lena
Stod nyss på ICA och insåg att jag hade problem att fokusera i överdådet. Det slutade förstås med att jag tog samma A-fil som alltid. Är man konservativ av naturen så... Men den blir svårare och svårare att lokalisera.
/Ylva