Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DU ÄR VÄL INTE TRÅNGSYNT - FÖRLÅT, INTELLIGENT ?

***

Intelligensfällan: Ju högre IQ desto större är blinda fläcken

Rubriken är SvD:s för drygt en vecka sen, söndagstidningar tar tid att komma igenom. Det är reportaget om den brittiske vetenskapsjournalisten  David Robson som tar upp en rad vetenskapliga förklaringar till varför många beter sig till synes irrationellt - och varför intelligens inte är ett skydd. "Vår hjärna påverkas av en rad faktorer vi inte är medvetna om - de brukar kallas kognitativa biaser. Ett exempel är att vi tenderar att ta till oss information som bekräftar det vi redan tycker, och bortse från sådant som går emot vår bild. När en åsikt väl är formad, tenderar vissa att att använda sin intellektuella kapacitet för att bygga argument runt varför deras åsikt är riktig och varför andra har fel, istället för att ta till sig den nya informationen."  Lite senare "Och ju mer man investerar i sin teori,  ju mer man bygger sin identitet runt sin åsikt, desto svårare blir det att ändra sig". 

*

Nu är väl det där inte så nytt precis, det visste vi förut. Fast jag misstänker att dom flesta av oss, jag själv inräknad, ofta inte tycker det gäller oss. Just våra uppfattningar är ju mer välgrundade, själva ser vi lite klarare än dom andra..... Men nu kommer det nya"Ju mer intelligent du är, desto bättre rustad är du för att försvara dina åsikter och rationalisera dem". "Intelligenta och välutbildade personer kan också ha svårare att lära av sina misstag. Ett skäl är att dom ofta har gott självförtroende runt sin intellektuella förmåga."  Och till sist "Har du uppfattningen att du är expert inom ett område, även om den är välgrundad, kan det faktiskt göra  att du blir mer trångsynt." Hmm. Intelligent? Nånstans mittemellan kanske, jag har ju svårt med skärpan tex......

*

Ett glas vin är inte så dumt, det brukar ta bort lite av den intellektuella skärpan och trångsyntheten.....

*

***

Inlagt 2020-02-18 13:35 | Läst 3137 ggr. | Permalink

"Evolutionen har fört oss in i den fällan. När ett beteende resulterar i belöning och kontroll, så förstärks det beteendet efter modellen att det blir användbart nästa gång. I naturtillståndet är det mycket rationellt, och gör att vi inte måste ta ny ställning varje gång - utan det är bara att köra på. Nu befinner vi oss inte i naturtillstånd längre, och vi har lärt oss ett och annat nytt. Det man gärna ser är klokhet, som jag tror är en kombination av intelligens och livserfarenhet, parat med intuition. Intuitionen i sin tur, är hjärnans makalösa förmåga att på ett högst ungefärligt sätt processa enorma informationsmängder, informationsmängder som annars skulle vara omöjligt att omfatta (men dessa informationsmängder skall ju finnas på plats) Hjalmar Bergman låter farmor i "Farmor och vår Herre" säga: "Man skall ha förstånd för att förstå, och begrepp för att begripa". Förståndet här står för intelligensen, och begreppen för resten som jag snackar om ovan."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kom in i min värld, vettja, trons värld! Där är allt konstigt, förnuftsvidrigt, ologiskt, absurt..och alldeles...alldeles underbart! 😁
syntax 2020-02-18 17:19
Jo du Ragnar... Du har ju fått grepp på världens maffigaste tröstnapp... :-D
Bland det värsta är självutnämnda experter som absolut vet bäst, utan ha en aning om hur det funkar egentligen. Såna möter man , om inte dagligen, allt för ofta.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Hej,
Det är intressanta synpunkter du tar upp. Det kan säkert vara så i många fall, men naturligtvis aldrig i ens eget fall.

De personer man har träffat som är uppenbart begåvade har sällan denna fasta trångsynthet utan är oerhört breda i kunskap och har ofta en ofattbar minneskapacitet. De kommer ihåg detaljer och förstår samband blixtsnabbt. De är på något sätt multikonstnärer och kan spela kyrkorgel och tennis med samma bravur.
De är ofta mycket ödmjuka och nyfikna och kan lyssna.

Ofta upptäcker man då hur lita man kan och förstår. Hur verklig kunskap ofta förutsätter nyfikenhet och flexibilitet att aldrig fästa sig vid att man vet allt och bäst.

Därför har jag stor respekt för de få som verkligen vet något.

Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-02-18 15:03
Hej Bob, tack för trevligt och intressant svar! Jag instämmer i allt du säger och är säker på att du förstår att detta inte är något angrepp vare sig på intelligens eller utbildning. Däremot har ju dom flesta intelligenta (hur man nu avgör vika som är det?) samma mänskliga svagheter som vi alla har i större eller mindre omfattning. Precis som du säger finns det undantag, kanske några av dom kan och vet extra mycket inom flera områden men för mig kommer mera begrepp som klokhet och vishet in, begrepp som jag inte kopplar till kunskap utan mer till personlig mognad, livserfarenhet och just nyfikenhet. Och det är klart, kombineras detta med mkt kunskap blir det extraordinärt. Hälsningar/ Björn
Evolutionen har fört oss in i den fällan. När ett beteende resulterar i belöning och kontroll, så förstärks det beteendet efter modellen att det blir användbart nästa gång. I naturtillståndet är det mycket rationellt, och gör att vi inte måste ta ny ställning varje gång - utan det är bara att köra på.

Nu befinner vi oss inte i naturtillstånd längre, och vi har lärt oss ett och annat nytt. Det man gärna ser är klokhet, som jag tror är en kombination av intelligens och livserfarenhet, parat med intuition. Intuitionen i sin tur, är hjärnans makalösa förmåga att på ett högst ungefärligt sätt processa enorma informationsmängder, informationsmängder som annars skulle vara omöjligt att omfatta (men dessa informationsmängder skall ju finnas på plats)

Hjalmar Bergman låter farmor i "Farmor och vår Herre" säga: "Man skall ha förstånd för att förstå, och begrepp för att begripa".
Förståndet här står för intelligensen, och begreppen för resten som jag snackar om ovan.
Ja, så där är det säkert, har också läst om det nånstans, dock inte i SvD.. Det är därför man ska lita på 'mätbara' fakta och verkligheten sett och mätt över tid, 'fakta', som t.ex. finns lagrade i luft, vatten, is, jord och berg.. och kanske annat, och inte 'tro' så väldigt mycket.. Tycker 'skärpan' inte riktigt försvinner efter bara ett glas, jag kräver två.. eller så öppnar jag balkongdörren.. :-)
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-02-18 21:12
Ok då Jan, det behövs nog två glas......:-)
Håller nog inte med. Rubriken på bloggen alltså!

Är man tillräckligt intelligent inser man att de finns de som är smartare än en själv, och att ju mer man förstår desto mer inser man att det finns saker man inte förstår.

Är man tillräckligt dum inser man inte det (och blir kanske lyckligare?). Kan ju skapa lite hybris också..

Jag tror t.om. att det finns ett uttryck/diagnos för "att vara tillräckligt dum för att inte förstå"...;-)

Håller med Bob Bovin i mycket med hans inlägg.

Jag har jobbat på universitetet i nästan hela mitt yrkesverksamma liv och träffat många människor där som varit bra mycket smartare än jag, det inser jag utan att bli ledsen för det ;-)

/T
Eller som Albert Einstein påstås ha sagt som svar på frågan: "Hur känns det att vara världens intelligentaste människa (eller något ditåt)?

"Ingen aning - fråga Tesla" (Italiensk fysiker som aldrig fick nobelpriset - tror jag).

En annan Albertanekdot: "Förut trodde jag att två saker var oändliga: universums storlek och människans dumhet. Men nu börjar jag tvivla på universums storlek".

/T
Svar från Khalad 2020-02-18 19:49
Sista var bäst tycker jag :-)
Oj så många kommentarer det blev, det här hade inget syfte och ingen udd åt ngt håll, tyckte det var lite roligt bara. Men det är ju många termer - fakta, kunskap, intelligens är inte samma sak. Det enda viktiga i inlägget är väl påminnelsen om att vi alla har våra kognitativa biaser. Det är just om vi tror att vi inte har såna som vi på allvar är ute på hal is. Hälsn/ Björn
syntax 2020-02-18 19:53
Och det min herre, är inte den allra minsta snackisen här i världen... :-)
Svar från Khalad 2020-02-18 21:31
Tack Bengt har bara läst en del än men ser ju vad det är. Har fö tidigare i livet haft anledning att lära mig mer om NPD
https://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_personality_disorder
Hälsningar
Tage Danielsson formulerade sin hyllning till eftertänksamheten så här: Utan tvivel är man inte riktigt klok.
Enkelt och tänkvärt, tack Måns!